Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Παγκόσμια αντίδραση στον κορωναϊό: η ΕΕ δρομολογεί τη συγκέντρωση δωρεών
Παγκόσμια αντίδραση στον κορωναϊό: η ΕΕ δρομολογεί τη συγκέντρωση δωρεών

Παγκόσμια αντίδραση στον κορωναϊό: η ΕΕ δρομολογεί τη συγκέντρωση δωρεών

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενώνει τις δυνάμεις της με αυτές των εταίρων της απ' όλο τον κόσμο σε μια προσπάθεια για τη συγκέντρωση κεφαλαίων —πρόκειται για την παγκόσμια αντίδραση στον κορωναϊό— που ξεκινά στις 4 Μαΐου 2020. Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ) και οργανισμοί του τομέα της υγείας απ' όλο τον κόσμο προσκαλούν από κοινού σε δράση για την ταχεία και ισότιμη πρόσβαση σε ασφαλείς, ποιοτικές, αποτελεσματικές και προσιτές διαγνωστικές εξετάσεις, θεραπευτικές αγωγές και εμβόλια για τη νόσο COVID-19.

ια τη συγκέντρωση κεφαλαίων για το εγχείρημα αυτό, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι εταίροι της θα διοργανώσουν ένα παγκόσμιο μαραθώνιο δωρητών. Χώρες και οργανισμοί σε όλο τον πλανήτη καλούνται να δεσμευτούν για την πραγματοποίηση δωρεών, ώστε να επιτευχθεί ο αρχικός στόχος συγκέντρωσης 7,5 δισ. ευρώ.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  φον ντερ Λάιεν δήλωσε σχετικά: «Πρέπει να ενώσουμε τις προσπάθειες μας, όλοι, όλος ο κόσμος, οι ηγέτες και οι λαοί απέναντι στον κορωναϊό. Σε δέκα μόλις μέρες θα ξεκινήσουμε την παγκόσμια προσπάθεια για τη συγκέντρωση δωρεών. Θα είναι ένας πραγματικός μαραθώνιος. Διότι για να νικήσουμε τον ιό πρέπει να υπάρξει παγκόσμια αντίδραση και ασταμάτητες ενέργειες σε πολλά μέτωπα. Χρειάζεται να ανακαλυφθεί το εμβόλιο, να μεριμνήσουμε για την παραγωγή του και να φτάσει σε κάθε γωνιά της γης. Και πρέπει να διατίθεται σε προσιτές τιμές.»

Οι ερευνητές και όσοι δραστηριοποιούνται στον χώρο της καινοτομίας σε όλο τον κόσμο εργάζονται πολύ σκληρά για να βρουν λύσεις που σώζουν ζωές και προστατεύουν την υγεία μας. Ξεκινώντας από τις 4 Μαΐου, η Επιτροπή θα καταγράφει τις δωρεές από χώρες και επιχειρηματικά ιδρύματα. Εκείνη την ημέρα η Επιτροπή θα εξαγγείλει, επίσης, τις προσεχείς -σταθμούς για την παγκόσμια εκστρατεία, ώστε να ανανεώνονται οι δωρεές.

Η Επιτροπή καλεί επίσης κυβερνήσεις, επιχειρηματίες, δημόσια πρόσωπα μεγάλου κύρους, φιλανθρώπους, καλλιτέχνες από τον χώρο του θεάματος και απλούς πολίτες, να ευαισθητοποιήσουν το κοινό για την προσπάθεια αυτή που καταβάλλεται διεθνώς. Τα κεφάλαια που θα συγκεντρωθούν θα διοχετευτούν σε τρεις δραστηριότητες: διαγνωστικές εξετάσεις, θεραπευτικές αγωγές και εμβόλια.

Η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη του μαραθωνίου αρχίζει σήμερα που είναι η πρώτη ημέρα της Παγκόσμιας Εβδομάδας Εμβολιασμού 2020 που διοργανώνουν τα Ηνωμένα Έθνη. Το θέμα φέτος είναι #VaccinesWork for All και η εκστρατεία θα επικεντρωθεί στο πώς συμβάλλουν τα εμβόλια —όπως και οι άνθρωποι που τα παρασκευάζουν, τα παραδίδουν και τα παραλαμβάνουν— στην της υγείας του καθενός μας, παντού.

Περισσότερες πληροφορίες για την προσπάθεια αυτή και για το πώς μπορείτε να συμμετάσχετε στον ιστότοπο της παγκόσμιας αντίδρασης για τον κορωναϊό europa.eu/globalresponse

President

Δείτε τη δήλωση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  φον ντερ Λάιεν εδώ

 

  της ΕΕ για ασφαλή επιστροφή στον χώρο ς

 Πώς θα εξασφαλιστεί η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων όταν επιστρέψουν στον χώρο ς; Αυτό το σημαντικό ερώτημα απασχολεί πολλούς εργοδότες, καθώς οι χώρες της ΕΕ σχεδιάζουν ή υλοποιούν τη σταδιακή επιστροφή στην εργασία μετά τον κορωναϊό. ια να απαντήσει στο εν λόγω ερώτημα, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία (EUOSHA) εξέδωσε σήμερα οδηγίες για την επιστροφή στην εργασία.

Ο επίτροπος Απασχόλησης και Κοινωνικών Δικαιωμάτων,  Νικολά Σμιτ, δήλωσε: «Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, έχει καταστεί απολύτως σαφές ότι η και η προώθηση της ασφάλειας και της υγείας στην εργασία είναι υψίστης σημασίας για τους εργαζομένους, τις επιχειρήσεις, τα συστήματα κοινωνικής προστασίας και το σύνολο της κοινωνίας. Οι παρούσες οδηγίες δίνουν απαντήσεις σε πρακτικά ερωτήματα των εργοδοτών, π.χ. για το πώς μπορούν να ελαχιστοποιήσουν την έκθεση στον κορωναϊό στον χώρο εργασίας, πώς μπορούν να επικαιροποιήσουν την εκτίμηση επικινδυνότητάς τους και πώς μπορούν να φροντίσουν εργαζομένους τους που είναι άρρωστοι. Θα βοηθήσουν εργοδότες και επιχειρήσεις να διαχειριστούν την επιστροφή στην εργασία και να παράσχουν πρακτικές συμβουλές στο προσωπικό τους.».

Η Επιτροπή θεωρεί ιδιαίτερα σημαντικό να διασφαλιστεί ότι οι θα μπορούν να επιστρέψουν σε ένα ασφαλές και υγιές περιβάλλον στον χώρο εργασίας. Ως εκ τούτου, οι οδηγίες που εκδίδονται σήμερα αποτελούν καίρια συνεισφορά της ΕΕ σ' αυτήν τη σημαντική περίοδο. Σε αυτές περιλαμβάνονται σύνδεσμοι σε εθνικές πληροφορίες για συγκεκριμένους τομείς και επαγγέλματα. Οι οδηγίες καλύπτουν διάφορα πεδία:

  • Εκτίμηση επικινδυνότητας και κατάλληλα μέτρα
  • Συμμετοχή των εργαζομένων
  • Φροντίδα των εργαζομένων που είναι άρρωστοι
  • Σχεδιασμός και άντληση διδαγμάτων για το μέλλον
  • Διατήρηση καλής ενημέρωσης
  • Πληροφορίες για τομείς και επαγγέλματα

Για την κατάρτιση των οδηγιών από τον EUOSHA σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αξιοποιήθηκαν επίσης τα σχόλια της τριμερούς συμβουλευτικής επιτροπής για την υγεία και την ασφάλεια στον χώρο εργασίας και της επιτροπής ανωτέρων επιθεωρητών εργασίας. Θα επικαιροποιούνται τακτικά με αξιόπιστες πληροφορίες, ανάλογα με την εξέλιξη της κατάστασης.

 

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση