Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Πιθανή η νίκη των «αποσχιστών» στην Καταλωνία
Πιθανή η νίκη των «αποσχιστών» στην Καταλωνία

Πιθανή η νίκη των «αποσχιστών» στην Καταλωνία

Νίκη των κομμάτων υπέρ της ανεξαρτησίας από την Ισπανία προβλέπουν οι δημοσκοπήσεις για τις του περιφερειακού Κοινοβουλίου της Καταλωνίας, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στις 27 Σεπτεμβρίου. Τα δύο κεντρικά καταλανικά αποσχιστικά κόμματα υποστηρίζουν ότι ένα θετικό αποτέλεσμα στις περιφερειακές θα αποτελέσει εξουσιοδότηση για τη μονομερή της ανεξαρτητοποίησης από το ισπανικό κράτος, παρά τις διαψεύσεις του Ισπανού πρωθυπουργού , ο οποίος έχει αποκλείσει την πιθανότητα απόσχισης της Καταλωνίας.

Σύμφωνα με της ς El Mundo, η του συντηρητικού εθνικιστικού κόμματος του Καταλανού προέδρου Αρτούρ Μας CDC (Δημοκρατική Σύγκλιση της Καταλωνίας) με το αριστερό αποσχιστικό κόμμα ERC (Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλωνίας), με την επωνυμία «Μαζί για το Ναι», λαμβάνει το 39,4% της υποστήριξης των Καταλανών, ποσοστό που θα μπορούσε να αποφέρει από 62 έως 65 έδρες στην 135μελή καταλανική Εθνοσυνέλευση. Ο αριθμός αυτός είναι μικρότερος από τον αντίστοιχο που είχαν κερδίσει τα δύο κόμματα στις περιφερειακές εκλογές του 2012, στις οποίες είχαν συμμετάσχει ξεχωριστά. Για την απόλυτη πλειοψηφία στο καταλανικό Κοινοβούλιο απαιτούνται 68 έδρες.

Σωτήριο για την των αποσχιστικών κομμάτων της Καταλωνίας μπορεί να αποδειχθεί το ακροαριστερό κόμμα CUP (Υποψήφιοι Λαϊκής Ενότητας), το οποίο έμεινε εκτός του κοινού ψηφοδελτίου των δύο μεγάλων κομμάτων υπέρ της ανεξαρτησίας. Η της El Mundo δίνει στο εν λόγω κόμμα 6,7% και 8-9 έδρες στο περιφερειακό Κοινοβούλιο. Αδιευκρίνιστο παραμένει, ωστόσο, εάν το CUP θα στηρίξει τα σχέδια του Αρτούρ Μας. Εάν τα τρία κόμματα συνεργασθούν, οι αποσχιστές θα διαθέτουν 70-74 έδρες.

Η δημοσκόπηση, η οποία διενεργήθηκε από την εταιρεία Sigma Dos με 1.400 συμμετέχοντες, αποκάλυψε ότι οι Καταλανοί βρίσκονται διχασμένοι μπροστά στο ζήτημα της ανεξαρτησίας από την Ισπανία. Το 46,2% αντιτίθεται στην απόσχιση, ενώ το 44,4% την υποστηρίζει. Προηγούμενη δημοσκόπηση της καταλανικής ημερήσιας εφημερίδας El Periodico είχε προβλέψει ότι η των δύο κομμάτων υπέρ της ανεξαρτησίας θα κερδίσει στις περιφερειακές εκλογές το 44,4% των ψήφων και 67-70 έδρες στην Εθνοσυνέλευση.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση