Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Παρασκήνιο μιας «εξόδου» και δυναμική μιας «εισόδου»
Παρασκήνιο μιας «εξόδου» και δυναμική μιας «εισόδου»

Παρασκήνιο μιας «εξόδου» και δυναμική μιας «εισόδου»

Μη έχοντας καμία ελπίδα να επανεκλεγεί σύμφωνα με τις περισσότερες δημοσκοπήσεις και αναγνωρίζοντας ότι είναι ο πιο αντιδημοφιλής Γάλλος πρόεδρος των τελευταίων δεκαετιών, ο δήλωσε πως δεν θα επιδιώξει την επανεκλογή του, όντας ο πρώτος εν ενεργεία πρόεδρος μετά πολλές δεκαετίες που δεν θα επιδιώξει να παραμείνει στο προεδρικό αξίωμα.

«Έχω επίγνωση του ρίσκου που επιφυλάσσει η μιας πορείας που δεν θα έχει επαρκή υποστήριξη, ώστε αποφάσισα να μην είμαι υποψήφιος στις εκλογές», ανέφερε κατά το τηλεοπτικό του διάγγελμα, στο οποίο στάθηκε σε ό,τι θεωρεί επίτευγμα της διακυβέρνησής του, ελπίζοντας πως η αποχώρησή του θα δώσει προοπτική νίκης «απέναντι στον συντηρητισμό και τον εξτρεμισμό».

Πράγματι, η κάθοδός του στις εκλογές έμοιαζε μάταιη, καθώς όλες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις τείνουν στο ότι ούτε εκείνος ούτε οποιοσδήποτε άλλος Σοσιαλιστής υποψήφιος θα καταφέρει να περάσει στον δεύτερο γύρο των εκλογών, ο οποίος φαίνεται ότι θα αποτελέσει μάχη μεταξύ του νεοεκλεγέντα Φρανσουά Φιγιόν και της αρχηγού του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν.

Επίσης, καθώς οι εκλογές πλησιάζουν, η γαλλική Αριστερά εμφανίζεται βαθιά κατακερματισμένη, με τον Ολάντ να έρχεται σε σύγκρουση με τον Γάλλο πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς, ο οποίος ανέφερε ότι είναι εξαιρετικά πιθανό να συμμετάσχει στις προκριματικές εκλογές του Ιανουαρίου, κάτι που έχει δηλώσει ότι θα κάνει και ο πρώην Οικονομίας Αρνό Μοντεμπούργκ. Αντιθέτως, ο επίσης πρώην Οικονομίας Εμανουέλ και ο ηγέτης του Αριστερού Κόμματος Ζαν-Λικ Μελανσόν έχουν δηλώσει ότι θα συμμετάσχουν στις προεδρικές εκλογές, χωρίς ωστόσο να πάρουν μέρος στις προκριματικές.
Στο μεταξύ, η αντίδραση του Φρανσουά Φιγιόν ήρθε άμεσα, με ανακοίνωση που αναφέρει ότι ο Γάλλος πρόεδρος υπήρξε «σαφής» αναφορικά με την «ξεκάθαρη αποτυχία του», τα πέντε χρόνια της ς του οποίου «τελειώνουν σε πολιτική αποσύνθεση». Εχοντας θριαμβεύσει στις προκριματικές εκλογές, ο Φιγιόν στρέφει πλέον την προσοχή του στη Μαρίν Λεπέν, η οποία, σύμφωνα με τις περισσότερες δημοσκοπήσεις, θα τον αντιμετωπίσει στον δεύτερο γύρο των εκλογών του Μαΐου, με το επιτελείο του να σχεδιάζει ήδη τη στρατηγική στην οποία θα στηριχθεί ο εκλογικός αγώνας του απέναντι στην ακροδεξιά υποψήφιο. Αρχικά, το επιτελείο θα επιχειρήσει να επικεντρωθεί στο ζήτημα της πολιτικής ταυτότητας του υποψηφίου προέδρου του, αντιπαραβάλλοντας τον «γνήσια» συντηρητικό Φιγιόν με την «ψευδώς» συντηρητική Λεπέν, μία επικέντρωση που ήδη λειτούργησε προς όφελός του στις προκριματικές εκλογές.

Ο Φιγιόν κατάφερε να συγκεντρώσει περισσότερο από το 60% των ψήφων έναντι του πιο μετριοπαθούς Αλέν Ζιπέ, βασίζοντας τον αγώνα του στις συντηρητικές κοινωνικές του αξίες και στην αυθεντική δεξιά ταυτότητά του, ελκύοντας έτσι το φανατικό ρωμαιοκαθολικό ακροατήριο της χώρας. Με έμφαση στην ταυτότητά του, το επιτελείο του θα επιχειρήσει να υπογραμμίσει τις ιδεολογικές αντιφάσεις της Λεπέν, τονίζοντας ότι λειτουργεί οπορτουνιστικά χρησιμοποιώντας τόσο δεξιές όσο και αριστερές, σοσιαλιστικές απόψεις. «Οι ψηφο συχνά επιλέγουν τη Λεπέν επειδή δεν υπάρχει ένας ξεκάθαρα συντηρητικός υποψήφιος», δήλωσε σχετικά ο Σεργκέ Γκρουάρ, κεντροδεξιός και υποστηρικτής του Φιγιόν.

Πράγματι, ο Φιγιόν εμφανίζεται εξαιρετικά συντηρητικός στα κοινωνικά θέματα, υποσχόμενος σκληρά μέτρα στο μεταναστευτικό, κάνοντας λόγο για «ολοκληρωτικούς» ισλαμιστές, όταν αναφέρεται στο εξτρεμιστικό Ισλάμ, και τασσόμενος εναντίον των εκτρώσεων και των γάμων ομοφυλοφίλων, κάτι που είναι εξαιρετικά πιθανό να του δώσει μεγάλο προβάδισμα στους παραδοσιακούς συντηρητικούς ψηφοφόρους, με τη Λεπέν να συνεχίζει να παραμένει επικεντρωμένη στα οικονομικά ζητήματα, αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα ζητήματα που αγγίζουν το δεξιό ακροατήριο της χώρας. Μολαταύτα, ο Φιγιόν σκοπεύει να πλήξει τη Λεπέν και στον οικονομικό τομέα, στοχεύοντας να ελκύσει το πιο φτωχό της ακροατήριό. Παρότι το Εθνικό Μέτωπο δεν έχασε στιγμή να επιτεθεί εναντίον του αναφορικά με τις οικονομικές του θέσεις, χαρακτηρίζοντάς τον «ψυχρό πράκτορα του καπιταλισμού» που στηρίζει τη λιτότητα των Βρυξελλών, το επιτελείο του είναι πεπεισμένο ότι μπορεί να «κλέψει» από την Ακροδεξιά τους οικονομικά απογοητευμένους ψηφοφόρους της.
«Ο Φιγιόν δεν πρόκειται να αφήσει τη Μαρίν Λεπέν να έχει μονοπώλιο στους ψηφοφόρους της εργατικής τάξης», ανέφερε ένας άλλος συνεργάτης του, πιστεύοντας ότι η εργατική τάξη θα πάρει τη σωστή .

Μέχρι στιγμής παίρνει 66%

Σύμφωνα με τελευταία δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη στην εφημερίδα Le Figaro, η στρατηγική που αυτήν τη στιγμή διαμορφώνει το επιτελείο του Φιγιόν φαίνεται ότι πιάνει ήδη τόπο, με τον πρώην πρωθυπουργό να εμφανίζεται να συντρίβει τη Μαρίν Λεπέν στον τελευταίο γύρο των προεδρικών εκλογών. Συγκεκριμένα, στη δημοσκόπηση της εταιρείας Sofres, ο Φιγιόν παρουσιάζεται να συγκεντρώνει το 66% των ψήφων έναντι του 34% που συγκεντρώνει η Λεπέν στον δεύτερο γύρο των εκλογών του Μαΐου, κάτι που υποδηλώνει ότι παρότι το διάστημα έως τις εκλογές είναι ακόμη μεγάλο, ο Φιγιόν φαίνεται ότι είναι ικανός να διατηρήσει το μομέντουμ που διαμόρφωσε στις προκριματικές. Ωστόσο, όπως δείχνουν τα στοιχεία της εταιρείας δημοσκοπήσεων Elabe, η εκστρατεία του Φιγιόν χρειάζεται ακόμη αρκετή δουλειά στην προσέλκυση των χαμηλότερων κοινωνικών στρωμάτων, καθώς στις προκριματικές το μεγαλύτερο μερίδιο των ψηφοφόρων του αντλήθηκε από τα μεσαία ή ανώτερα κοινωνικά στρώματα και από τους μεγαλύτερους ηλικιακά ψηφοφόρους. Μολαταύτα, όπως δηλώνουν άτομα από το περιβάλλον του 62χρονου υποψηφίου, ο Φιγιόν έχει τη δυνατότητα να εισχωρήσει στο περιβάλλον των ψηφοφόρων με χαμηλότερο εισόδημα, καθώς θεωρούν ότι οι οικονομικά φιλελεύθερες πολιτικές του και η κριτική που ασκεί στο υπερχρεωμένο κράτος πρόνοιας δεν τον απομακρύνουν απαραιτήτως από τα φτωχότερα στρώματα, τα οποία, όπως αναφέρουν, δίνουν μεγάλη σημασία στις παραδοσιακές αξίες που εκφράζει. Τέλος, το Εθνικό Μέτωπο φαίνεται ότι δεν θέλει να αφήσει αμαχητί τους συντηρητικούς ψηφοφόρους στους οποίους αποβλέπει ο Φιγιόν, κάτι που φαίνεται έντονα στο πρώτο επίσημο προεκλογικό του φυλο, το οποίο χωρίς να κάνει καμία αναφορά στο ευρώ και στην Ε.Ε., εστιάζει στις παραδοσιακές αξίες του γαλλικού έθνους.

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση