Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Παραιτήθηκε ο επικεφαλής της Volkswagen
Παραιτήθηκε ο επικεφαλής της Volkswagen

Παραιτήθηκε ο επικεφαλής της Volkswagen

Παραιτήθηκε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της γερμανικής αυτοκινητος Volkswagen, Μάρτιν Γουίντερκορν, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για το σκάνδαλο εξαπάτησης των αμερικανικών κανονιστικών αρχών σχετικά με τις εκπομπές αερίων ρύπων των αυτοκινήτων της εταιρείας. Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες το σκάνδαλο έχει πάρει διαστάσεις χιονοστιβάδας, καθώς όλο και περισσότερες χώρες ανακοινώνουν ότι θα επαναλάβουν τους ελέγχους στα της VW και ότι θα επιβάλουν πρόστιμα στην περίπτωση που διαπιστώσουν εξαπάτηση.

«Η Volkswagen χρειάζεται μια νέα αρχή – επίσης όσον αφορά το προσωπικό. Με την παραίτησή μου ανοίγω τον δρόμο γι' αυτή τη νέα αρχή» αναφέρει ο κ. Γουίντερκορν στην ανακοίνωση Τύπου που εξέδωσε χθες η εταιρεία.

Ο τέως, πλέον, επικεφαλής της μεγαλύτερης αυτοκινητος του πλανήτη βάσει πωλήσεων δήλωσε ότι έχει συγκλονιστεί από τα νέα που είδαν το της δημοσιότητας τις προηγούμενες ημέρες και κυρίως από το γεγονός ότι ήταν δυνατό να υπάρξει κακοδιαχείριση τέτοιας έκτασης στην εταιρεία. Ο κ. Γουίντερκορν αρνήθηκε ότι γνώριζε προσωπικά την ύπαρξη του σκανδάλου.

Μεγάλες απώλειες

Ωστόσο, το σκάνδαλο που δημοσιοποιήθηκε από τις αμερικανικές αρχές την περασμένη Παρασκευή έχει ήδη πλήξει σκληρά τη Volkswagen, με τη μετοχή της εταιρείας να υποχωρεί κατά 40% αθροιστικά τη Δευτέρα και την Τρίτη, μειώνοντας την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας κατά περισσότερο από 25 δισ. ευρώ. Και αυτή είναι απλώς η αρχή των προβλημάτων για τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία, καθώς αναμένεται να ακολουθήσουν νέες έρευνες για τις εκπομπές των αυτοκινήτων, με τις κανονιστικές αρχές από τις ΗΠΑ μέχρι την Ευρώπη και τη Νότια Κορέα να απειλούν με επιβολή προστίμων ύψους δισ. ευρώ.

Γαλλική αντίδραση

Η υπουργός Μεταφορών της Γαλλίας Σεγκολέν Ρουαγιάλ δήλωσε χθες ότι οι επιπτώσεις θα είναι «εξαιρετικά σοβαρές» αν αποδειχθεί από την έρευνα ότι η VW πουλούσε και στη Γαλλία με το παράνομο λογισμικό. Παράλληλα, οι αμερικανικές αρχές έχουν αρχίσει την ποινική διερεύνηση της υπόθεσης, ενώ υπάρχει η απειλή αγωγών από τις ομοσπονδιακές πολιτείες και μαζικών αγωγών. Η οικονομική ζημιά μεγεθύνεται αν υπολογιστούν η πιθανή ανάκληση εκατομμυρίων αυτοκινήτων Volkswagen και η απαγόρευση πωλήσεων αυτοκινήτων με κινητήρες ντίζελ που έχει ήδη επιβληθεί στις ΗΠΑ. Μόνο στις ΗΠΑ το μέγεθος του προστίμου θα μπορούσε να ανέλθει μέχρι και σε 18 δισ. δολάρια, που θα αυξηθεί αν ανακαλυφθεί ότι κυκλοφορούν ακόμη περισσότερα «πειραγμένα» VW στην αμερικανική αγορά. Σύμφωνα με την εταιρεία, μέχρι 11 εκατομμύρια οχήματά της μπορεί να είχαν εγκατεστημένο το παράνομο λογισμικό.

Πράσινοι κατά Μέρκελ

Εν τω μεταξύ, χθες ο υπουργός Μεταφορών Αλεξάντερ Ντόμπριντ αρνήθηκε ότι η κυβέρνηση γνώριζε για τις πρακτικές της Volkswagen και επέμεινε ότι ενημερώθηκε για την υπόθεση μόλις το προηγούμενο Σαββατοκύριακο. Η δήλωση του Γερμανού υπουργού προκάλεσε την έντονη αντίδραση του κόμματος των Πρασίνων που υποστηρίζουν ότι διαθέτουν γραπτή απάντηση του υπουργείου Μεταφορών με 28 Ιουλίου σε σχετική που είχαν υποβάλει. Το θέμα πάντως έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις στη Γερμανία, αναγκάζοντας την καγκελάριο Μέρκελ να παρέμβει. Με χθεσινή της δήλωση η κ. Μέρκελ κάλεσε τη Volkswagen να κινηθεί «το ταχύτερο δυνατόν» ώστε να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη προς την εταιρεία, η οποία επί δεκαετίες θεωρείται παράδειγμα της γερμανικής τεχνος υπεροχής. Χθες, Γερμανοί εισαγγελείς ανακοίνωσαν ότι διεξάγουν έρευνα σχετικά με την υπόθεση και ότι ερευνούν συγκεκριμένους εργαζομένους της εταιρείας, τους οποίους δεν κατονόμασαν.

volksgagen-thumb-large

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση