Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Πορτογαλία: Εκλέγεται από τον πρώτο γύρο ο Ρεμπέλου ντε Σόουζα
Πορτογαλία: Εκλέγεται από τον πρώτο γύρο ο Ρεμπέλου ντε Σόουζα

Πορτογαλία: Εκλέγεται από τον πρώτο γύρο ο Ρεμπέλου ντε Σόουζα

Ο κεντροδεξιός υποψήφιος Μρσέλου Ρεμπέλου ντε Σόουζ κέρδισε την τις εκλογές στη Πορτογαλία, μια νίκη που θα πρέπει να βοηθήσει στη διατήρηση της ς ισορροπίας μετά από μια δραματική στροφή προς τα αριστερά στις του Οκτωβρίου 2015.

Στην νικητήρια ομιλία του, ο σοσιαλδημοκράτης Ρεμπέλου ντε Σόουζα, 67, είπε ότι θα εργαστεί για να προωθήσει τη συναίνεση και να επιδιορθώσει τους διχασμούς που δημιουργήθηκαν μετά από τις προηγούμενες εκλογές, όταν η αριστερά ανέτρεψε μια κεντροδεξιά κυβέρνηση η οποία είχε επιβάλλει αυστηρή λιτότητα λόγω δανειακής ς μεταξύ των ετών 2011-2014.

Η θέση του προέδρου της Πορτογαλίας είναι κυρίως εθιμοτυπική αλλά ο ίδιος παίζει σημαντικό ρόλο σε καιρούς ς ανασφάλειας, όπως αυτή που έχει επικρατήσει στη χ από τα ασαφή των εκλογών του περασμένου Οκτωβρίου. Ο πρόεδρος έχει το δικαίωμα να διαλύσει τη βουλή και να απολύσει τον πρωθυπουργό.

Η Πορτογαλία φαίνεται ότι θα χρειαστεί τον μέγιστο βαθμό συναίνεσης, καθώς μια ασταθής κυβέρνηση μετριοπαθών κεντροαριστερών σοσιαλιστών που βασίζεται σε ακροαριστερά κόμματα στη βουλή προσπαθεί να συμφιλιώσει τις προεκλογικές υποσχέσεις της ότι θα δώσει τέλος στην οικονομική λιτότητα με την δέσμευσή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι θα μειώσει το του προϋπολογισμού.

Πηγή: kathimerini.gr

"Αλιεύοντας" την είδηση