Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Paradise Papers: Οι φορολογικοί παράδεισοι του «1%»
Paradise Papers: Οι φορολογικοί παράδεισοι του «1%»

Paradise Papers: Οι φορολογικοί παράδεισοι του «1%»

Κραδασμούς που υπερβαίνουν τα στενά όρια της οικονομικής και επιχειρηματικής ζωής και αφορούν στην αποκάλυψη πολιτικών διασυνδέσεων μεταξύ ΗΠΑ και ς ή σε πρακτικές που αντιστρατεύονται τις δημόσιες τοποθετήσεις πολιτικών ηγετών από όλο τον κόσμο προκαλούν ήδη τα πρώτα στοιχεία από τα 13,4 εκατομμύρια εμπιστευτικά έγγραφα των .

Αν και δεν πρόκειται, τουλάχιστον έως τώρα, για περιπτώσεις «ξεπλύματος μαύρου χρήματος», τα στοιχεία που άρχισαν να δημοσιοποιούνται από χθες αποκαλύπτουν ποιοί είναι οι ισχυροί και εξαιρετικά πλούσιοι που επενδύουν κρυφά τεράστιες ποσότητες μετρητών σε υπεράκτιους φορολογικούς παραδείσους. Πρόκειται, μεταξύ άλλων, για 127 πολιτικούς από 47 χώρες, συμπεριλαμομένων 14 πρώην ή νυν ηγετών κρατών και, συνολικά, για την τακτική αποφυγής φόρων από το πολιτικά και οικονομικά ισχυρό 1% του κόσμου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ), τα έγγραφα αποκαλύπτουν τις μέχρι τώρα άγνωστες συνδέσεις του Αμερικάνου υπουργού Εμπορίου, Willbor Ross με τους Ρώσους ολιγάρχες. Συνολικά, φιγουράρουν περισσότεροι από δώδεκα σύμβουλοι, μέλη του υπουργικού συμβουλίου και δωρητές του Ντόναλντ Τραμπ, ο υπεύθυνος για την της εκστρατείας του Καναδού πρωθυπουργού Τριντό. Μεγάλες συναλλαγές έχουν γίνει ακόμη και από εταιρεία της οποίας συνιδιοκτήτης είναι ο γαμπρός του .

Στα έγγραφα εντοπίζονται επίσης η Βασίλισσα της Μεγάλης Βρετανίας, η Βασίλισσα της ς, οι γιοί του Πρωθυπουργού της Τουρκίας, ο τραγουδιστής των U2 αλλά και πολυεθνικές όπως η , η Nike και άλλες. Ενδεικτικά, σύμφωνα με τα αρχεία που επικαλείται το BBC, περίπου 10 εκατ. λίρες από την προσωπική περιουσία της Βασίλισσας της Αγγλίας έχουν επενδυθεί έχουν επενδυθεί σε αποθεματικά fund στα Κέιμαν.

Στοιχεία αποδεικνύνουν πως εταιρείες κολοσσοί όπως η Nike, η Apple, η Uber ή το Facebook συρρικνώνουν τους φόρους τους σε προκλητικά χαμηλά ποσοστά, ενώ σύμφωνα με το δημοσίευμα του Guardian, Τwitter και Facebook φέρεται να έχουν πάρει εκατομμύρια δολάρια από επενδυτικά κεφάλαια που συνδέονται με ρωσικούς κρατικούς οικονομικούς θεσμούς.

Πηγή: kathimerini
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση