Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Πέφτουν οι τόνοι μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας
Πέφτουν οι τόνοι μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας

Πέφτουν οι τόνοι μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας

Δρόμους για την εκτόνωση της σοβαρής διπλωματικής κρίσης των τελευταίων ημερών αναζητούν, μέσω της διπλωματικής οδού, Αγκυρα και Ουάσιγκτον, όπως προκύπτει από τις χθεσινές προσπάθειες και των δύο κυβερνήσεων να χαμηλώσουν τους τόνους της ααράθεσης.

Μιλώντας σε ξένους στην τουρκική πρωτεύουσα, ο Αμερικανός πρεσβευτής Τζον Μπας δήλωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη , σε επίπεδο υπουργείο Εξωτερικών, για την επιστροφή στην κανονικότητα, ύστερα από την αμοιβαία παροχής ς –πλην των μεταναστευτικών– την περασμένη . Ο Αμερικανός διπλωμάτης εξέφρασε την απορία του για το γεγονός ότι η τουρκική κυβέρνηση δεν έχει παρουσιάσει μέχρι σήμερα κανένα τεκμήριο που να δικαιολογεί τη σύλληψη υπαλλήλου του αμερικανικού προξενείου στην νσταντινούπολη – ενέργεια η οποία πυροδότησε τον «πόλεμο της ς» ανάμεσα στις δύο χώρες. Η τουρκική κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι ο εν λόγω υπάλληλος συνδέεται με το δίκτυο του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο ενοχοποιεί για την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016.

Παράλληλα, ο Τζον Μπας απέρριψε τους ισχυρισμούς του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος, μία ημέρα νωρίτερα, είχε χρεώσει στον ίδιο την ευθύνη της αναστολής της βίζας, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να δηλώσει ότι «δεν τον αναγνωρίζει» ως εκπρόσωπο της Αμερικής στη χώρα του. Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ τόνισε ότι εκτελούσε εντολές της κυβέρνησής του, κάτι που επιβεβαίωσε και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Εσπευσε, πάντως, να διαβεβαιώσει ότι «οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν να διαρρήξουν τη μακρόχρονη, συμμαχική σχέση τους με την Τουρκία» και τόνισε ότι η κυβέρνησή του «δεν υποστηρίζει τη δημιουργία ανεξάρτητου Κουρδιστάν».

Πηγή: kathimerini
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση