Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Πράξη εγχώριας τρομοκρατίας χαρακτηρίζεται η επίθεση στο Τενεσί
Πράξη εγχώριας τρομοκρατίας χαρακτηρίζεται η επίθεση στο Τενεσί

Πράξη εγχώριας τρομοκρατίας χαρακτηρίζεται η επίθεση στο Τενεσί

Ποι ήτν τα κίνητρα του 24χρονου, αραβικής κατς Αμερικανού πολίτη, που έσπειρε τον θάνατο σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις της χώρας του; Σε αυτό το ερώτημα προσπαθούν να απαντήσουν οι αμερικανικές διωκτικές αρχές, μία ημέρα μετά τη διπλή -τρομοκρατική, κατά τα φαινόμενα- επίθεση στην πόλη Τσατανούγκα της πολιτείας , που στοίχισε τη τεσσάρων πεζοναυτών. Αλλοι τρεις άνθρωποι, ένας αξιωματικός των πεζοναυτών, ένας αστυνομικός και ένας ναύτης, τραυματίστηκαν. Ο τελευταίος εξ αυτών νοσηλευόταν χθες σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ και ο δράστης της επίθεσης έχασε τη του στη διάρκεια ανταλλαγής πυρών.

Η ταυτότητα του 24χρονου αποκαλύφθηκε από το FBI, που έχει αναλάβει τη διερεύνηση της υπόθεσης. Πρόκειται για τον Μοχάμεντ Γιουσούφ Αμπντουλαζίζ, ο οποίος κατάγεται από το Κουβέιτ, απέκτησε αμερικανική υπηκοότητα και αποφοίτησε από το Λύκειο και το Κολέγιο της Τσατανούγκα, για να γίνει διπλωματούχος μηχανικός. Παλιοί συμ και γείτονες του Αμπντουλαζίζ, στο εύπορο προάστιο της πόλης όπου κατοικούσε, τον περιέγραφαν ως έναν ήρεμο, ευγενή και 100% Αμερικανό νέο πολίτη, ενώ αξιωματούχοι του FBI ανέφεραν ότι δεν υπήρχαν στοιχεία περί διασυνδέσεών του με τρομοκρατικά δίκτυα. Οι ίδιοι αξιωματούχοι αποκάλυψαν, ωστόσο, ότι ο πατέρας του δράστη είχε προσαχθεί για να απαντήσει, πριν από μερικά χρόνια, σε ερωτήματα των αμερικανικών αρχών σχετικά με ένα ταξίδι του στο εξωτερικό, ενώ για ένα διάστημα περιλαμβανόταν στις λίστες των υπόπτων για τρομοκρατία.

Ισλαμικό περιεχόμενο

Σύμφωνα με την ιδιωτική εταιρεία πληροφοριών SITE, η οποία εδρεύει στο των ΗΠΑ και ειδικεύεται στη χαρτογράφηση τρομοκρατικών δικτύων, ο υιός Αμπντουλαζίζ ανέβασε, αυτή την εβδομάδα, στο Διαδίκτυο τουλάχιστον δύο ισλαμικού περιεχομένου κείμενα, στα οποία περιέγραφε τη ζωή ως «σύντομη και πικρή» και παρότρυνε τους μουσουλμάνους «να μη χάσουν καμία ευκαιρία να ακολουθήσουν τη θέληση του Θεού». Το «Ισλαμικό Κράτος», η οργάνωση τζιχαντιστών που ελέγχει μεγάλα τμήματα της ς και του Ιράκ, παροτρύνει συστηματικά οπαδούς της σε όλο τον κόσμο να προχωρήσουν σε επιθέσεις εναντίον «απίστων» και «αποστατών», αλλά δεν είναι γνωστό αν αυτό έπαιξε κάποιο ρόλο στο δολοφονικό εγχείρημα του Αμπντουλαζίζ. Οι Αρχές ελπίζουν ότι ο προσωπικός υπο του δράστη και η διερεύνηση των τηλεφωνικών του επικοινωνιών θα διευκολύνουν τη διαλεύκανση των κινήτρων και των πιθανών διασυνδέσεών του.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση