Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Πιθανή η νίκη των «αποσχιστών» στην Καταλωνία
Πιθανή η νίκη των «αποσχιστών» στην Καταλωνία

Πιθανή η νίκη των «αποσχιστών» στην Καταλωνία

Νίκη των κομμάτων υπέρ της ανεξαρτησίας από την Ισπανία προβλέπουν οι για τις εκλογές του περιφερειακού Κοινοβουλίου της Καταλωνίας, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στις 27 Σεπτεμβρίου. Τα δύο κεντρικά καταλανικά αποσχιστικά υποστηρίζουν ότι ένα θετικό αποτέλεσμα στις περιφερειακές εκλογές θα αποτελέσει εξουσιοδότηση για τη μονομερή διεκδίκηση της ανεξαρτητοποίησης από το ισπανικό κράτος, παρά τις διαψεύσεις του Ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος έχει αποκλείσει την πιθανότητα απόσχισης της Καταλωνίας.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εφημερίδας El Mundo, η συνεργασία του συντηρητικού εθνικιστικού κόμματος του Καταλανού προέδρου Αρτούρ Μας CDC (Δημοκρατική Σύγκλιση της Καταλωνίας) με το αριστερό αποσχιστικό κόμμα ERC (Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλωνίας), με την επωνυμία «Μαζί για το Ναι», λαμβάνει το 39,4% της υποστήριξης των Καταλανών, ποσοστό που θα μπορούσε να αποφέρει από 62 έως 65 έδρες στην 135μελή καταλανική Εθνοσυνέλευση. Ο αριθμός αυτός είναι μικρότερος από τον αντίστοιχο που είχαν κερδίσει τα δύο στις περιφερειακές εκλογές του 2012, στις οποίες είχαν συμμετάσχει ξεχωριστά. Για την απόλυτη πλειοψηφία στο καταλανικό απαιτούνται 68 έδρες.

Σωτήριο για την των αποσχιστικών κομμάτων της Καταλωνίας μπορεί να αποδειχθεί το ακροαριστερό κόμμα CUP (Υποψήφιοι Λαϊκής Ενότητας), το οποίο έμεινε εκτός του κοινού ψηφοδελτίου των δύο μεγάλων κομμάτων υπέρ της ανεξαρτησίας. Η δημοσκόπηση της El Mundo δίνει στο εν λόγω κόμμα 6,7% και 8-9 έδρες στο περιφερειακό Κοινοβούλιο. Αδιευκρίνιστο παραμένει, ωστόσο, εάν το CUP θα στηρίξει τα σχέδια του Αρτούρ Μας. Εάν τα τρία συνεργασθούν, οι αποσχιστές θα διαθέτουν 70-74 έδρες.

Η δημοσκόπηση, η οποία διενεργήθηκε από την εταιρεία Sigma Dos με 1.400 συμμετέχοντες, αποκάλυψε ότι οι Καταλανοί βρίσκονται διχασμένοι μπροστά στο ζήτημα της ανεξαρτησίας από την Ισπανία. Το 46,2% αντιτίθεται στην απόσχιση, ενώ το 44,4% την υποστηρίζει. Προηγούμενη δημοσκόπηση της καταλανικής ημερήσιας εφημερίδας El Periodico είχε προβλέψει ότι η συνεργασία των δύο κομμάτων υπέρ της ανεξαρτησίας θα κερδίσει στις περιφερειακές εκλογές το 44,4% των ψήφων και 67-70 έδρες στην Εθνοσυνέλευση.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση