Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Παραμένει στην εξουσία η Μέι
Παραμένει στην εξουσία η Μέι

Παραμένει στην εξουσία η Μέι

Η της πρωθυπουργού Τερέζα διασώθηκε χθες με διαφορά 19 ψήφων (325-306) διατηρώντας την εμπιστοσύνη των βουλευτών του Συντηρητικού Κόμματος και του βορειοϊρλανδικού DUP. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης (Εργατικοί, Φιλελεύθεροι, SNP, Πράσινοι) είχαν καταθέσει πρόταση δυσπιστίας μετά τη σαρωτική ήττα του σχεδίου της Τερέζα για την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε., το βράδυ της Τρίτης.

Η Μέι κατόρθωσε να κρατήσει κοντά της όλες τις πτέρυγες του Συντηρητικού Κόμματος, επίτευγμα που θα γίνεται προοδευτικά όλο και δυσκολότερο, καθώς θα χρειαστεί να λάβει σημαντικές αποφάσεις γύρω από το Brexit. «Εχω συναίσθηση της βαριάς ευθύνης» είπε η Μέι μετά την καταψήφιση της πρότασης δυσπιστίας, δεσμευόμενη να συνεχίσει τη σκληρή δουλειά ώστε να εφαρμοστεί η απόφαση του δημοψηφίσματος και η Βρετανία να εξέλθει από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η Μέι κάλεσε όλους τους ηγέτες της αντιπολίτευσης σε συζήτηση, στην οποία ο επικεφαλής των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε ότι θα προσέλθει υπό την προϋπόθεση ότι η Μέι θα απορρίψει την προοπτική της εξόδου από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία.

Πηγές του βορειοϊρλανδικού κόμματος DUP υπογράμμισαν στο BBC την καίρια συνεισφορά του κόμματος στην επιβίωση της ς, σημειώνοντας ότι χωρίς την ψήφο των 10 βουλευτών του DUP, η πρωθυπουργός θα είχε χάσει την εμπιστοσύνη της Βουλής για μία ψήφο.

Ενας από τους πιθανούς διαδόχους της Μέι στην ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος, ο Μάικλ Γκόουβ, ήταν αυτός που εκφώνησε την πιο «δυνατή» ομιλία από την πλευρά του κόμματος, χαρακτηρίζοντας τον Τζέρεμι Κόρμπιν εντελώς ακατάλληλο για πρωθυπουργό. Μεταξύ των Εργατικών, σαρωτικός στην του για την πρωθυπουργό ήταν ο Τομ Γουότσον, προβεβλημένο στέλεχος της εσωκομματικής αντιπολίτευσης. «Εντέλει απέτυχε», είπε ο Γουότσον. «Και όχι επειδή δεν προσπάθησε ή δεν έδειξε αποφασιστικότητα. Η χ λυπάται την πρωθυπουργό».

Η Μέι δεσμεύθηκε ότι τη Δευτέρα θα παρουσιάσει νέα πρόταση στη Βουλή, αν και οι αναλυτές θεωρούν ότι δεν πρόκειται να έχει ουσιώδεις διαφορές με την πρόταση που καταψηφίστηκε με διαφορά 220 ψήφων την Τρίτη. Η δε αντιπολίτευση έχει διαμηνύσει ότι σκοπεύει να υποβάλει αλλεπάλληλες προτάσεις δυσπιστίας. Ταυτόχρονα, όμως, ο ώδης υπουργός Οικονομικών των Εργατικών, Τζον Μακ Ντόνελ, δήλωσε ότι η πρωθυπουργός θα κατορθώσει να περάσει συμφωνία για το Brexit από τη Βουλή αν διαπραγματευθεί συμβιβαστική πρόταση με το κόμμα του.

Κάμερον και Φάρατζ

Μέσα σε όλα αυτά, οι δύο πρωταγωνιστές του δημοψηφίσματος του 2016 δηλώνουν αμετανόητοι. Ο τότε πρωθυπουργός, ο συντηρητικός Ντέιβιντ Κάμερον, που εντοπίστηκε χθες από δημοσιογράφους την ώρα που έκανε το πρωινό τζόκινγκ του, δήλωσε ότι δεν έχει μετανιώσει για την του δημοψηφίσματος. Ο δε Νάιτζελ Φάρατζ, πρώην επικεφαλής του Κόμματος Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε ότι η Ε.Ε. δεν πρέπει να προσπαθήσει να αλλάξει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος με νέο , γιατί τότε η έξοδος θα αποφασιστεί «με ακόμη μεγαλύτερη πλειοψηφία». «Αν μας πιέσετε, θα βρυχηθούμε σαν λιοντάρια», είπε ο Φάρατζ.

Ενώπιον του αδιεξόδου, είναι πολύ πιθανό το σενάριο της παράτασης της προθεσμίας αποχώρησης, αν και τίποτα σχετικό δεν ακούστηκε χθες από τα χείλη της πρωθυπουργού.

Προθυμία χωρών Ε.Ε. για παράταση εξόδου έως το 2020


Η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ σημείωσε ότι σε κάθε περίπτωση θα υπάρξουν ζημίες από το Brexit

«Σε ετοιμότητα για διαπραγματεύσεις» βρίσκεται ο διαπραγματευτής της Ε.Ε. Μισέλ Μπαρνιέ, καθώς η επόμενη φάση του δράματος γύρω από το Brexit είναι η της Βρετανίας να αποσπάσει περισσότερες παραχωρήσεις από την Ε.Ε. Σύμφωνα με πληροφορίες των «Τάιμς», υπάρχει προθυμία στους κόλπους των ευρωπαϊκών χωρών να μετατεθεί ο πονοκέφαλος της άμεσης αποχώρησης (29 Μαρτίου) για τουλάχιστον ένα χρόνο.

Συγκεκριμένα, αντί για την τρίμηνη παράταση έως τον Ιούλιο, η Ε.Ε. συζητεί την παράταση για ένα χρόνο ακόμη, έως το 2020. Τους όρους οποιασδήποτε παράτασης, ωστόσο, περιέγραψε με σαφήνεια ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε. «Το Λονδίνο πρέπει να έρθει με συγκεκριμένες προτάσεις», είπε, «γιατί κανείς δεν θα ενθουσιαστεί εάν απλά συνεχίσουμε λίγους μήνες ακόμη να κάνουμε κύκλους».

Η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ υποστήριξε πως «υπάρχει ακόμη χρόνος για διαπραγματεύσεις», αλλά επισήμανε ότι δεν υπάρχει ιδανική λύση. «Σε κάθε περίπτωση θα υπάρξουν ζημίες από την αποχώρηση», τόνισε. «Πρέπει να περιοριστούν όσο γίνεται περισσότερο, γι' αυτό θα προσπαθήσουμε να βρούμε μια συντεταγμένη λύση, όμως είμαστε έτοιμοι και για το ενδεχόμενο να μην υπάρξει».

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξει άτακτη έξοδος χωρίς συμφωνία, «γιατί αυτή βλάπτει πρώτα και κύρια τους Βρετανούς, που εισάγουν το 70% των προϊόντων στα ράφια των σούπερ μάρκετ από την ηπειρωτική Ευρώπη». Σύμφωνα με τον Μακρόν, οι Βρετανοί θα επιχειρήσουν τη δεύτερη επιλογή, που είναι η επαναδιαπραγμάτευση («κάτι μπορεί να πάρουν, αλλά όχι πολλά, διότι δεν μπορούμε να βλάψουμε τα συμφέροντα των Ευρωπαίων προκειμένου να λύσουμε το πολιτικό πρόβλημα στη Βρετανία») και τελικά θα καταφύγουν στην τρίτη λύση, που είναι η παράταση. Ο Μακρόν ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του με ευχές προς τους Βρετανούς βουλευτές. «Καλό κουράγιο στους βουλευτές για να εφαρμόσουν κάτι που δεν υπάρχει και να εξηγήσουν στον κόσμο ότι είπαν ψέματα», είπε ο Γάλλος πρόεδρος. Από τη Βαυαρία, η γλώσσα που ακούστηκε ήταν ακόμη πιο σκληρή. «Πρόκειται για το απόλυτο χάος», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας, Μάρκους Σέντερ. «Μακάρι να μας πουν οι Βρετανοί τι θέλουν πραγματικά», προσέθεσε, κάνοντας λόγο για «πλήρη ακυβερνησία».

 

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση