Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » «Πολιτικός σεισμός» στο Βερολίνο
«Πολιτικός σεισμός» στο Βερολίνο

«Πολιτικός σεισμός» στο Βερολίνο

 Πρωτιά γι Μέρκελ, νίκη γι το ακροδεξιό , εκτός συνασπισμού το SPD

Την πρώτη θέση καταλαμβάνει το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών (CDU/CSU) της Ανγκελα Μέρκελ με ποσοστό 32,7%.

Δεύτεροι έρχονται οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) με 20,4%, ενώ τα βλέμματα συγκέντρωσε το ακροδεξιό κόμμα του η Εναλλακτική για την () που για πρώτη φορά μετά από περισσότερα από 50 χρόνια κατάφερε να εισέλθει στη Γερμανική Βουλή συγκεντρώνοντας το 13,5% των ψήφων σύμφωνα με τα exit polls.

Ο Φόλκερ Κάουντερ, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του CDU, δήλωσε ότι οι Χριστιανοδημοκράτες «πετύχαμε τον εκλογικό μας στόχο, που ήταν να είμαστε το μεγαλύτερο κόμμα και έχουμε εντολή να σχηματίσουμε κυβέρνηση (…) Η Άγγελα Μέρκελ παραμένει καγκελάριος και οι ψηφο μας θα είναι ευγνώμονες για αυτό».

Η πρώτη αντίδραση στα αποτελέσματα ήρθε από εκπρόσωπο των Σοσιαλδημοκρατών, ο οποίος αναφέρει ότι το κόμμα δέχθηκε μεγάλο πλήγμα.  «Δεν είμαστε ευχαριστημένοι με το αποτέλεσμα. Χάσαμε τις εκλογές», δήλωσε ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών μετά την πρώτη των αποτελεσμάτων. «Είναι πικρή μέρα για μας», είπε ο κ. Σουλτς και πρόσθεσε: «Η εκλογική επιτυχία του AfD είναι οδυνηρή», αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν θα συμμετέχει σε συνασπισμό καθώς «μάχη κατά του AfD» σημαίνει ότι οι Σοσιαλδημοκράτες πρέπει να μείνουν στην αντιπολίτευση.

Στο μεταξύ, συγκεχυμένες είναι οι πληροφορίες για το μέλλον του Σουλτς στο κόμμα καθότι νωρίτερα η αντιπρόεδρος του SPD, Μανουέλα Σβέζιχ δήλωσε ότι μετά το σημερινό ποσοστό του κόμματος στις βουλευτικές εκλογές ο Μάρτιν Σουλτς δεν θα παραμείνει στην ηγεσία του. Ο ίδιος, ωστόσο, δεν αναφέρθηκε σε ενδεχόμενη αποχώρησή του από το κόμμα κατά τις πρώτες δηλώσεις του.

Σύμφωνα με τα exit polls ακολουθούν οι Φιλελεύθεροι (FDP) – οι οποίοι επιστρέφουν στη Bundestag – με ποσοστό 10,5%, οι Πράσινοι (Die Grünen) με 9,5% και η Αριστερά (Die Linke) με 9%, σύμφωνα την εκλογικού αποτελέσματος που μετέδωσε από το ARD. Σύμφωνα με τα πρώτα αυτά αποτελέσματα οι Χριστιανοδημοκράτες δεν θα μπορέσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού μόνο με τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP) ή μόνο με τους Πράσινους μεταδίδει η γερμανική δημόσια τηλεόραση.

Εάν πράγματι αποκλειστεί το ενδεχόμενο συνέχισης του μεγάλου συνασπισμού – το μοναδικό βιώσιμο κυβερνητικό σχήμα – μεταξύ CDU/CSU και SPD, θα πρέπει από αύριο να διερευνηθούν οι δυνατότητες για τον σχηματισμό συνασπισμού «Τζαμάικα», μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών, Φιλελεύθερων (FDP) και Πρασίνων.

Σε κάθε περίπτωση, τα αποτελέσματα αποτελούν πολιτικό σεισμό για την , καθώς, όπως έγινε γνωστό, περίπου 1,5 εκατομμύριο ψήφοι της AfD προέρχεται από ανθρώπους που δεν είχαν ψηφίσει την προηγούμενη φορά, ένα εκατομμύριο από πρώην ψηφοφόρους – υποστηρικτές του κόμματος Μέρκελ και περίπου 500.000 από τα άλλα κόμματα. Οι δε Βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) σημείωσαν το δεύτερο χειρότερο αποτέλεσμα της ιστορίας τους, με 38%.

AfD: «Τα καταφέραμε, θα αλλάξουμε τη χώρα»

«Τα καταφέραμε. Είμαστε στην Βουλή και θα αλλάξουμε την Γερμανία», δήλωσε ο κεντρικός υποψήφιος της Εναλλακτικής για την Γερμανία (ΑfD) Αλεξάντερ Γκάουλαντ, εν μέσω πανηγυρισμών από το αρχηγείο του κόμματος. «Θα αλλάξουμε αυτή τη χώρα (…) Μόνο ο ιδεαλισμός (των μελών και των υποστηρικτών μας) μας έφερε εδώ και θέλω να σας ευχαριστήσω για αυτό. Και αγαπητοί φίλοι, τώρα που είμαστε προφανώς η τρίτη μεγαλύτερη δύναμη (…) η κυβέρνηση πρέπει να προετοιμαστεί. Θα τους κυνηγήσουμε. Και θα κυνηγήσουμε την κυρία Μέρκελ (…) και θα πάρουμε πίσω τη χώρα μας και τους πολίτες μας».

Παράλληλα, συγκέντρωση ς κατά του ακροδεξιού κόμματος πραγματοποιείται αυτή την ώρα έξω από τα κεντρικά γραφεία του ακροδεξιού κόμματος στην Αλεξαντερπλατζ στο Βερολίνο.

Στις κάλπες κλήθηκαν σήμερα σχεδόν 61,5 εκατομμύρια Γερμανοί πολίτες σε 299 εκλογικές περιφέρειες στο πλαίσιο διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών.

 

Οι εκλογές είναι κρίσιμες καθότι το αποτέλεσμα μπορεί να επιτρέψει την είσοδο έξι κομμάτων στην Μπούντεσταγκ, για πρώτη φορά μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτό το αποτέλεσμα αναμένεται να αλλάξει τις ισορροπίες και να «δυσκολέψει» την σύνθεση της νέας κυβέρνησης.

Η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ ψήφισε το απόγευμα στο Βερολίνο, συνοδευόμενη από τον σύζυγό της.

Το μεσημέρι ψήφισε και ο υποψήφιος των σοσιαλδημοκρατών (SPD) Μάρτιν Σουλτς στην ιδιαίτερη πατρίδα του, κοντά στο Άαχεν, συνοδευόμενος και αυτός από τη σύζυγό του. «Αυτή ήταν η καθοριστική ψήφος» δήλωσε αποχωρώντας από το εκλογικό κέντρο.

Στις κάλπες προσήλθε και ο πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ ο οποίος σε άρθρο του στην Bild προειδοποίησε τους Γερμανούς να μην αφήσουν άλλους να αποφασίσουν για το μέλλον της χώρας τους επιλέγοντας την αποχή.

«Ισως ποτέ να μην ήταν τόσο σαφές ότι οι εκλογές αφορούν το μέλλον της δημοκρατίας και της Ευρώπης», έγραψε ο κ.Σταϊνμάγερ την ώρα που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ίσως και το ένα τρίτο των Γερμανών είναι αναποφάσιστοι.«Αν δεν ψηφίσετε, αποφασίζουν άλλοι».

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση