Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Πρόοδος μετά τη σύσκεψη για το μεταναστευτικό στα Δυτικά Βαλκάνια
Πρόοδος μετά τη σύσκεψη για το μεταναστευτικό στα Δυτικά Βαλκάνια

Πρόοδος μετά τη σύσκεψη για το μεταναστευτικό στα Δυτικά Βαλκάνια

Την , με πρωτοβουλία του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Γιούνκερ, οι ηγέτες που εκπροσωπούν την Αλβανία, την Αυστρία, τη , την , την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία, τη Σερβία και τη Σλοβενία συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες, στην έδρα της Επιτροπής.

Συμφώνησαν να βελτιώσουν τη συνεργασία τους και να ενισχύσουν τις διαβουλεύσεις μεταξύ των χωρών κατά μήκος της διαδρομής και αποφάσισαν πρακτικά και ρεαλιστικά επιχειρησιακά μέτρα, τα οποία θα μπορούσαν να εφαρμοστούν αμέσως για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης στην περιοχή.

Οι 12 ηγέτες — συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της Επιτροπής — συμφώνησαν να ορίσουν εντός 24 ωρών σημεία επαφής για καθημερινές ανταλλαγές πληροφοριών και συντονισμό ώστε να επιτευχθεί η σταδιακή, ελεγχόμενη και ομαλή κυκλοφορία των προσώπων κατά μήκος της διαδρομής στα Δυτικά Βαλκάνια και να εξασφαλιστεί η παρακολούθηση της εφαρμογής του σχεδίου των 17 σημείων που συμφωνήθηκε την . Μία ημέρα αργότερα, όλοι οι ηγέτες τήρησαν τη δέσμευσή τους και όρισαν εθνικά σημεία επαφής . κ. Γιούνκερ όρισε τον διπλωματικό σύμβουλο του ιδιαίτερου γραφείου του, ως σημείο επαφής για την Επιτροπή.

Την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα διοργανώσει τηλεδιάσκεψη όλων των σημείων επαφής για τον έλεγχο της προόδου που έχει επιτευχθεί.

της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Γιούνκερ δήλωσε: «Tην περασμένη εβδομάδα, είδαμε χώρες να κάνουν σήμα στους πρόσφυγες να περάσουν από τη μια χώρα στην άλλη. Είδαμε να επιρρίπτονται ευθύνες από τους μεν στους δε. Και είδαμε χώρες να μιλούν για το πρόβλημα αλλά να μην συνομιλούν μεταξύ τους. Για τον λόγο αυτό, συγκάλεσα στις Βρυξέλλες σύνοδο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων από τις πληγείσες χώρες κατά μήκος της διαδρομής στα Δυτικά Βαλκάνια.

Η Κυριακή ήταν μια ημέρα ενότητας. Για πρώτη φορά, οι ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων κάθισαν γύρω από ένα τραπέζι και συζήτησαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Και συμφώνησαν επί σειράς συγκεκριμένων και επιχειρησιακών μέτρων για την καλύτερη διαχείριση της κατάστασης.»

Χθες, οι ηγέτες δεσμεύτηκαν επίσης να αυξήσουν τις δυνατότητές τους για την παροχή προσωρινών καταλυμάτων και χώρων ανάπαυσης, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, τροφίμων, νερού και εγκαταστάσεων υγιεινής σε όλους όσους βρίσκονται σε κατάσταση ανάγκης, ενεργοποιώντας, όπου είναι απαραίτητο, τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας της ΕΕ Μία ημέρα αργότερα, η ζήτησε την ενεργοποίηση του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ για την παροχή υλικής υποστήριξης όπως χειμερινές σκηνές, κρεβάτια, σκεπάσματα, στρώματα και είδη υγιεινής, προκειμένου να αντιμετωπίσει τον μεγάλο αριθμό προσφύγων και αιτούντων άσυλο στη χώρα.

Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε σήμερα να αυξηθεί το ποσοστό συγχρηματοδότησης για τη μεταφορά της βοήθειας που παρέχεται μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ για τις χώρες που χρειάζονται βοήθεια για την προσφυγική κρίση από 55 % σε 85 %. Κατά τις τελευταίες εβδομάδες, η Σερβία, η Σλοβενία και τελευταία η Κροατία έχουν ενεργοποιήσει το μηχανισμό για υλική υποστήριξη ζητώντας σκηνές, κουβέρτες, είδη υγιεινής και άλλα είδη πρώτης ανάγκης για την παροχή βοήθειας στους πρόσφυγες κατά τον ερχόμενο χειμώνα.

Επίσης, η Επιτροπή χορήγησε χθες 5,9 εκατομμύρια ευρώ σε επείγουσα βοήθεια προς την Ελλάδα από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (ΤΑΜΕ) για να βοηθήσει τη χώρα να αντιμετωπίσει τον υψηλό αριθμό των αφίξεων μεταναστών και προσφύγων στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί την υλοποίηση των δεσμεύσεων που αναλήφθηκαν την Κυριακή, καθώς και κατά τα δύο προηγούμενα Ευρωπαϊκά Συμβούλια.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει καταβάλει συστηματικές και συνεχείς προσπάθειες για μια συντονισμένη ευρωπαϊκή απάντηση στο μέτωπο των προσφύγων και της μετανάστευσης.
Κατά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Γιούνκερ ανέθεσε σε έναν Επίτροπο ειδικά αρμόδιο για τη μετανάστευση, να συνεργαστεί, σε συντονισμό με τον πρώτο αντιπρόεδρο κ. Timmermans, επί μιας νέας πολιτικής για τη μετανάστευση ως μια από τις 10 προτεραιότητες των Πολιτικών Κατευθύνσεων, του πολιτικού προγράμματος, με βάση το οποίο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξέλεξε την Επιτροπή.
Στις 13 Μαΐου 2015, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε το Ευρωπαϊκό δράσης για τη μετανάστευση, που καθορίζει μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για τη βελτίωση της διαχείρισης της μετανάστευσης σε όλες τις πτυχές της.
Έχουν ήδη εγκριθεί δύο δέσμες μέτρων εφαρμογής στο πλαίσιο του προγράμματος δράσης, στις 27 Μαΐου 2015 και στις 9 Σεπτεμβρίου 2015, και τα μέτρα που περιλαμβάνουν αρχίζουν να υλοποιούνται.
Την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου, ο Πρόεδρος Γιούνκερ συγκάλεσε Σύνοδο Ηγετών σχετικά με τις ροές προσφύγων κατά μήκος της διαδρομής στα Δυτικά Βαλκάνια για την αντιμετώπιση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που εκτυλίσσεται κατά μήκος αυτής της οδού.
Στη σύνοδο των ηγετών συμμετείχαν οι αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων της Αλβανίας, της Αυστρίας, της ς, της Κροατίας, της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, της Γερμανίας, της Ελλάδας, της Ουγγαρίας, της Ρουμανίας, της Σερβίας και της Σλοβενίας. Παρέστησαν επίσης ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η Λουξεμβουργιανή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, οι που θα αναλάβουν την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ στο μέλλον και η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες. Εκπροσωπούνταν επίσης η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO) και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για τη διαχείριση της επιχειρησιακής συνεργασίας στα εξωτερικά σύνορα των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (FRONTEX).

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση