Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Ποδαρικό στο 2020 με απειλές για νέο υπερόπλο από τον Κιμ
Ποδαρικό στο 2020 με απειλές για νέο υπερόπλο από τον Κιμ

Ποδαρικό στο 2020 με απειλές για νέο υπερόπλο από τον Κιμ

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν τόνισε σήμερα ότι η χώρα του τερματίζει το μορατόριο των δοκιμών πυρηνικών όπλων και διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων, θα συνεχίσει να αναπτύσσει πυρηνικά για την αποτροπή της απειλής των ΗΠΑ και θα αποκαλύψει στο «εγγύς μέλλον» ένα «νέο στρατηγικό όπλο», μετέδωσε το βορειοκορεάτικο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA, καθώς η δεν ικανοποίησε εντός προθεσμίας — ως το πέρας του 2019 — τους όρους που έθετε η Πιονγκγιάνγκ για την επανέναρξη των διμερών διαπραγματεύσεων για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου.

Μολονότι κατηγόρησε την κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ πως προβάλλει «γκανγκστερικού τύπου απαιτήσεις», ο Κιμ συμπλήρωσε κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της κεντρικής ς του τος Εργατών της Λαϊκής Δημοκρατίας ότι η ανάπτυξη πυρηνικών αποτρεπτικών δυνατοτήτων θα εξαρτηθεί από τη στάση που θα τηρήσουν οι ΗΠΑ στο εξής, αφήνοντας μισάνοιχτη την πόρτα για την επανέναρξη διαπραγματεύσεων.

Σε κάθε περίπτωση, «δεν έχουμε κανέναν λόγο να παραμένουμε μονομερώς προσηλωμένοι στη δέσμευση» της αναστολής των δοκιμών βαλλιστικών πυραύλων και πυρηνικών όπλων, είπε ο Κιμ, κατά το KCNA. «Ο κόσμος θα ανακαλύψει στο εγγύς μέλλον ότι η Βόρεια Κορέα διαθέτει ένα νέο στρατηγικό όπλο».

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας είχε διαβεβαιώσει το πως η χώρα του δεν χρειαζόταν πλέον να διεξάγει δοκιμές πυρηνικών όπλων και διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων. Οι σημερινές δηλώσεις του μοιάζουν να ακυρώνουν τις διπλωματικές προσπάθειες των δύο τελευταίων ετών και την «υπόσχεση» που ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θυμίζει συχνά πως είχε κάνει ο Κιμ.

Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην και την Πιονγκγιάνγκ παραμένουν σε απόλυτο αδιέξοδο από τον Φεβρουάριο του 2019 και την αποτυχία της συνόδου κορυφής Τραμπ-Κιμ στο Ανόι του Βιετνάμ.

Ενώπιον της ΚΕ του τος Εργατών, ο Κιμ είπε απερίφραστα πως η Βόρεια Κορέα είναι διατεθειμένη να συνεχίσει να ζει υπό καθεστώς διεθνών κυρώσεων για να διατηρήσει την αποτρεπτική δυνατότητα που της δίνει το πυρηνικό της οπλοστάσιο.

«Οι ΗΠΑ προβάλλουν απαιτήσεις αντίθετες στα θεμελιώδη συμφέροντα του κράτους μας και υιοθετούν συμπεριφορά κακοποιού», επέμεινε, σύμφωνα με το KCNA. Η Ουάσινγκτον έχει «διεξαγάγει δεκάδες στρατιωτικά γυμνάσια από κοινού [με τη ] που ο πρόεδρος [Τραμπ] μου είχε υποσχεθεί προσωπικά ότι θα σταματούσαν», έστειλε στη Σεούλ στρατιωτικό εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας και ενίσχυσε τις κυρώσεις σε βάρος της Πιονγκγιάνγκ, πρόσθεσε ο Κιμ.

«Δεν θα πουλήσουμε ποτέ την αξιοπρέπειά μας», διαβεβαίωσε ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, υποσχόμενος «εκπληκτικές» ενέργειες που θα έχουν αποτέλεσμα οι ΗΠΑ να «πληρώσουν το τίμημα για την οδύνη που υφίσταται ο λαός μας».

Ο Κιμ συγκάλεσε μια σπάνια, τετραήμερη συνεδρίαση της ΚΕ από το Σάββατο, καθώς η Ουάσινγκτον δεν ανταποκρίθηκε στις εκκλήσεις του να κάνει παραχωρήσεις προκειμένου να ξαναρχίσουν οι διμερείς διαπραγματεύσεις ως το τέλος του 2019, απορρίπτοντας την προθεσμία αυτή, που χαρακτήρισε τεχνητή.

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα πως μπορεί να βάλει τη χώρα του σε «νέο δρόμο» εάν οι ΗΠΑ δεν ικανοποιήσουν τα αιτήματά του. Τόσο όσο ειδικοί και αμερικανοί στρατιωτικοί προεξοφλούν πως πρόκειται να διατάξει νέες δοκιμές διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων και πυρηνικών όπλων.

Απάντηση Πομπέο

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο δήλωσε πως ελπίζει η Βόρεια Κορέα να διαλέξει την ειρήνη και την ευημερία και όχι τον πόλεμο, απαντώντας στις νέες απειλές του Κιμ Γιονγκ Ουν.

«Ελπίζουμε ότι ο πρόεδρος Κιμ θα επιλέξει διαφορετική », είπε ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News. «Ευελπιστούμε πως (…) ο πρόεδρος Κιμ θα λάβει τη σωστή απόφαση — ότι θα διαλέξει την ειρήνη και την ευημερία αντί για τη σύγκρουση, τον πόλεμο», επέμεινε ο Πομπέο.

Σε άλλη συνέντευξή του, στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS News, ο Πομπέο ερωτήθηκε αν τον θορύβησε η τοποθέτηση του Κιμ πως η Πιονγκγιάνγκ δεν έχει πλέον κανέναν λόγο να τηρεί το μορατόριο που επέβαλε στον εαυτό της ως προς τις δοκιμές πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων.

«Εάν ο πρόεδρος Κιμ αθετεί τις δεσμεύσεις που έκανε στον πρόεδρο Τραμπ, αυτό είναι βαθύτατα απογοητευτικό», απάντησε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

«Έκανε αυτές τις δεσμεύσεις στον πρόεδρο Τραμπ σε αντάλλαγμα για τη συμφωνία του προέδρου Τραμπ να μην διεξάγονται στρατιωτικά γυμνάσια μεγάλης κλίμακας [από κοινού με τη ]. Τηρήσαμε τις δικές μας δεσμεύσεις. Συνεχίζουμε να ελπίζουμε πως θα τηρήσει τις δικές του», επανέλαβε ο Πομπέο.

Ο Κιμ, τοποθετούμενος ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος Εργατών της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας, κατηγόρησε την Ουάσινγκτον πως συνέχισε να διεξάγει στρατιωτικά γυμνάσια από κοινού με τη Σεούλ, εφοδίασε τον νοτιοκορεατικό στρατό με οπλικά συστήματα σύγχρονης τεχνολογίας και επέβαλε ακόμη πιο ασφυκτικές κυρώσεις ενώ πρόβαλε «απαιτήσεις γκανγκστερικού τύπου».

Πηγή: kathimerini.gr
"Αλιεύοντας" την είδηση