Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Πίεση, νεύρα και ένταση λίγο πριν από την Αϊόβα
Πίεση, νεύρα και ένταση λίγο πριν από την Αϊόβα

Πίεση, νεύρα και ένταση λίγο πριν από την Αϊόβα

Ενα 24ωρο απομένει μέχρι τις προκριματικές εκλογές στην Αϊόβα και στα στρατόπεδα Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών οι μηχανές είναι πρόσω ολοταχώς. Η κορυφώνεται καθώς στους Ρεπουμπλικανούς κυριαρχεί ο μεγιστάνας , ένας υποψήφιος που θεωρείται ωστόσο ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να εκλεγεί στις ομοσπονδιακές εκλογές, ενώ στους Δημοκρατικούς κλείνει η ψαλίδα μεταξύ της και του αριστερού αντιπάλου της, Μπέρνι Σάντερς.

Στα όρια νευρικής κρίσης βρίσκονται σημαίνοντες παράγοντες του Ρεπουμπλικανικού τος των ΗΠΑ λόγω των εξαιρετικά βίαιων αντιπαραθέσεων μεταξύ των βασικών υποψηφίων για το προεδρικό χρίσμα. Το κατεστημένο του κόμματος κρούει τον κώδωνα κινδύνου, αφού δεν έχουν παρουσιαστεί προς το εναλλακτικές σοβαρές υποψηφιότητες στις αντισυμβατικές του μεγιστάνα ή του γερουσιαστή από το Τέξας, Τεντ Κρουζ.

Τα στελέχη του Ρεπουμπλικανικού τος, τα οποία βρίσκονται σε συναγερμό, είναι εκλεγμένοι βουλευτές και γερουσιαστές, μεγάλοι δωρητές και άλλοι. Οι ισχυροί παίκτες του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος χάνουν την υπομονή τους καθώς πλησιάζουν οι προκριματικές εκλογές σε Αϊόβα και Νιου Χαμσάιρ. Φαίνεται, δε, ότι ήλπιζαν πως οι εκλεκτοί υποψήφιοί τους, όπως ο γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο της Φλόριντα, θα κατάφερναν να υπερισχύσουν των υπολοίπων.

Οι αυτοί και οι υποστηρικτές τους έχουν έως τ ξοδέψει περί τα 35 εκατ. δολάρια για να εξαπολύουν επιθέσεις ο ένας εναντίον του άλλου και μοιάζει να μην έχουν καμία διάθεση να εγκαταλείψουν αυτή την τακτική. Οπως αναφέρουν πολιτικοί αναλυτές, το μοναδικό αποτέλεσμα αυτών των τακτικών ήταν να μην ενισχυθούν οι λεγόμενοι υποψήφιοι του κομματικού κατεστημένου, τη στιγμή που ο Τραμπ κερδίζει διαρκώς και ποσοστά.

Ταυτόχρονα, χωρίς εκπλήξεις, αλλά και χωρίς τον Ντόναλντ Τραμπ, πραγματοποιήθηκε το τελευταίο τηλεοπτικό ντιμπέιτ των υποψηφίων για το προεδρικό χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, την Πέμπτη.

Πηγή: kathimerini.gr

"Αλιεύοντας" την είδηση