Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Πακιστάν: Τουλάχιστον 11 νεκροί και 23 τραυματίες από έκρηξη βόμβας σε λεωφορείο
Πακιστάν: Τουλάχιστον 11 νεκροί και 23 τραυματίες από έκρηξη βόμβας σε λεωφορείο

Πακιστάν: Τουλάχιστον 11 νεκροί και 23 τραυματίες από έκρηξη βόμβας σε λεωφορείο

Τουλάχιστον 11 άνθρωποι σκοτώθηκν ότν εξερράγη βόμβα μέσα σε ένα λεωφορείο γεμάτο επιβάτες στην Κουέτα του δυτικού , την πρωτεύουσα μιας επαρχίας η οποία σπαράσσεται εδώ και χρόνια από τη δράση αυτονομιστών, φανατικών ισλαμιστών και άλλων.

Η βόμβα εξερράγη καθώς το λεωφορείο, που εκτελούσε δρομολόγιο προς τα προάστια, μετέφερε δεκάδες επιβάτες που επέστρεφαν στα σπίτια τους μετά τη δουλειά, ανέφερε ο Άμπντουλ Ουάχιντ Χάτακ, ένας αξιωματικός της αστυνομίας. Στην επαρχία Μπαλουτσιστάν μαίνεται επί σχεδόν μια δεκαετία μια εξέγερση αυτονομιστών Βελούχων, οι οποίοι στοχοθετούν στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας και εργαζομένους του ομοσπονδιακού κράτους, αλλά και πολίτες που δεν ανήκουν στη μειονότητα.

Οι υπηρεσίες ασφαλείας εξαπέλυσαν από την πλευρά τους μια εκστρατεία καταστολής των αυτονομιστών, η οποία σύμφωνα με ακτιβιστές και οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είχε αποτέλεσμα χιλιάδες εξαφανίσεις και εξωδικαστικές εκτελέσεις. Δεν υπήρξε ανάληψη ευθύνης για την από κάποια οργάνωση μέχρι στιγμής.

Σύμφωνα με τον Χάτακ, η βόμβα φαίνεται ότι είχε τοποθετηθεί στην οροφή του λεωφορείου και πυροδοτήθηκε με ωρολογιακό μηχανισμό. «Αυτή είναι μια άνανδρη ενέργεια η οποία έβαλε στο στόχαστρο αθώους», δήλωσε ο Σαρφαράζ Άχμεντ Μπούγκτι, ο Εσωτερικών της τοπικής κυβέρνησης του Μπαλουτσιστάν. «Πολεμάμε εναντίον της ς εδώ. Και θα συνεχίσουμε τη μάχη ώσπου και ο τελευταίος τρομοκράτης να είναι νεκρός», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ανάμεσα στα θύματα είναι τουλάχιστον ένα παιδί, σύμφωνα με τον Μπούγκτι. Ο πρωθ της κυβέρνησης της επαρχίας Άμπντουλ Μάλικ ανέφερε ότι τουλάχιστον 23 ακόμη άνθρωποι τραυματίστηκαν και πρόσθεσε πως κηρύχθηκε στα νοσοκομεία της Κουέτα. Σύμφωνα με έναν γιατρό, τουλάχιστον πέντε από τους τραυματίες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Στο Μπαλουτσιστάν έχουν διαπραχθεί επίσης αιματηρές από την εκτός νόμου οργάνωση Λασκάρ-ι-Τζάνγκβι («Ο στρατός του Τζάνγκβι»), που επιδιώκει να εγκαθιδρύσει μια σουνιτική θεοκρατία στο και ανακινεί τη βία μεταξύ σουνιτών και σιιτών.

Πηγή: kathimerini.gr

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση