Βρίσκεστε εδώ:  / ΚΟΣΜΟΣ / Pew Research: Άμεση δημοκρατία «θέλουν» οι πολίτες, επιφυλακτικοί οι επαϊοντες
Pew Research: Άμεση δημοκρατία «θέλουν» οι πολίτες, επιφυλακτικοί οι επαϊοντες

Pew Research: Άμεση δημοκρατία «θέλουν» οι πολίτες, επιφυλακτικοί οι επαϊοντες

Διάσταση απόψεων ανάμεσα στους ειδικούς σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και το ευρύ κοινό που ζει στην και τη Βόρεια Αμερική σχετικά με τον ρόλο της «φωνής του λαού» στη διακυβέρνηση, διαπιστώνει σε νέα του έρευνα το Eρευνητικό Κέντρο Pew.

Οι εκλογές και τα δημοψηφίσματα που διεξάγονται τα τελευταία χρόνια και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού αντικατοπτρίζουν, όπως επισημαίνει το Ερευνητικό Κέντρο, τόσο τη δυσαρέσκεια των πολιτών για το σύγχρονο «status quo», όσο και την απόρριψη του κατεστημένου με την συνακόλουθη επιθυμία να «πάρουν τον έλεγχο στα χέρια τους». Ειδικότερα, οι δύο πλευρές (πολίτες – ειδικοί εξωτερικής πολιτικής) φαίνεται πως έχουν διαφορετικές απόψεις για την άμεση δημοκρατία, καθώς το 68% των πολιτών σε 12 χώρες υποστηρίζουν ότι το να επιτρέπεται στους πολίτες να ψηφίζουν άμεσα για σημαντικά εθνικά ζητήματα αποτελεί ένα «καλό τρόπο» διακυβέρνησης της χώρας.

Αντίθετα, μόνο το 38% των «ειδικών» έχει την ίδια γνώμη. Θετική είναι η τόσο των ειδικών όσο και του κοινού για την αντιπροσωπευτική δημοκρατία, τη πιο συνηθισμένη μορφή διακυβέρνησης στους δυτικούς πολιτισμού. Ωστόσο, η υποστήριξη του κοινού για το συγκεκριμένο μοντέλο διακυβέρνησης φαίνεται πως τελεί υπό πίεση, καθώς μόνο το 37% των ερωτηθέντων χαρακτηρίζει την αντιπροσωπευτική δημοκρατία ως «πολύ καλή» μορφή διακυβέρνησης. Μοναδική εξαίρεση από την πλευρά του κοινού αποτελούν οι Σουηδοί (54%), πάνω από το μισό των οποίων συντάσσεται με την πλειοψηφία των ειδικών (72%) σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Διεθνείς απειλές και ο «επικίνδυνος» Τραμπ

Ειδικοί συμμερίζονται την ανησυχία του κόσμου για τις διεθνείς απειλές, ωστόσο τους απασχολεί περισσότερο η διαμόρφωση των διαντλαντικών σχέσεων την «κρίσιμη» περίοδο της διακυβέρνησης του Αμερικανού Προέδρου .

Οπως επισημαίνεται στην έρευνα, ειδικοί και κοινό «βλέπουν» σχεδόν τις ίδιες παγκόσμιες απειλές που αντιμετωπίζουν τα κράτη – μέλη, με το , την κλιματική αλλαγή και τις κυβερνοεπιθέσεις να τοποθετούνται στην κορυφή. Μόνη αντίθεση μεταξύ πολιτών και ειδικών εντοπίζεται στην κατάταξη των απειλών, με το κοινό (72%) να «φοβάται» περισσότερο την τζιχαντιστική οργάνωση, ωστόσο λίγοι είναι οι ειδικοί που αναγνωρίζουν την εξτρεμιστική δράση του Ισλαμικού Κράτους ως κορυφαία παγκόσμια απειλή. Ωστόσο, εντύπωση προκαλεί το υψηλό ποσοστό δυσπιστίας της τάξεως του 88% από την πλευρά των ειδικών ως προς το εάν ο Αμερικανός θα λάβει σωστές αποφάσεις σε θέματα διεθνών σχέσεων, με το 86% να τον χαρακτηρίζει μάλιστα και «επικίνδυνο».

Το μέγεθος της ανησυχίας τους για τη διακυβέρνηση Τραμπ είναι ενδεικτικό. Παράλληλα, έξι στους δέκα ειδικούς επί των διεθνών σχέσεων πιστεύει ότι οι μεταξύ Ευρώπης – ΗΠΑ θα χειροτερέψουν μέσα στα επόμενα χρόνια σε τρεις νευραλγικούς τομείς: , και . Διαφορετική είναι η των δύο ομάδων και για το αντίκτυπο της παγκόσμιας οικονομίας.

Πηγή: kathimerini
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Ματαιώνεται λόγω COVID-19 το παζάρι Βελεστίνου  - https://t.co/Kj7qcgeLzS -

  • Ολοκληρώθηκε η τοποθέτηση καλυμμάτων στα δίκτυα ύδατος και ρεύματος στον κυματοθραύστη - https://t.co/VTnlCs8jkX… -

  • Εκπαίδευση τεσσάρων μαθητευόμενων ατόμων των ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ στην ΠΕΜΣ #ΕΠΑΣΟΑΕΔ - https://t.co/6Z2P4ViCoS -

"Αλιεύοντας" την είδηση