Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Πέμπτη θητεία για Νετανιάχου
Πέμπτη θητεία για Νετανιάχου

Πέμπτη θητεία για Νετανιάχου

Θα ξεπεράσει ο Μπέντζαμιν ετανιάχου τον Ιούλιο το ρεκόρ μακροβιότητας στο πρωθ αξίωμα που κατέχει ο ταβίντ Μπεν Γκουριόν ή θα τον προλάβει η Δικαιοσύνη; Τέτοιου είδους ερωτήματα απασχολούσαν χθες την πολιτική σκηνή του Ισραήλ, μετά τη νέα νίκη του 69χρονου Νετανιάχου στις της Τρίτης.

Με βάση τα προσωρινά αποτελέσματα, το κόμμα Λικούντ του Νετανιάχου απέσπασε ίσο αριθμό εδρών με τον νεοεμφανιζόμενο Κυανόλευκο Συνασπισμό του Μπένι Γκαντς (35), ο οποίος εξοβέλισε τους Εργατικούς από την αξιωματική αντιπολίτευση. Στη Βουλή των 120 εδρών, οι ψήφοι υπέρ του Νετανιάχου φθάνουν τις 65 σε συνδυασμό με αυτές των συντηρητικών, υπερορθόδοξων και δεξιών κομμάτων. Ο συνασπισμός αυτός δεν έχει σχηματιστεί ακόμη και ο Νετανιάχου θα χρειαστεί να ισορροπήσει αντικρουόμενες θέσεις, όπως αυτή που διατυπώνει το κόμμα Γισραέλ Μπεϊτενού του πρώην υπουργού Αμυνας Αβίγκτορ Λίμπερμαν για στράτευση των υπερορθόδοξων Eβραίων, με τις αντιρρήσεις των κομμάτων που εκπροσωπούν αυτό το κομμάτι του ισραηλινού πληθυσμού.

Το βήμα προς τη νέα κυβερνητική πλειοψηφία θεωρείται εύκολα διαχειρίσιμο, αντιθέτως ερωτήματα προκύπτουν για την πορεία των τριών δικαστικών ερευνών εις βάρος του Νετανιάχου για διαφθορά και παθητική δωροδοκία. Ο γενικός της χώρας έχει δηλώσει ότι σκοπεύει να καλέσει τον Νετανιάχου να καταθέσει έως το καλοκαίρι και εν συνεχεία να αποφασίσει αν θα του απαγγείλει κατηγορίες. Μία από τις πιθανές διεξόδους που εξετάζει ο Νετανιάχου είναι να περάσει νόμο που απαλλάσσει εν ενεργεία πρωθυπουργούς από τέτοιες δικαστικές εκκρεμότητες.

Ο Νετανιάχου μπορεί να επικαλεστεί λόγους εθνικού συμφέροντος, όπως π.χ. την ανάγκη να προωθηθεί η «συμφωνία του αιώνα» με τους Παλαιστινίους, την οποία σκοπεύει να προτείνει σύντομα ο Λευκός Οίκος. Μιλώντας χθες για το θέμα αυτό, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ ουσιαστικά επιβεβαίωσε την εγκατάλειψη από την πλευρά των της δέσμευσης για ίδρυση παλαιστινιακού κράτους. Σε ακρόαση ενώπιον της ς, ο αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ότι η κυβέρνηση Τραμπ εξακολουθεί να τάσσεται υπέρ της λύσης των δύο κρατών, προσφέροντας γενικόλογες απαντήσεις όπως ότι «οι εμπλεκόμενοι στο τέλος θα βρουν λύση». «Τώρα που κέρδισε ο Μπίμπι (Νετανιάχου) έχουμε περισσότερες ελπίδες για ειρήνευση στη Μέση Ανατολή», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ, ο οποίος έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του για να βοηθήσει την επανεκλογή του Νετανιάχου.

«Οι Ισραηλινοί ψήφισαν για να διατηρήσουν το status quo. Είπαν “όχι” στην και “ναι” στην κατοχή», δήλωσε ο επικεφαλής της παλαιστινιακής διαπραγματευτικής ομάδας Σαέμπ Ερεκάτ.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση