Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Πούτιν: Σε συντονισμό με Πεντάγωνο και μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ οι ενέργειές μας
Πούτιν: Σε συντονισμό με Πεντάγωνο και μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ οι ενέργειές μας

Πούτιν: Σε συντονισμό με Πεντάγωνο και μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ οι ενέργειές μας

Τους ισχυρισμούς ότι οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές είχαν σαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν πολίτες στη Συρία απέρριψε ως αναληθείς ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν. Πρόσθεσε ωστόσο ότι η Μόσχα θα εξετάσει τις πληροφορίες αυτές.

«Όσον αφορά τις πληροφορίες του Τύπου σύμφωνα με τις οποίες υπάρχουν τα μεταξύ του άμαχου πληθυσμού, είμαστε έτοιμοι για αυτό τον πόλεμο προπαγάνδας», δήλωσε ο Πούτιν λέγοντας πως οι πληροφορίες είχαν διατυπωθεί πριν ακόμη τα ρωσικά αερο βρεθούν στους συριακούς ουρανούς.

Ο Πούτιν είπε επίσης πως η συντονίζει τις ενέργειές της στη Συρία με τις μυστικές υπηρεσίες των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και το Πεντάγωνο.

Από την πλευρά του, την υποστήριξή του στις ρωσικές επιχειρήσεις εξέφρασε το Ιράν, που μαζί με την Μόσχα είναι οι κυριότεροι σύμμαχοι της Δαμασκού, κάνοντας λόγο για «ένα στάδιο στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και στην επίλυση της τρέχουσας κρίσης στην περιοχή».

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός του Ιράκ Χάιντερ αλ Αμπάντι δήλωσε σήμερα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό France 24, ότι θα καλωσόριζε ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στη χώρα του εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, όμως δεν το έχει συζητήσει ακόμη με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Είχε προηγηθεί η δήλωση αξιωματούχου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να εξετάσει το ενδεχόμενο βομβαρδισμών και στο Ιράκ αν η κυβέρνηση της χώρας αυτής το ζητήσει ή αν υπάρξει κάποια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που θα τους εγκρίνει.

Νωρίτερα, το ρωσικό υπουργείο ς ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε έναν νέο γύρο αεροπορικών επιθέσεων στη Συρία κατά τη διάρκεια της νύχτας, πλήττοντας τέσσερις στόχους της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και αποφεύγοντας αυστηρά κατοικημένες περιοχές. Το υπουργείο ανέφερε πως αερο Sukhoi-24M και Sukhoi-25 πραγματοποίησαν οκτώ εξόδους, πλήττοντας μια αποθήκη πυρομαχικών κοντά στην Ιντλίμπ, καθώς και ένα τριώροφο κέντρο διοίκησης του Ισλαμικού Κράτους κοντά στη Χάμα.

Το ρωσικό υπουργείο ς ανέφερε ότι με πλήγμα ακριβείας καταστράφηκε ένα κτίριο βόρεια της Χομς το οποίο εξόπλιζε αυτοκίνητα με εκρηκτικά για τη διενέργεια επιθέσεων αυτοκτονίας.

Την Τετάρτη τα ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη έπληξαν θέσεις των ανταρτών και όχι του Ισλαμικού Κράτους, συμπεριλαμβανομένης τουλάχιστον μίας ομάδας που είχε εκπαιδευτεί από την CIA. Οι αυτές προκάλεσαν την οργή της Ουάσιγκτον και οδηγούν σε νέα, περισσότερο περίπλοκη φάση το συριακό δράμα.

Νωρίτερα, ο ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι η Μόσχα έδρασε “προληπτικά, εναντίον παραστρατιωτικών και τρομοκρατών, σε εδάφη που έχουν ήδη καταλάβει” αλλά αμερικανοί αξιωματούχοι, όπως επίσης το Ριάντ, υποστηρίζουν ότι οι ρωσικές επιθέσεις δεν έγιναν εναντίον του Ισλαμικού Κράτους αλλά εναντίον των αντιπάλων του Σύρου προέδρου Ασαντ. Οι αμερικανοί αξιωματούχοι, σύμφωνα με τους New York Times, δήλωσαν ότι στο βασικό θέατρο των ρωσικών επιχειρήσεων, την περιοχή γύρω από την πόλη Χομς, δεν υπάρχουν δυνάμεις του ISIS.

“Η τα βάζει με όλους εκεί που πολεμούν τον Ασαντ, μεταξύ των οποίων ομάδες οι οποίες υποστηρίζονται από της ΗΠΑ και πρέπει να  αποτελέσουν μέρη μιας πολιτικής λύσης στη Συρία” δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Αμυνας, Α. Κάρτερ. “Γι' αυτό τον λόγο η ρωσική προσπάθεια θα αποτύχει…”

Μιλώντας στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, ο Σαουδάραβας Αμπντάλα Αλ-Μουάλιμ δήλωσε ότι η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος δεν έχει παρουσία στις περιοχές που δέχθηκαν επίθεση και κάλεσε την Μόσχα να σταματήσει αμέσως τις επιχειρήσεις.

“Η αντιπροσωπεία της χώρας μου εκφράζει τη βαθιά ανησυχία της σχετικά με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις που διεξήγαγαν οι ρωσικές δυνάμεις στη Χομς και τη Χάμα σήμερα, μέρη όπου οι δυνάμεις του ISIS δεν έχουν παρουσία. Οι επιθέσεις αυτές οδήγησαν σε έναν αριθμό αθώων θυμάτων. Απαιτούμε να σταματήσει αμέσως και να μην επαναληφθει. Όσο για εκείνες τις χώρες που έχουν δηλώσει πρόσφατα ότι έχουν προσχωρήσει στη μάχη εναντίον της τρομοκρατίας του ISIS, δεν μπορούν να το κάνουν αυτό την ίδια στιγμή που υποστηρίζουν την τρομοκρατία του συριακού καθεστώτος…”

Νέες επιθέσεις

Ρωσικά αεροσκάφη βομβάρδισαν την Πέμπτη νέους στόχους στην Συρία, ανάμεσά τους περιοχές κοντά στην πόλη Ζισρ αλ-Σουγούρ, η οποία τελεί υπό τον έλεγχο του “Στρατού της Κατάκτησης”, μίας συμμαχίας ένοπλων ισλαμικών αντικαθεστωτικών οργανώσεων, ανάμεσά στις οποίες περιλαμβάνεται το Μέτωπο αλ Νόσρα, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο al-Mayadeen, που πρόσκειται στη Δαμασκό, με έδρα τον Λίβανο.

Τα ρωσικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν τουλάχιστον 30 επιδρομές κατά θέσεων αυτών των ανταρτών σε πολλές περιοχές της βορειο-δυτικής επαρχίας Ιντλίμπ, ανάμεσά τους και η ορεινή περιοχή της Ζαουίγια, αλλά και στόχους νοτιότερα στην επαρχία Χάμα, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο.

Η επαρχία Ιντλίμπ είναι μεγάλης στρατηγικής σημασίας για το καθεστώς της Δαμασκού, λόγω της εγγύτητάς την με το προπύργιό του στη Μεσόγειο, τη Λαττάκεια.

Οι δυνάμεις του “Στρατού της Κατάκτησης” προωθήθηκαν προς τις παράκτιες περιοχές της βορειο-δυτικής Συρίας μετά τον Μάιο εκδιώκοντας τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις από την πόλη του Ιντλίμπ και το Ζισρ αλ-Σουγούρ.

Στη Μόσχα, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές έχουν ως στόχο έναν κατάλογο γνωστών τρομοκρατικών οργανώσεων και ότι είναι πολύ νωρίς για να ανακοινωθεί εάν ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι ικανοποιημένος με την εξέλιξη της αεροπορικής εκστρατείας.

“Οι οργανώσεις αυτές είναι γνωστές και οι στόχοι επελέγησαν σε συντονισμό με τις συριακές ένοπλες δυνάμεις”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση