Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Πολιτική παράλυση στην Ισπανία
Πολιτική παράλυση στην Ισπανία

Πολιτική παράλυση στην Ισπανία

Υπό πολιτική παράλυση βρίσκεται η δέκα ημέρες μετά τον σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας από τον Μαριάνο Ραχόι, καθώς το κυβερνών κόμμα δεν έχει ακόμη καταφέρει να συγκαλέσει τις επείγουσες διακομματικές συνεδριάσεις για την εκπόνηση σχεδίου προϋπολογισμού για την επόμενη χρονιά.

Συγκεκριμένα, το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα και οι αντιπολιτευόμενοι κεντρώοι Ciudadanos δεν έχουν ακόμη ορίσει ημερομηνία για την έναρξη των συνομιλιών με αντικείμενο τη διαπραγμάτευση για το αρχικό του προϋπολογισμού.

Αυτό πρόκειται να κατατεθεί σε ένα εξαιρετικά εχθρικό Κοινοβούλιο, ενώ η ψηφοφορία για την έγκρισή του αναμένεται να καθυστερήσει μέχρι τον Ιανουάριο. «Αυτό που γίνεται με τον προϋπολογισμό είναι ενδεικτικό των δυσκολιών που ενέχει το πέρασμα νομοσχεδίων από το Κοινοβούλιο», δήλωσε η Σάρα Κάρλσον, ανώτατη αντιπρόεδρος του οίκου αξιολόγησης Moody's, τονίζοντας ότι «η διαδικασία συγκέντρωσης της πλειοψηφίας των βουλευτών, ώστε να μπορέσει να περάσει ένα –ακόμη και κάτι που κατατίθεται συχνά όπως ο – θα γίνει ακόμη πιο δύσκολη με μια κυβέρνηση μειοψηφίας».

Συνήθως, ο ετήσιος κυβερνητικός αποφασίζεται τον Ιούλιο για την επόμενη χρονιά και στη συνέχεια κατατίθεται στο Κοινοβούλιο για έγκριση τον Σεπτέμβριο. Οι μήνες αλλεπάλληλων αναβολών που προκάλεσε η δεκάμηνη πολιτική στασιμότητα μπορεί να πλήξουν σοβαρά την εικόνα της χώρας στο , κάτι που απέδειξε μεταξύ άλλων η οριακή αποφυγή ενός προστίμου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη μη επίτευξη των στόχων για το έλλειμμα του 2015. Η Ισπανία χρειάστηκε περίοδο δέκα μηνών για να σχηματίσει κυβέρνηση, έχοντας περάσει από δύο ανεπιτυχείς εκλογικές αναμετρήσεις και αρκετές άκαρπες προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας και όλα αυτά σε ένα νέο πολιτικό , όπου το παραδοσιακό δικομματικό σύστημα κατακρημνίστηκε από την εμφάνιση νέων πολιτικών σχηματισμών, παράγωγων της οικονομικής κρίσης που ξέσπασε στη χώρα.

Επιπλέον, η κυβέρνηση που κατάφερε να σχηματίσει ο Μαριάνο Ραχόι με τη στήριξη των 32 βουλευτών των φιλελεύθερων Ciudadanos δεν έχει καμία σχέση με την προηγούμενη ισχυρή του Ισπανού πρωθυπουργού, καθώς είναι η πιο αδύναμη στη σύγχρονη ιστορία της χώρας, έχοντας επτά βουλευτές λιγότερους από την απόλυτη πλειοψηφία του 350μελούς ισπανικού Κοινοβουλίου, κάτι που σημαίνει ότι θα χρειαστεί να βρει ψήφους στους κόλπους της αντιπολίτευσης, εφόσον θέλει να περάσει ορισμένα νομοσχέδια από τη . Ωστόσο, η διείσδυση στους κόλπους της αντιπολίτευσης δεν αναμένεται να είναι εύκολη υπόθεση, καθώς ενδεικτικά το αριστερό και οι Σοσιαλιστές έχουν ήδη δηλώσει ότι σκοπεύουν να καταψηφίσουν το κυβερνητικό σχέδιο για τον προϋπολογισμό. Επιπροσθέτως, το καινούργιο πλάνο που θα καταθέσει η ισπανική κυβέρνηση για τον προϋπολογισμό του 2017 αναμένεται να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στις προσπάθειες να πεισθούν οι Ευρωπαίοι εταίροι ότι η Ισπανία κάνει ό,τι μπορεί για να μειώσει το έλλειμμά της. Η κυβέρνηση οφείλει να μειώσει το έλλειμμα από το 3,6% στο 3,1% την επόμενη χρονιά, εφόσον θέλει να αποφύγει πιθανά πρόστιμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και «πάγωμα» των χρηματικών χορηγήσεων που δέχεται από την Ε.Ε. Τέλος, αναφορικά με τον στόχο της μείωσης του ελλείμματος σε επίπεδα κάτω του 3%, η Ε.Ε. έχει δώσει στη Μαδρίτη διορία δύο ετών.

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση