Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Πρόεδρος Γιούνκερ: Να καταστεί πιο αυστηρός ο Κώδικας Δεοντολογίας των Επιτρόπων
Πρόεδρος Γιούνκερ: Να καταστεί πιο αυστηρός ο Κώδικας Δεοντολογίας των Επιτρόπων

Πρόεδρος Γιούνκερ: Να καταστεί πιο αυστηρός ο Κώδικας Δεοντολογίας των Επιτρόπων

Όπως ανακοινώθηκε στην ομιλία του για την κατάσταση της Ένωσης για το 2016, ο πρόεδρος Ζαν Κλωντ Γιούνκερ απέστειλε σήμερα προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς, ζητώντας τις απόψεις του Κοινοβουλίου σχετικά με δύο σημαντικά ζητήματα:
Πρώτον, μία πρόταση για την επικαιροποίηση της Συμφωνίας-Πλαισίου του 2010 για τις σχέσεις μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ώστε να επιτρέπεται στους/στις Επιτρόπους να είναι /-ες στις εκλογές για το χωρίς να χρειάζονται άδεια απουσίας από την εργασία.
Δεύτερον, την πρόθεση της Επιτροπής να καταστήσει πιο αυστηρό τον Κώδικα Δεοντολογίας των Επιτρόπων επεκτείνοντας την περίοδο «αναμονής» (cooling-off period) από τους 18 μήνες, όπως είναι σήμερα, στα δύο έτη για τους/τις πρώην επιτρόπους και στα τρία έτη για τον/την Πρόεδρο της Επιτροπής.

Ο πρόεδρος Γιούνκερ δήλωσε: «Η Επιτροπή είναι πολιτικό θεσμικό όργανο που λογοδοτεί απευθείας στο και ανανεώνεται κάθε πέντε χρόνια με βάση το των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ήδη σήμερα, πολλά από τα μέλη της Επιτροπής έχουν θέσει υποψηφιότητα στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και είναι πρώην πρωθυπουργοί ή υπουργοί. Για το θέλω κάτι που αποτελεί κοινή πρακτική σε όλα τα κράτη μέλη μας: τα μέλη της Επιτροπής να είναι σε θέση να ασκήσουν το δικαίωμα του εκλέγεσθαι στις ευρωπαϊκές εκλογές χωρίς να χρειάζεται να παραιτηθούν από τα καθήκοντά τους, όπως απαιτείται σήμερα βάσει της συμφωνίας-πλαισίου. Οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι και πρέπει να είναι αναγκαία “συνάντηση με τη Δημοκρατία”, και τούτο ισχύει και για την Επιτροπή. Ταυτόχρονα, υπό το φως της πρόσφατης εμπειρίας με μέλη της προηγούμενης Επιτροπής, θεωρώ ότι ο Κώδικας Δεοντολογίας μας πρέπει να καταστεί αυστηρότερος, προκειμένου να θέτει τα υψηλότερα δυνατά πρότυπα δεοντολογίας για πιθανές περιπτώσεις σύγκρουσης συμφερόντων. Για το , θα ήθελα ιδίως να παραταθεί στα τρία έτη η αναμονής για πρώην προέδρους. Οι αυστηρότεροι κανόνες ασφαλώς δεν επαρκούν για να επιτευχθεί αποδεκτή δεοντολογική συμπεριφορά σε όλες τις περιπτώσεις. Αποτελούν όμως το αναγκαίο σημείο εκκίνησης».

Αλλαγές στη συμφωνία-πλαίσιο

Στην του προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Πρόεδρος Γιούνκερ έδωσε συνέχεια σε όσα ανακοίνωσε στην Ομιλία του για την κατάσταση της Ένωσης στις 14 Σεπτεμβρίου 2016, καθώς και στη συζήτηση προσανατολισμού που πραγματοποιήθηκε σχετικά με το θέμα αυτό στο Σώμα των Επιτρόπων στις 22 Νοεμβρίου. Ο Πρόεδρος Γιούνκερ προτείνει να καταργηθεί ο κανόνας που περιλαμβάνεται επί του παρόντος στο σημείο 4 της συμφωνίας-πλαισίου για τις σχέσεις μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής («συμφωνία-πλαίσιο»), η οποία υποχρεώνει τους επιτρόπους να παραιτηθούν από τα καθήκοντά τους όταν θέλουν να κατέλθουν ως στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Θα ληφθούν κατάλληλα μέτρα, για να αποτραπεί η χρήση προσωπικού ή πόρων της Επιτροπής για προεκλογικούς σκοπούς.

Η παρούσα πρόταση απηχεί τις τρέχουσες πρακτικές στα κράτη μέλη που επιτρέπουν στα μέλη των κυβερνήσεών τους να κατέρχονται ως υποψήφιοι στις ευρωπαϊκές ή εθνικές εκλογές ενώ παράλληλα συνεχίζουν να εκπληρώνουν τα εκτελεστικά τους καθήκοντα.

Αλλαγές στον Κώδικα Δεοντολογίας των Επιτρόπων

Η δεύτερη πρόταση του Προέδρου Γιούνκερ αφορά την περίοδο «αναμονής», κατά τη διάρκεια της οποίας τα πρώην μέλη της Επιτροπής πρέπει, μετά την αποχώρησή τους από την υπηρεσία, να ενημερώνουν την Επιτροπή σχετικά με την πρόθεσή τους να ασκήσουν επαγγελματική δραστηριότητα. Ο Πρόεδρος προτίθεται να παρατείνει αυτό το χρονικό διάστημα από 18 μήνες που είναι σήμερα στα δύο έτη για τα μέλη της Επιτροπής και στα τρία έτη για τον Πρόεδρο της Επιτροπής. Σύμφωνα με τη συμφωνία-πλαίσιο, ζητεί τη γνώμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την πρόθεσή του αυτή.

Ιστορικό και επόμενα βήματα

Η συμφωνία-πλαίσιο της 20ής Νοεμβρίου 2010 προβλέπει ότι τα μέλη της Επιτροπής που συμμετέχουν ενεργά σε προεκλογικές εκστρατείες πρέπει να αποχωρούν από την Επιτροπή και να αντικαθίστανται στα καθήκοντά τους κατά τη διάρκεια αυτής της συμμετοχής από άλλο μέλος της Επιτροπής[1]. Η υποχρέωση αυτή έχει ενσωματωθεί στον Κώδικα Δεοντολογίας των Επιτρόπων της 20ής Απριλίου 2011[2].

Σήμερα, ο πρόεδρος απέστειλε στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την πρόταση της Επιτροπής για την τροποποίηση της συμφωνίας-πλαισίου, ιδίως το σημείο 4, παράγραφοι 5 και 6. Μόλις επιτευχθεί συμφωνία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είναι σε θέση να επικαιροποιήσει αναλόγως τον Κώδικα Δεοντολογίας των Επιτρόπων.

Όσον αφορά την περίοδο «αναμονής», το σημείο 8 της συμφωνίας-πλαισίου ορίζει ότι η Επιτροπή πρέπει να ζητά τη γνώμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όταν προτείνει αναθεώρηση του Κώδικα Δεοντολογίας που σχετίζεται με σύγκρουση συμφερόντων ή ζητήματα δεοντολογίας.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση