Βρίσκεστε εδώ:  / ΚΟΣΜΟΣ / Πιθανή συμφωνία Βρετανίας – Ιρλανδίας
Πιθανή συμφωνία Βρετανίας – Ιρλανδίας

Πιθανή συμφωνία Βρετανίας – Ιρλανδίας

Η σεναριολογία για το τι θα συμβεί σε περίπτωση που η Βρετανία αποχωρήσει από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία στις 29 Μαρτίου συνεχίστηκε χθες, με την Κομισιόν να δηλώνει ότι θα ανεγερθούν «σκληρά σύνορα» στην Ιρλανδία και το Δουβλίνο να κάνει λόγο για την πιθανότητα διμερούς συμφωνίας με τη Βρετανία ώστε αυτό να αποφευχθεί.

«Αν με πιέζετε και θέλετε σενάρια για το τι μπορεί να γίνει σε περίπτωση μη συμφωνίας, νομίζω ότι είναι προφανές», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς. «Θα έχουμε σκληρά σύνορα». Με βάση τη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής, που έθεσε τέρμα στις συγκρούσεις ρωμαιοκαθολικών – προτεσταντών στο νησί, τα σύνορα ανάμεσα στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας και στη Βόρεια Ιρλανδία, που ανήκει στη Βρετανία, έχουν σχεδόν εξαφανιστεί. Το καθεστώς αυτό είναι πολύτιμο για τους Ιρλανδούς κάθε απόχρωσης, με αποτέλεσμα ο Ιρλανδός Λίο Βαράντκαρ να παρέμβει αμέσως για να διαβεβαιώσει ότι τίποτα τέτοιο δεν θα συμβεί.

«Σε περίπτωση μη συμφωνίας, θα διαπραγματευθούμε διμερή συμφωνία με το Λονδίνο», δήλωσε ο Βαράντκαρ.

Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν έκανε ένα βήμα προς την προκήρυξη δεύτερου δημοψηφίσματος, υποστηρίζοντας τροπολογία με την οποία η Βουλή των Κοινοτήτων επιχειρεί να πάρει τον έλεγχο της διαδικασίας του Brexit από τα χέρια της Τερέζα Μέι. «Είναι η στιγμή να έλθει στο προσκήνιο το εναλλακτικό σχέδιο των Εργατικών, διατηρώντας όλες τις λύσεις στο τραπέζι, περιλαμβανομένου του δεύτερου δημοψηφίσματος», είπε ο Κόρμπιν. Στη Βουλή έχουν κατατεθεί τουλάχιστον έξι τροπολογίες που προτείνουν καθυστέρηση της εξόδου, νέα ψηφοφορία και ανάληψη του ελέγχου από τη Βουλή.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Μηδενικό ενδιαφέρον για τα βραβεία «Μαρκατά» #βραβείαΜαρκατά - https://t.co/4ppcLOPADE -

  • Κλειστά τα σχολεία στον Βόλο -Σε ετοιμότητα η ΠΕΜΣ για τον χιονιά #χιόνια - https://t.co/MpU1i0NceY -

  • Αναστολή λειτουργίας σχολείων στο Νότιο Πήλιο λόγω κακοκαιρίας #νότιοΠήλιο - https://t.co/ndS4YdwIU6 -

"Αλιεύοντας" την είδηση