Βρίσκεστε εδώ:  / ΚΟΣΜΟΣ / Πιο κοντά ΗΠΑ – Ρωσία στο Συριακό
Πιο κοντά ΗΠΑ – Ρωσία στο Συριακό

Πιο κοντά ΗΠΑ – Ρωσία στο Συριακό

Σε γεφύρωση διαφορών μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας στο συριακό ζήτημα φαίνεται ότι κατέληξε η χθεσινή συνάντηση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον , του ομολόγου του Σεργκέι Λαβρόφ και του Ρώσου προέδρου στη . Ενδειξη της επιτάχυνσης των διεργασιών, ώστε να επιτευχθεί «εκεχειρία το συντομότερο δυνατόν», είναι η απόφαση να διεξαχθούν τελικά οι διπλωματικές διαβουλεύσεις στη Νέα Υόρκη την Παρασκευή.

Το εμπόδιο για τη διεξαγωγή των συνομιλιών αυτών –οι διαφωνίες σχετικά με το ποιες αντάρτικες ομάδες θα συμμετάσχουν– ξεπεράστηκε. «Βρήκαμε κοινό έδαφος», δήλωσε ο Τζον . Ο Αμερικανός είπε ότι οι τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» και της Αλ Νούσρα δεν θα λάβουν μέρος στις συνομιλίες.

Ως προς το δεύτερο εμπόδιο, την τύχη, δηλαδή, του Σύρου προέδρου Ασαντ, ο Κέρι δήλωσε ότι οι συνομιλίες δεν εστιάστηκαν στο τι μπορεί να γίνει άμεσα με τον Ασαντ, αλλά συνολικά στη διαδικασία της πολιτικής μετάβασης. Ο Κέρι επανέλαβε ότι είναι «αδύνατον» να παραμείνει ο Ασαντ στην εξουσία, αλλά δεν έθεσε την αποχώρησή του ως προϋπόθεση για την έναρξη της πολιτικής διαδικασίας. Οι Ρώσοι, οι πιο ισχυροί υποστηρικτές του κυβερνητικού στρατού, θεωρούν ότι μόνον ο συριακός λαός, και όχι οι ξένες δυνάμεις, μπορεί να αποφασίσει, με ελεύθερες εκλογές, για την τύχη του Ασαντ και ότι αυτήν τη στιγμή προέχει η του «Ισλαμικού Κράτους».

Ο Ρώσος υπογράμμισε ότι τα βήματα που συμφωνήθηκαν χθες θα κάνουν τη ρωσοαμερικανική συνεργασία πιο αποτελεσματική και συντονισμένη. Μεταξύ άλλων, οι δύο χώρες θα συνεχίσουν να εργάζονται για την κατάρτιση ενιαίων καταλόγων τρομοκρατικών οργανώσεων στη Συρία και θα ανταλλάσσουν πληροφορίες για τις αντιτρομοκρατικές τους στη χώρα.

Ο Τζον Κέρι προσέθεσε ότι έχουν τεθεί τα θεμέλια για μια εκεχειρία σε όλη τη συριακή επικράτεια και εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτή θα μπορούσε να επιτευχθεί «σύντομα». Διατύπωσε, μάλιστα, την ελπίδα να αποκτήσουν τα επόμενα βήματα των διαβουλεύσεων τη του ΟΗΕ, με τη μορφή ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας. «Κινούμαστε προς την ίδια κατεύθυνση στη Συρία», είπε ο Αμερικανός υπουργός και συμπλήρωσε: «Η Ρωσία και οι ΗΠΑ συνεργάζονται εποικοδομητικά».

Το καλό της συνάντησης ήταν εμφανές πριν ξεκινήσει, καθώς ο επικεφαλής του εξέφρασε την «ευγνωμοσύνη» των Ηνωμένων Πολιτειών για τη συνεργασία της Ρωσίας στον κοινό αγώνα εναντίον του «Ισλαμικού Κράτους» και ευχαρίστησε τον Ρώσο πρόεδρο για «τον χρόνο και τη σκέψη που αφιερώνει» στην επίλυση του συριακού ζητήματος. Ανταποδίδοντας, ο Ρώσος ηγέτης διαβεβαίωσε ότι η χώρα του και οι Ηνωμένες Πολιτείες «αναζητούν κοινά συμπεφωνημένη λύση» στη συριακή κρίση, η οποία, κατά την εκτίμησή του, διέρχεται ιδιαίτερα οξεία φάση.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Αθ.Λιούπης: Εξασφάλιση δικτύου υψηλής ταχύτητας στις “Λευκές Περιοχές” της Μαγνησίας - https://t.co/HTa5LMR5wU… -

  • Απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων και εκδρομέων σε δασικές περιοχές της #ΠΕΜΣ #ΠΕΜΣ - https://t.co/Z1GvKY2EnK -

  • Πληρώνονται οι σιτοπαραγωγοί από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Βόλου - https://t.co/aNQkyfrPPV… -

"Αλιεύοντας" την είδηση