Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Παράταση περιορισμού μη ουσιωδών μετακινήσεων προς την ΕΕ έως τις 15 Ιουνίου
Παράταση  περιορισμού  μη ουσιωδών μετακινήσεων προς την ΕΕ έως τις 15 Ιουνίου

Παράταση περιορισμού μη ουσιωδών μετακινήσεων προς την ΕΕ έως τις 15 Ιουνίου

Η  Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε τα μέλη του χώρου Σένγκεν και τα συνδεδεμένα Σένγκεν να παρατείνουν τον προσωρινό περιορισμό των μη ουσιωδών μετακινήσεων προς την ΕΕ για άλλες 30 μέρες, έως τις 15 Ιουνίου. Παρά το ότι σε ορισμένα κράτη της ΕΕ και σε συνδεδεμένα κράτη του χώρου Σένγκεν γίνονται προκαταρκτικά βήματα για την άμβλυνση των μέτρων που έχουν ληφθεί για να αποτραπεί η εξάπλωση της πανδημίας, η κατάσταση παραμένει εύθραυστη τόσο στην Ευρώπη όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να συνεχιστούν τα μέτρα στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, έτσι ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος εξάπλωσης της νόσου μέσω των μετακινήσεων προς την ΕΕ. Η άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών θα πρέπει να γίνει σταδιακά: όπως υπογραμμίζεται στον κοινό ευρωπαϊκό χάρτη πορείας για την άρση των μέτρων ανάσχεσης της νόσου, οι έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα θα πρέπει να αρχίσουν να αίρονται σταδιακά και με συντονισμένο τρόπο, προτού καταστεί δυνατή η χαλάρωση των περιορισμών στα εξωτερικά σύνορα σε δεύτερο στάδιο.

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς, αντιπρόεδρος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής μας, δήλωσε: «Ο γενικός στόχος μας για περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού μέσω της ς της κοινωνικής αλληλεπίδρασης συνεχίζει να ισχύει. Παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, η κατάσταση σε παγκόσμιο επίπεδο είναι ιδιαίτερα εύθραυστη. Αποτελεί επιτακτική ανάγκη κάθε δράση που αναλαμβάνεται να εκτελείται σταδιακά και τα διάφορα μέτρα να αίρονται σταδιακά».

Η   Ίλβα Γιούανσον, επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, υπογράμμισε τα εξής: «Χρειαζόμαστε μια σταδιακή και συντονισμένη προσέγγιση. Η αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας του χώρου ελεύθερης κυκλοφορίας Σένγκεν αποτελεί τον πρώτο μας στόχο, μόλις αυτό καταστεί δυνατό με βάση την υγειονομική κατάσταση. Οι περιορισμοί στην ελεύθερη κυκλοφορία και οι έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα θα πρέπει να αρθούν σταδιακά πριν από την άρση των περιορισμών στα εξωτερικά σύνορα και την εξασφάλιση πρόσβασης στην ΕΕ σε κατοίκους τρίτων χωρών για μη ουσιώδεις μετακινήσεις».

Ο περιορισμός των μετακινήσεων, όπως και η ζητούμενη παράτασή του, εφαρμόζεται στον «χώρο ΕΕ+», ο οποίος περιλαμβάνει όλα τα κράτη μέλη του χώρου Σένγκεν (συμπεριλαμβανομένων της Βουλγαρίας, της Κροατίας, της Κύπρου και της Ρουμανίας) και τα 4 συνδεδεμένα κράτη Σένγκεν (Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία και ) — συνολικά 30 κράτη. Η Επιτροπή ζητά να συνεχίσει να εφαρμόζεται μια συντονισμένη προσέγγιση σχετικά με την παράταση, αφού η δράση στα εξωτερικά σύνορα μπορεί να είναι αποτελεσματική μόνο αν εφαρμόζεται από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και του χώρου Σένγκεν σε όλα τα σύνορα, με την ίδια ημερομηνία λήξης και με ενιαίο τρόπο.

Η Επιτροπή θα εξακολουθήσει να συνδράμει τα κράτη μέλη στην εφαρμογή του περιορισμού των μη ουσιωδών μετακινήσεων προς την ΕΕ, μεταξύ άλλων μέσω τακτικών τηλεδιασκέψεων με τους υπουργούς Εσωτερικών. Κάθε νέα παράταση του περιορισμού των μετακινήσεων μετά τις 15 Ιουνίου 2020 θα πρέπει να αξιολογηθεί εκ νέου με βάση την εξέλιξη της επιδημιος κατάστασης.

Παραδίδει την πρώτη παρτίδα 1,5 εκ.  μασκών  από τα 10 εκ. μάσκες που αγοράστηκαν

για τη στήριξη των εργαζομένων στον τομέα της ς στην ΕΕ

 Εντός των προσεχών ημερών, 1,5 εκατομμύριο ιατρικές μάσκες θα παραδοθούν σε 17 κράτη μέλη και στο Ηνωμένο Βασίλειο για την των εργαζομένων στον τομέα της ς από τον κορωναϊό. Η εν λόγω τελευταία ενωσιακή παράδοση μασκών αποτελεί μέρος ενός νέου πακέτου 10 εκατομμυρίων μασκών, οι οποίες αγοράστηκαν με χρηματοδότηση της Επιτροπής μέσω του μέσου στήριξης έκτακτης ανάγκης, για την παροχή απευθείας στήριξης στα κράτη μέλη με σκοπό τον μετριασμό των άμεσων επιπτώσεων της πανδημίας και την προετοιμασία για την αντιμετώπιση των αναγκών που συνδέονται με την έξοδο και την ανάκαμψη.

Η επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων,  Στέλλα Κυριακίδου, δήλωσε: «Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να στηρίξουμε τα κράτη μέλη στην προσπάθεια εφοδιασμού του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή με προστατευτικό εξοπλισμό. Οι άνθρωποι αυτοί είναι οι σύγχρονοι της Ευρώπης. Η αλληλεγγύη της ΕΕ γίνεται πράξη για την κάλυψη των αναγκών των ευρωπαϊκών συστημάτων υγείας και 3 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της ΕΕ έχουν ήδη κινητοποιηθεί για την άμεση στήριξη των εθνικών προσπαθειών. Παραμένουμε προσηλωμένοι στη δέσμευσή μας: μαζί, μπορούμε να κερδίσουμε αυτή τη μάχη.»

Οι μάσκες θα παραδοθούν στα κράτη μέλη και τις περιφέρειες που τις χρειάζονται σε εβδομαδιαίες παρτίδες του 1,5 εκατομμυρίου μασκών κατά τη διάρκεια των επόμενων έξι εβδομάδων.

Οι παραδόσεις αυτές έρχονται να προστεθούν στις εκατοντάδες χιλιάδες μάσκες που παρασχέθηκαν ήδη από το απόθεμα ιατρικού εξοπλισμού rescEU τις προηγούμενες εβδομάδες, καθώς και στη που κινητοποιήθηκε μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ.

Πριν από λίγες μόλις εβδομάδες, στις 24 Απριλίου, η Επιτροπή αποφάσισε να κινητοποιήσει, στο πλαίσιο του μέσου στήριξης έκτακτης ανάγκης (ESI), 320 εκατ. ευρώ για δράσεις στήριξης έκτακτης ανάγκης, εκ των οποίων 100 εκατ. ευρώ προορίζονται για βασικά υγειονομικά προϊόντα, τα οποία θα αγοραστούν κατά τους προσεχείς μήνες.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση