Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Πάστορας Μπράνσον: Το χρονολόγιο της κρίσης
Πάστορας Μπράνσον: Το χρονολόγιο της κρίσης

Πάστορας Μπράνσον: Το χρονολόγιο της κρίσης

• Ιούλιος 2016: Η επεισοδιακή απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου σοκάρει το τουρκικό καθεστώς, το οποίο κατηγορεί άμεσα τον αυτοεξόριστο ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν ως εγκέφαλο της προσπάθειας.

Σε άρθρο του στην εφ Guardian, ο Μπιναλί Γιλντιρίμ γράφει: «Καθώς ο ηγέτης της τρομοκρατικής αυτής οργάνωσης κατοικεί στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ, υπάρχουν πολλά ερωτήματα για πιθανή αμερικανική ανάμειξη ή υποστήριξη στην απόπειρα». Οι δύο χώρες ανταλλάσσουν έντονες .

• Οκτώβριος – Δεκέμβριος 2016: Στις 7 Οκτωβρίου, ο Αμερικανός πάστορας και η γυναίκα του οδηγούνται στο αυτόφωρο ως ύποπτοι τρομοκράτες. Επειτα από 63 ημέρες σε κράτηση, ο Μπράνσον κρίνεται ένοχος για τη συμμετοχή του σε «ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση» από τουρκικό δικαστήριο και φυλακίζεται. Τα επίσημα έγγραφα της δίκης δεν αναφέρουν κανένα αποδεικτικό στοιχείο εναντίον του.

• Φεβρουάριος 2017: Στις αρχές του μήνα, η ένωση Ευαγγελικών και Πρεσβυτεριανών Εκκλησιών των ΗΠΑ ξεκινάει μια καμπάνια υπογραφών με τίτλο «Ενας Ξεχασμένος Αμερικανός στην Τουρκία», την οποία προωθεί τελικά στον Λευκό Οίκο. Μία εβδομάδα μετά, 78 μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου στέλνουν μια κοφτή επιστολή στον Ερντογάν, απαιτώντας την απελευθέρωση Μπράνσον.

• Μάιος – Σεπτέμβριος 2017: Η περίοδος που ανέδειξε το ζήτημα του Μπράνσον στο ανώτατο επίπεδο διπλωματίας. Σε συνάντησή τους με τον Τούρκο πρόεδρο στην Ουάσιγκτον στις 19 Μαΐου, ο Τραμπ και ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς πιέζουν έντονα την τουρκική διοίκηση να απελευθερώσει τον πάστορα. Ωστόσο, δύο μέρες μετά, τα πρωτοσέλιδα των τουρκικών εφημερίδων ξεκινούν μια συντονισμένη επίθεση απέναντι στον Μπράνσον, αποκαλώντας τον «γκιουλενιστή» αλλά και «συνεργάτη των Κούρδων». Στις 24 Αυγούστου, το τουρκικό δικαστήριο προσθέτει τρεις ακόμη κατηγορίες στην υπόθεση του πάστορα, μεταξύ των οποίων και η προσπάθεια ανατροπής του τουρκικού Κοινοβουλίου και της συνταγματικής τάξης στη χ. Ενώ ο Μπράνσον κινδυνεύει να αντιμετωπίσει μέχρι και τέσσερις διαδοχικές ισόβιες ποινές κάθειρξης εάν καταδικαστεί, στις 28 Σεπτεμβρίου ο Ερντογάν προτείνει δημόσια την ανταλλαγή του πάστορα με τον αυτοεξόριστο ιεροκήρυκα Γκιουλέν.

• Απρίλιος 2018: Το αμερικανικό ΥΠΕΞ εκδίδει μια αποφασιστική δήλωση στις 16 Απριλίου. «Είμαστε πεπεισμένοι πως ο Μπράνσον είναι αθώος», δηλώνουν οι αμερικανικές αρχές, ενώ γερουσιαστές εισάγουν ένα νομοσχέδιο για να αποτρέψουν τη μεταφορά αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία.

• Ιούνιος 2018: Στις 24 Ιουνίου, ο Ερντογάν αναδεικνύεται θριαμβευτικός νικητής των προεδρικών εκλογών της χς, και απολαμβάνει πλέον ενισχυμένες εξουσίες. Το αμερικανικό ΥΠΕΞ αποδέχεται τα αποτελέσματα, ωστόσο επικρατεί ψυχρό . «Δουλεύουμε σκληρά ωστέ να φέρουμε άμεσα σε τους δύο προέδρους και να επιβεβαιώσουμε τον ισχυρό μας δεσμό», δηλώνουν οι αμερικανικές αρχές.

• Ιούλιος 2018: Η περίοδος των έντονων διαπραγματεύσεων που κατέρρευσαν. Στη συνάντηση κορυφής του ΑΤΟ στα μέσα Ιουλίου, ο Τραμπ επαινεί τον Ερντογάν για τη συνεπή στάση και συμβολή του στις αμυντικές δαπάνες των δυνάμεων της υπερατλαντικής συμμαχίας. Παρότι παρασκηνιακά οι δύο πρόεδροι βρίσκονται κοντά στη σύναψη ς για την απελευθέρωση του Μπράνσον, στις 18 Ιουλίου η Αγκυρα διατάσσει την παραμονή του πάστορα στη φυλακή και δύο μέρες αργότερα επαναλαμβάνει το αίτημα έκδοσης του Γκιουλέν ως απαραίτητης προϋπόθεσης. Ο Τραμπ, οργισμένος, αποκαλεί τη διαδικασία «μια απίστευτη ντροπή για την Τουρκία», και απειλεί τον Ερντογάν με κυρώσεις.

• Αύγουστος 2018: Ο κύβος ερρίφθη. Την πρώτη μέρα του Αυγούστου, οι ΗΠΑ ανακοινώνουν την επιβολή κυρώσεων έναντι δύο Τούρκων υπουργών που χειρίζονται την υπόθεση Μπράνσον, μια κίνηση που μιμείται και η Τουρκία τρεις μέρες μετά. Στις 10 του μηνός, ο Τραμπ διπλασιάζει τους δασμούς στις τουρκικές εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, το οποίο επιφέρει καταστροφικές συνέπειες για την . Ο Ερντογάν με τη σειρά του κάνει λόγο για «οικονομικό πόλεμο», και απειλεί πως θα στραφεί σε άλλα μέτωπα για να αναζητήσει συμμάχους.

 

 

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση