Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » «Πράσινο φως» για δύο δημοψηφίσματα στην Ιταλία
«Πράσινο φως» για δύο δημοψηφίσματα στην Ιταλία

«Πράσινο φως» για δύο δημοψηφίσματα στην Ιταλία

Το συνταγματικό της Ιταλίας έδωσε χθες το «πράσινο φως» για δύο δημοψηφίσματα στο διάστημα 15 Απριλίου έως 15 Ιουνίου, ενώ απέρριψε την προσφυγή για ένα τρίτο.

Η κεντροαριστερή του Πάολο Τζεντιλόνι θα μπορούσε να αποφύγει τον κίνδυνο ήττας ανάλογης με αυτήν που υπέστη ο Ματέο στο δημοψήφισμα του Δεκεμβρίου, εφόσον προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Το πρώτο δημοψήφισμα αφορά την προσφυγή του συνδικάτου CGIL κατά της γενικευμένης χρήσης εργοσήμων, εργαλείων που δημιουργήθηκαν για να καταπολεμηθεί η «μαύρη» αλλά εξελίχθηκαν σε μοχλό απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων.

Το δεύτερο δημοψήφισμα αφορά την ευθύνη των μητρικών εταιρειών για τις εργασιακές σχέσεις στις θυγατρικές τους, η οποία, σύμφωνα με την προσφυγή των συνδικάτων, πρέπει να ενισχυθεί.

Το συνταγματικό δικαστήριο απέρριψε την τρίτη προσφυγή για το ζήτημα των αυθαίρετων απολύσεων. Συγκεκριμένα, έκρινε ότι δεν πρέπει να τεθεί σε δημοψήφισμα η διάταξη του νόμου Jobs Act που κατήργησε την υποχρέωση επανας εργαζομένων που απολύθηκαν αυθαίρετα και την αντικαησε με υποχρέωση αποζημίωσής τους.

Η κατάργηση της διάταξης αυτής, που απαίτησε τροπο του υ 18 του ιταλικού συντάγματος, ήταν κεντρικό αίτημα των συνδικάτων στην εκστρατεία συλλογής 3,3 εκατ. υπογραφών που συνόδευσε το αίτημα για δημοψήφισμα.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζεντιλόνι, που υποβλήθηκε χθες σε επιτυχή επέμβαση αγγειοπλαστικής στην καρδιά, θα κληθεί, όταν αναρρώσει, να αποφασίσει εάν θα αφήσει αυτά τα δημοψηφίσματα να γίνουν φέτος ή αν θα τα αναβάλει για το 2018, προκηρύσσοντας πρόωρες εκλογές. Στο ζήτημα των εργοσήμων ο Τζεντιλόνι διαθέτει και μια τρίτη λύση, που είναι η ψήφιση νόμου που θα τροποποιεί την επίμαχη διάταξη, ακυρώνοντας την ανάγκη για δημοψήφισμα.

Στο μεταξύ, μια περίεργη υπόθεση διείσδυσης στα ηλεκτρονικά δεδομένα επιφανών Ιταλών αποκαλύφθηκε χθες με τη συνδρομή των αμερικανικών διωκτικών αρχών.

Ο μηχανικός πυρηνικής ενέργειας και ιδιοκτήτης επενδυτικής εταιρείας Τζούλιο Οκιονέρο συνελήφθη, από κοινού με την αδελφή του, Φραντσέσκα Μαρία Οκιονέρο, ως ύποπτος για τη συλλογή 18.000 ονομάτων χρηστών και 1.800 κωδικών πρόσβασης (passwords) με τη βοήθεια εξελιγμένου κακόβουλου λογισμικού. Μεταξύ των στόχων του διδύμου ήταν ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, οι πρώην πρωθυπουργοί Ματέο και Μάριο Μόντι, άλλοι πολιτικοί και επιχειρηματίες. Οι σέρβερ μέσω των οποίων γινόταν το χάκινγκ βρίσκονταν στις ΗΠΑ και εντοπίστηκαν, παρότι χρησιμοποιούσαν το λογισμικό ανωνυμίας Tor. Ενας από τους φακέλους με τα αρχεία του διδύμου ονομαζόταν «PoBu» (Πολιτικοί-Επιχειρηματίες) ενώ ένας άλλος «Bros» (Αδελφοί). Σε αυτόν περιλαμβάνονταν στοιχεία για μέλη μασονικών στοών. Σύμφωνα με την , ο Οκιονέρο είναι υψηλόβαθμο στέλεχος ιταλικής μασονικής στοάς, ενώ στον κώδικα του κακόβουλου λογισμικού περιλαμβάνεται η μασονική ακροστιχίδα Pyramid Eye. Ο σκοπός της συλλογής δεδομένων παραμένει άγνωστος, όπως άγνωστο παραμένει το ποιες από τις απόπειρες διείσδυσης ήταν επιτυχείς.

 

πηγή:kathimerini.gr

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση