Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Πυρά Ντεμιρτάς κατά Ερντογάν για δημοψήφισμα
Πυρά Ντεμιρτάς κατά Ερντογάν για δημοψήφισμα

Πυρά Ντεμιρτάς κατά Ερντογάν για δημοψήφισμα

Γι προσπάθει επιβολής «συνταγματικής δικτατορίας» κατηγορεί τον Ταγίπ Ερντογάν το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό των Λαών (HDP), που εκπροσωπεί την τρίτη ισχυρότερη στην τουρκική Εθνοσυνέλευση. Με συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters, ο ηγέτης του HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς δήλωσε ότι το κόμμα του αντιτίθεται στο σχέδιο του Τούρκου προέδρου για δημο που θα εγκρίνει νέο σύνταγμα, με κύριο στοιχείο τη θέσπιση ισχυρά προεδρικού συστήματος. «Θα έπρεπε να είχαμε χάσει το μυαλό μας για να συμφωνήσουμε σε κάτι τέτοιο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ντεμιρτάς. «Το σχέδιο του Ερντογάν δεν συνιστά μοντέλο προεδρικής δημοκρατίας, αλλά συγκέντρωση της εξουσίας στα χέρια ενός προσώπου – ένα είδος συνταγματικής δικτατορίας», προσέθεσε.

Αν και απέσπασε την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών, το ΑΚΡ των Ερντογάν – υπολείπεται 14 εδρών για την αναγκαία πλειοψηφία τριών πέμπτων, προϋπόθεση για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος. Ωστόσο ο Ντεμιρτάς προέβλεψε ότι το δημο θα πραγματοποιηθεί ενδεχομένως το φθινόπωρο του 2016, κάτι που υπονοεί πιθανή υποστήριξη της πρότασης από ορισμένους βουλευτές άλλων κομμάτων.

Το HDP κατάφερε να μπει στη Βουλή συγκεντρώνοντας το 10,4% των ψήφων, αλλά έχασε ένα εκατομμύριο ψήφους από τις εκλογές του περασμένου Ιουνίου. Ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς υποστήριξε ότι η εκ υποχώρηση του κόμματός του οφείλεται στην εκφοβισμού που δημιούργησε «το προεδρικό παλάτι», ιδίως στις νοτιοανατολικές περιοχές της Τουρκίας. Απαντώντας, ο αντιπρόεδρος του ΑΚΡ Αγιάν Σεφέρ Ουστούν δήλωσε ότι, αντιθέτως, ήταν το HDP εκείνο που δημιούργησε τρομοκρατίας στη Νοτιοανατολική Τουρκία, με αποτέλεσμα να αδυνατεί να οργανώσει την προεκλογική του εκστρατεία το ίδιο το ΑΚΡ.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση