Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Οι πλημμύρες «δοκιμάζουν» τη Βρετανία
Οι πλημμύρες «δοκιμάζουν» τη Βρετανία

Οι πλημμύρες «δοκιμάζουν» τη Βρετανία

Για πρωτοφανείς πλημμύρες έκανε χθες λόγο ο Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές στην πόλη Γιορκ στη Βόρεια Αγγλία.

Εκατοντάδες στρατιώτες είχαν αναπτυχθεί χθες στην ευρύτερη περιοχή της ιστορικής πόλης για την απομάκρυνση κατοίκων και την παροχή βοήθειας στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης. Περισσότερες από 2.000 κατ και 500 επιχειρήσεις είχαν πλημμυρίσει στο Γιορκ, ενώ πάνω από 700 σπίτια βρίσκονταν κάτω από τα νερά στο Λιντς. Στην περιοχή του , οι πλημμύρες στέρησαν την παροχή ηλεκτρικού τος σε 7.000 κατ.

«Πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση των αντιπλημμυρικών έργων», είπε ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, που συναντήθηκε με κατοίκους και της πόλης. Την ανησυχία των Αρχών για την ανεπάρκεια των υφιστάμενων αντιπλημμυρικών υποδομών προκαλεί η της ς των τελευταίων ημερών, που προκάλεσε την υπερχείλιση των ποταμών Ουζ και Φος, κοντά στο Γιορκ.

Ο τεράστιος όγκος νερού αποδείχθηκε υπερβολικός για τις αντλίες στα αντιπλημμυρικά φράγματα, υποχρεώνοντας τις Αρχές να προβούν σε εσκεμμένη διάνοιξη των φραγμάτων του ποταμού Φος. Η απόφαση αυτή προκάλεσε μεν μεγάλες πλημμύρες στο κέντρο του Γιορκ, διέσωσε όμως άλλες, ακόμη πιο ευάλωτες περιοχές, νοτιοανατολικά της ιστορικής πόλης.

Παρότι οι ειδικοί προειδοποιούν ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να προβούν σε ακριβείς εκτιμήσεις για τις καταστροφές από τις καταιγίδες «Ντέσμοντ» και «Εύα», η αναλογιστική εταιρεία PwC ανακοίνωσε ότι οι πρώτες της εκτιμήσεις ανεβάζουν το κόστος σε 1,3 δισ. στερλίνες.

Το αντιπλημμυρικό φράγμα του Γιορκ, που κατασκευάσθηκε το 1987, πέντε χρόνια μετά τις πλημμύρες του 1982, αντιμετώπισε προβλήματα το 2012, όταν τέσσερις από τις οκτώ αντλίες του ετέθησαν εκτός λειτουργίας εξαιτίας υπερθέρμανσής τους. Εκατοντάδες της πόλης είχαν τότε απειληθεί από την υπερχείλιση των υδάτων του ποταμού Ουζ.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση