Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Πάνω από 31 εκ. παραποιημένα εμπορεύματα κατασχέθηκαν στα σύνορα της ΕΕ
Πάνω από 31 εκ. παραποιημένα εμπορεύματα κατασχέθηκαν  στα σύνορα της ΕΕ

Πάνω από 31 εκ. παραποιημένα εμπορεύματα κατασχέθηκαν στα σύνορα της ΕΕ

Μια Ευρώπη που προστατεύει: το 2017 οι τελωνειακές αρχές της ΕΕ κατάσχεσαν

 Νέα αριθμητικά στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δείχνουν ότι οι τελωνειακές αρχές δέσμευσαν στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ περισσότερα από 31 εκατομμύρια παραποιημένα εμπορεύματα αγοραίας αξίας άνω των 580 εκατ. ευρώ.

Μολονότι οι συνολικοί αριθμοί έχουν μειωθεί από το 2016, τα παραποιημένα και δυνητικά επικίνδυνα εμπορεύματα καθημερινής χρήσης, όπως τα προϊόντα υγείας, τα φάρμακα, τα παιχνίδια και οι ηλεκτρικές συσκευές, αποτελούν σήμερα πολύ υψηλότερο ποσοστό του συνόλου των κατασχέσεων – το 43 % του συνόλου των κατασχεθέντων εμπορευμάτων ανήκε σε αυτή την κατηγορία. Συνολικά, η κυριότερη κατηγορία παραποιημένων εμπορευμάτων ήταν τα τρόφιμα, αντιπροσωπεύοντας το 24% της συνολικής ποσότητας των κατασχεθέντων εμπορευμάτων. Στη δεύτερη θέση ήταν τα παιχνίδια (11%), τα τσιγάρα (9%) και τα ενδύματα (7%).

Ο Πιερ , επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, Φορολογίας και Τελωνείων, δήλωσε : «Η της ΕΕ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή όσον αφορά την προστασία των πολιτών από παραποιημένα και μερικές φορές εξαιρετικά επικίνδυνα εμπορεύματα. Η απαγόρευση των εισαγωγών παραποιημένων εμπορευμάτων στην ΕΕ στηρίζει επίσης την απασχόληση και την ευρύτερη στο σύνολό της. Η Ευρωπαϊκή Ένωση προστατεύει τη διανοητική ιδιοκτησία και θα συνεχίσει την εκστρατεία για την προστασία της υγείας των καταναλωτών, καθώς και για την προστασία των επιχειρήσεων έναντι των παράνομων παραβιάσεων των δικαιωμάτων τους.»

Όσον αφορά τους τρόπους μεταφοράς, το 65% όλων των κατασχεθέντων ειδών εισήλθαν στην ΕΕ μέσω της θαλάσσιας οδού, συνήθως σε μεγάλα φορτία. Ακολουθεί η αεροπορική μεταφορά που χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά του 14 % των παραποιημένων προϊόντων. Στην τρίτη θέση βρίσκονται οι ταχυδρομικές αποστολές και οι αποστολές ταχυμεταφορών, οι οποίες από κοινού αντιπροσώπευαν το 11 % και αφορούσαν κυρίως που είχαν παραγγελθεί μέσω διαδικτύου, όπως υποδήματα, ενδύματα, τσάντες και ρολόγια.

Η Κίνα εξακολουθεί να είναι η κύρια χώρα προέλευσης παραποιημένων προϊόντων που εισέρχονται στην ΕΕ. Η μεγαλύτερη ποσότητα παραποιημένων ειδών ένδυσης προερχόταν από την Τουρκία, ενώ η μεγαλύτερη ποσότητα παραποιημένων συσκευών και εξαρτημάτων κινητών τηλεφώνων, κασετών μελάνης και μελανοταινιών, CD/DVD και ετικετών, πινακίδων και αυτοκόλλητων σημάτων εισήλθαν στην ΕΕ από το Χονγκ Κονγκ και την Κίνα. Η Ινδία ήταν η πρώτη χώρα προέλευσης των παραποιημένων και δυνητικά επιβλαβών φαρμάκων. Το 90 % των κατασχεθέντων προϊόντων είτε καταστράφηκαν είτε αποτέλεσαν αντικείμενο δικαστικής διαδικασίας για τον προσδιορισμό της παράβασης ή ποινικών διαδικασιών.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση