Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Παρακάμπτει τη Βουλή η γαλλική κυβέρνηση
Παρακάμπτει τη Βουλή η γαλλική κυβέρνηση

Παρακάμπτει τη Βουλή η γαλλική κυβέρνηση

Στη «λύση» των προεδρικών διαταγμάτων θα καταφύγει η γαλλική προκειμένου να προωθήσει τον αμφιλεγόμενο νόμο για τη μεταρ της ς εργασίας, παρακάμπτοντας την Εθνοσυνέλευση. Σε χθεσινή έκτακτη σύσκεψη του υπουργικού συμβουλίου, ο πρωθ Μανουέλ Βαλς ανακοίνωσε την πρόθεσή του να αξιοποιήσει το του Συντάγματος 49-3, που προβλέπει την έκδοση προεδρικών διαταγμάτων και είχε χρησιμοποιηθεί και το 2015 για να περάσει ο νόμος για τις επιχειρήσεις.

Οι συζητήσεις στην Εθνοσυνέλευση για τον νόμο Κομρί, όπως ονομάστηκε το νομοθέτημα για τη μεταρ της αγοράς εργασίας και το οποίο έχει προκαλέσει ισχυρότατες αντιδράσεις και εκτεταμένες κινητοποιήσεις, έδειξαν ότι τουλάχιστον 40 του Σοσιαλιστικού Κόμματος διαφωνούσαν με το κείμενο και τις 5.000 τροπολογίες, που αυτό περιέχει.
Η πρώην Ορελί Φιλιπετί είχε χαρακτηρίσει το κείμενο «σουρεαλιστικό», με τις περισσότερες εσωκομματικές διαφωνίες να εστιάζονται στο 2 του νομοσχεδίου. Το άρθρο 2 επιτρέπει στις επιχειρήσεις να ορίζουν μονομερώς τις ώρες εργασίας. Αν ο εργοδότης συμφωνεί με τον εκπρόσωπο των εργαζομένων, θα μπορεί να παραβιάζει κατά το δοκούν τα ωράρια του κλάδου. Παράλληλα, οι υπερωρίες από 25% του ημερομισθίου θα μπορούν να περιοριστούν στο 10%, εφόσον ο εκπρόσωπος των εργαζομένων έχει συμφωνήσει σε αυτό.
Ο γενικός γραμματέας του συνδικάτου FO, Ζαν-Κλοντ Μαγί, έκανε λόγο για νέο κύμα δυναμικών κινητοποιήσεων κατά του «εργατοκτόνου» νόμου, όπως τον χαρακτήρισε.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση