Βρίσκεστε εδώ:  / ΚΟΣΜΟΣ / Paradise Papers: Οι φορολογικοί παράδεισοι του «1%»
Paradise Papers: Οι φορολογικοί παράδεισοι του «1%»

Paradise Papers: Οι φορολογικοί παράδεισοι του «1%»

Κραδασμούς που υπερβαίνουν τα στενά όρια της οικονομικής και επιχειρηματικής ζωής και αφορούν στην αποκάλυψη πολιτικών διασυνδέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας ή σε πρακτικές που αντιστρατεύονται τις δημόσιες τοποθετήσεις πολιτικών ηγετών από όλο τον κόσμο προκαλούν ήδη τα πρώτα στοιχεία από τα 13,4 εκατομμύρια εμπιστευτικά έγγραφα των .

Αν και δεν πρόκειται, τουλάχιστον έως τώρα, για περιπτώσεις «ξεπλύματος μαύρου χρήματος», τα στοιχεία που άρχισαν να δημοσιοποιούνται από χθες αποκαλύπτουν ποιοί είναι οι ισχυροί και εξαιρετικά πλούσιοι που επενδύουν κρυφά τεράστιες ποσότητες μετρητών σε υπεράκτιους φορολογικούς παραδείσους. Πρόκειται, μεταξύ άλλων, για 127 πολιτικούς από 47 χώρες, συμπεριλαμβανομένων 14 πρώην ή νυν ηγετών κρατών και, συνολικά, για την τακτική αποφυγής φόρων από το πολιτικά και οικονομικά ισχυρό 1% του κόσμου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ), τα έγγραφα αποκαλύπτουν τις μέχρι τώρα άγνωστες του Αμερικάνου υπουργού Εμπορίου, Willbor Ross με τους Ρώσους ολιγάρχες. Συνολικά, φιγουράρουν περισσότεροι από δώδεκα σύμβουλοι, μέλη του υπουργικού συμβουλίου και δωρητές του Ντόναλντ Τραμπ, ο υπεύθυνος για την της εκστρατείας του Καναδού πρωθυπουργού Τριντό. Μεγάλες συναλλαγές έχουν γίνει ακόμη και από εταιρεία της οποίας συνιδιοκτήτης είναι ο του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Στα έγγραφα εντοπίζονται επίσης η Βασίλισσα Ελισάβετ της Μεγάλης Βρετανίας, η Βασίλισσα της Ιορδανίας, οι γιοί του Πρωθυπουργού της Τουρκίας, ο τραγουδιστής των U2 αλλά και πολυεθνικές όπως η Apple, η Nike και άλλες. Ενδεικτικά, σύμφωνα με τα αρχεία που επικαλείται το , περίπου 10 εκατ. λίρες από την προσωπική περιουσία της Βασίλισσας της Αγγλίας έχουν επενδυθεί έχουν επενδυθεί σε fund στα νησιά Κέιμαν.

Στοιχεία αποδεικνύνουν πως εταιρείες κολοσσοί όπως η Nike, η Apple, η Uber ή το συρρικνώνουν τους φόρους τους σε προκλητικά χαμηλά ποσοστά, ενώ σύμφωνα με το δημοσίευμα του Guardian, Τwitter και φέρεται να έχουν πάρει εκατομμύρια δολάρια από επενδυτικά κεφάλαια που συνδέονται με ρωσικούς κρατικούς οικονομικούς θεσμούς.

Πηγή: kathimerini
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Επιδοτούμενα προγράμματα για ίδρυση νέων επιχειρήσεων ή ενίσχυση υφιστάμενων - https://t.co/oOUD3s6Bix -

  • Δύο σύγχρονα γήπεδα ποδοσφαίρου 5X5 στον Δήμο Ζαγοράς - Μουρεσίου - https://t.co/GxFjCDEFKk -

  • Δεκαπέντε θετικά κρούσματα στα rapid-test σε Βόλο και Αλμυρό - https://t.co/e30cjGeR8N -

"Αλιεύοντας" την είδηση