Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Παγκόσμια ανησυχία για τον νέο κοροναϊό – Κρούσματα σε πέντε χώρες
Παγκόσμια ανησυχία για τον νέο κοροναϊό – Κρούσματα σε πέντε χώρες

Παγκόσμια ανησυχία για τον νέο κοροναϊό – Κρούσματα σε πέντε χώρες

ΕΟΔΥ: Οδηγίες προς τους πολίτες

Πολλές χώρες της Ασίας ενίσχυσαν σήμερα τους ελέγχους που διενεργούν καθώς εξαπλώνεται ο νέος κοροναϊός που εμφανίστηκε στην Κίνα ο οποίος έχει ήδη προκαλέσει τον θάνατο έξι ανθρώπων, προκαλώντας ανησυχίες για παγκόσμια υγειονομική κρίση.

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας επιβεβαίωσε ότι ο ιός ανήκει στην ς του SARS, ο οποίος προκαλεί ενός είδους πνευμονία, και είναι μεταδοτικός από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Ο  αριθμός των νεκρών στην πόλη Βουχάν της κεντρικής Κίνας αυξήθηκε στους 6 από την επιδημία του μυστηριώδους νέου κοροναϊού, σε ολόκληρη την Κίνα είχαν καταγραφεί 291 επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Ο νέος ιός έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στην Κίνα αλλά και διεθνώς, καθώς θυμίζει το ξέσπασμα της επιδημίας του Σοβαρού Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου από το 2002 ως το 2003.

Τότε ο κοροναϊός που το προκαλούσε είχε εξαπλωθεί από την Κίνα σε 37 χώρες και είχε στοιχίσει τη ζωή σε συνολικά 774 ανθρώπους, ανάμεσά τους 349 στην ηπειρωτική Κίνα και 299 στο Χονγκ Κονγκ, κατά δεδομένα του ΠΟΥ.

Από τη Μπανγκόκ ως το Χονγκ Κονγκ και από τη Σιγκαπούρη ως το Σίδνεϊ, οι αρχές προχωρούν σε συστηματικούς ελέγχους των επιβατών που φτάνουν στα αεροδρόμια από περιοχές υψηλού κινδύνου, αφού το Πεκίνο επιβεβαίωσε χθες Δευτέρα ότι ο ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα 77 νέα κρούσματα του κοροναϊού αυτού, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό τους σχεδόν σε 300, την ώρα που έξι άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Βουχάν, επίκεντρο της επιδημίας. Την ίδια ώρα Ιαπωνία, Νότια Κορέα και Ταϊλάνδη έχουν ανακοινώσει την ύπαρξη κρουσμάτων στο έδαφός τους και Φιλιππίνες και Αυστραλία εξετάζουν πιθανά κρούσματα.

Εξάλλου 922 παραμένουν υπό παρακολούθηση σε κινεζικά νοσοκομεία, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των υγειονομικών αρχών.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα συνεδριάσει εκτάκτως σήμερα για να αποφασίσει αν θα κηρύξει «κρίση δημόσιας υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο».

Οι αρχές της Ταϊλάνδης τοποθέτησαν υποχρεωτικά θερμικές κάμερες στα αεροδρόμια της Μπανγκόκ Τσιάνγκ Μάι, Πουκέτ και Κράμπι ώστε να ελέγχουν τους επιβάτες από την Κίνα.

Σε ανακοίνωσή του ο Ταϊλανδός υπουργός Υγείας Ανουτίν Τσαρνβιρακούλ δήλωσε ότι οι επιβάτες ελέγχονται «χωρίς εξαιρέσεις» και τίθενται σε καραντίνα επί 24 ώρες αν έχουν πυρετό.

«Μέγιστος συναγερμός»

Στην Ταϊλάνδη φτάνει το ένα τέταρτο των διεθνών πτήσεων που αναχωρούν από τη Βουχάν, την πόλη των 11 εκατομμυρίων κατοίκων στην Κίνα όπου εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα του νέου κοροναϊού τον Δεκέμβριο.

Με την ευκαιρία του κινεζικού Νέου Έτους που ξεκινά το Σαββατοκύριακο, περίπου 1.300 επιβάτες αναμένεται να κάνουν καθημερινά τη διαδρομή και η Ταϊλάνδη προσπαθεί να αποφύγει οποιοδήποτε ενδεχόμενο εξάπλωσης της επιδημίας την ώρα που η τουριστική περίοδος είναι στο απόγειό της.

Στο Χονγκ Κονγκ οι αρχές ανακοίνωσαν ότι βρίσκονται σε «κατάσταση μέγιστου συναγερμού», καθώς ξυπνούν μνήμες από την επιδημία του SARS (του Σοβαρού Οξέως Συνδρόμου του Αναπνευστικού) από το οποίο έχασαν τη ζωή τους 774 άνθρωποι από το 2002 ως το 2003.

«Είμαστε προετοιμασμένοι για το χειρότερο», τόνισε ο Μάθιου Τσέουνγκ αντιπρόεδρος της ς του Χονγκ Κονγκ.

Στο αεροδρόμιο της πόλης, ένα από τα πιο πολυσύχναστα παγκοσμίως, γίνεται πάντα θερμικός έλεγχος των επιβατών. Όσοι φτάνουν από τη Βουχάν πρέπει επίσης να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο και σε περίπτωση ψευδούς δήλωσης κινδυνεύουν με φυλάκιση έως και 6 μηνών.

Ενδελεχείς έλεγχοι διεξάγονται και στα τεράστια χερσαία της Κίνας.

Στο Βιετνάμ το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι υπάρχει «αυξημένος κίνδυνος μόλυνσης» και ζήτησε την ενίσχυση των ελέγχων στα βόρεια της χώρας.

Μια πρόσθετη δυσκολία του περιορισμού της ασθένειας συνίσταται στο ότι εκατοντάδες εκατομμύρια Κινέζοι αναμένεται να ταξιδέψουν εντός της χώρας και στο εξωτερικό στο πλαίσιο των εορτασμών για το κινεζικό , που ξεκινούν αυτήν την εβδομάδα.

Εξάπλωση του ιού εκτός συνόρων

Το πρώτο ύποπτο κρούσμα του νέου κοροναϊού από την Κίνα εντοπίστηκε χτες στην Αυστραλία. Πρόκειται για έναν άνδρα  ο οποίος είχε επισκεφθεί πρόσφατα τη Βουχάν, ο οποίος τέθηκε σε απομόνωση κατ' οίκον στο στο Μπρίσμπεϊν, όπου ζει,  με συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού και οι υγειονομικές αρχές αναμένουν τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων που θα δείξουν αν πράγματι έχει μολυνθεί από τον νέο κοροναϊπ.

Η Νότια Κορέα επιβεβαίωσε, επίσης, το πρώτο κρούσμα, ενώ την περασμένη εβδομάδα δύο κρούσματα αναφέρθηκαν στην Ταϊλάνδη και ένα στην Ιαπωνία.

Στις Φιλλιπίνες, οι αρχές ερευνούν αν ένα παιδί που νοσηλεύεται είναι το πρώτο κρούσμα του κινεζικού ιού στη χώρα. Το 5χρονο παιδί έφτασε στις Φιλιππίνες στις 12 Ιανουαρίου από την πόλη Βουχάν και έκτοτε νοσηλεύεται με συμπτώματα παρόμοια με αυτά της γρίπης. Μόλις έφτασε στο Σέμπου το παιδί είχε πυρετό και έβηχε.

Οι αρχές παγκοσμίως, περιλαμβανομένων των και πολλών ασιατικών κρατών, έχουν αυξήσει τους ελέγχους στους ταξιδιώτες από την Ουχάν.

Μετά την εμφάνιστη ύποπτου κρούσματος, οι αρχές της Αυσταλίας δήλωσαν ότι θα ελέγχουν τους επιβάτες που φτάνουν στο αεροδρόμιο του Σίδνεϊ από την Βουχάν, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν την εξάπλωση του νέου κοροναϊού.

Σίδνεϊ και Βουχάν συνδέονται με τρεις αεροπορικές πτήσεις εβδομαδιαίως ενώ περίπου 160 πτήσεις φτάνουν στην Αυστραλία από την Κίνα κάθε εβδομάδα

Οι  περισσότεροι τουρίστες που επισκέπτονται την Αυστραλία προέρχονται από την Κίνα, με τον αριθμό τους πέρυσι να ξεπερνά το ένα εκατομμύριο.

Φόβοι για νέα επιδημία

Ο νέος ιός έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στην Κίνα αλλά και διεθνώς, καθώς θυμίζει το ξέσπασμα της επιδημίας του Σοβαρού Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου από το 2002 ως το 2003.

Τότε ο κοροναϊός που το προκαλούσε είχε εξαπλωθεί από την Κίνα σε 37 χώρες και είχε στοιχίσει τη ζωή σε συνολικά 774 ανθρώπους, ανάμεσά τους 349 στην ηπειρωτική Κίνα και 299 στο Χονγκ Κονγκ, κατά δεδομένα του ΠΟΥ.

Οι φόβοι για τον νέο κοροναϊό εξαπλώνονται στις ευρωπαϊκές μετοχές

Πτώση σημείωσαν οι ευρωπαϊκές μετοχές χτες στο ξεκίνημα των συναλλαγών καθώς οι αυξανόμενες ανησυχίες για τον νέο κοροναϊό που ξεκίνησε από την Κίνα ενίσχυσαν τη ζήτηση για τα λεγόμενα ‘ασφαλή καταφύγια'.

Η επιδημία θύμισε στους επενδυτές τον οικονομικό αντίκτυπο από την κρίση του SARS το 2003 που στοίχισε τη ζωή σε σχεδόν 800 ανθρώπους, κυρίως λόγω της αυξημένης απειλής για νέα κρούσματα καθώς εκατοντάδες εκατομμύρια ταξιδεύουν για τις αργίες του κινεζικού νέου έτους.

Στις 10:06 ώρα Ελλάδας χτες, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε πτώση 0,8%.

Οι μετοχές των εταιριών ειδών πολυτελείας –που έχουν μεγάλη έκθεση στην Κίνα και περιλαμβάνουν τις LVMH, Kering, Hermes και Burberry– ήταν μεταξύ αυτών με τις μεγαλύτερες απώλειες.

ΕΟΔΥ: Χαμηλός ο κίνδυνος εισαγωγής κρούσματος κοροναϊού στην Ελλάδα – Οι οδηγίες προς τους πολίτες

Σύσκεψη επιστημόνων με θέμα τα επιδημιολογικά δεδομένα του νέου κοροναϊού που εμφανίστηκε στην Κίνα, πραγματοποιήθηκε σήμερα στα γραφεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, υπό τον πρόεδρο του Οργανισμού Παναγιώτη Αρκουμανέα.

Στη έγινε ανασκόπηση των διεθνών δεδομένων σχετικά με τη νόσο, καθώς και εκτίμηση κινδύνου για τη χώρα μας.

Σύμφωνα με τα τρέχοντα δεδομένα, καθώς και τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νόσων (ECDC) ο κίνδυνος εισαγωγής κρούσματος για την Ελλάδα κρίνεται χαμηλός.

Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, ο νέος ιός ανήκει στη κατηγορία των κοροναϊών που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα, αλλά και σοβαρότερες λοιμώξεις.

Ο ιός έχει περιορισμένη μεταδοτικότητα από άνθρωπο σε άνθρωπο και χαρακτηρίζεται από χαμηλότερη θνητότητα από άλλους κοροναϊούς, όπως ο ιός MERS-CoV.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωσή, ο ΕΟΔΥ παραμένει σε επαγρύπνηση σχετικά με την νόσο για ενδεχόμενα κρούσματα σε ταξιδιώτες, ενώ έχει ήδη εκδώσει ενημερωτικό υλικό και οδηγίες για τις πύλες εισόδου της χώρας και τα νοσοκομεία.

Τέλος, Το επιστημονικό προσωπικό του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας παρακολουθεί προσεκτικά τις εξελίξεις και συνεργάζεται με τους διεθνείς οργανισμούς για τυχόν περαιτέρω απαραίτητα μέτρα.

Οι οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Υγείας για τον κοροναϊό που προκαλεί σοβαρή πνευμονία και θανάτους στην Κίνα

Ενημερωτικό υλικό και οδηγίες για τις πύλες εισόδου της χώρας και τα νοσοκομεία έχει εκδώσει ο ΕΟΔΥ, για τα κρούσματα πνευμονίας από νέο στέλεχος κοροναϊού στην πόλη Βουχάν, της Κίνας.

Οι οδηγίες για πληρώματα πλοίων και αεροσκαφών που αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του οργανισμού αναφέρουν τα εξής:

Στην πόλη Βουχάν επαρχία Χουμπέι, στην Κίνα, εμφανίστηκε συρροή κρουσμάτων πνευμονίας.

Στις 9 Ιανουαρίου 2020 οι υγειονομικές αρχές της Κίνας ανακοίνωσαν ότι πρόκειται για νέο στέλεχος κοροναϊού.

Έως τις 12 Ιανουαρίου 2020 αναφέρθηκαν 43 επιβεβαιωμένα κρούσματα πνευμονίας από το νέο στέλεχος κοροναϊού και ένας θάνατος σε άτομο με υποκείμενο νόσημα.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν κυρίως πυρετό και αναπνευστική δυσχέρεια, και οι ακτινογραφίες θώρακα έδειξαν σοβαρές αλλοιώσεις και στους δύο πνεύμονες. Οι υγειονομικές αρχές της Κίνας εντόπισαν και παρακολουθούν 763 στενές επαφές των κρουσμάτων.

Έως σήμερα δεν υπάρχουν αναφορές για μετάδοση από άτομο σε άτομο, ή μετάδοση σε επαγγελματίες υγείας. Από την προκαταρκτική επιδημιολογική έρευνα προέκυψε ότι τα περισσότερα κρούσματα, είτε εργάζονται, είτε επισκέπτονται συχνά την αγορά θαλασσινών της πόλης Βουχάν, όπου εκτός από θαλασσινά πωλούνται κοτόπουλα, νυχτερίδες, μαρμότες και άλλα άγρια ζώα.

Η αγορά έκλεισε την 1η Ιανουαρίου 2020, ώστε να καθαριστεί και να απολυμανθεί.

Η πόλη Wuhan έχει 19 εκατομμύρια πληθυσμό και είναι πρωτεύουσα της επαρχίας Χουμπέι, που ο πληθυσμός της ανέρχεται σε 58 εκατομμύρια πληθυσμό.

Στις 13 Ιανουαρίου 2020, το υπουργείο Υγείας της Ταϋλάνδης ανακοίνωσε το πρώτο εργαστηριακά επιβεβαιωμένο εισαγόμενο κρούσμα νέου κοροναϊού (2019-nCoV) από την πόλη Βουχάν, επαρχία Χουμπέι, Κίνα.

Πρόκειται για μια γυναίκα 61 ετών κάτοικο της πόλης Βουχάν, που εκδήλωσε συμπτώματα στις 5 Ιανουαρίου 2020.

Στις 8 Ιανουαρίου 2020 ταξίδεψε με απευθείας πτήση στην Ταϋλάνδη μαζί με πέντε μέλη της ς της, όπου συμμετείχαν σε τουριστικό γκρουπ 16 ατόμων. Το ιστορικό έκθεσης του κρούσματος είναι υπό διερεύνηση.

Στις 16 Ιανουαρίου το υπουργείο Υγείας της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ένα εργαστηριακά επιβεβαιωμένο κρούσμα νέου κοροναϊού (2019-nCoV) σε άτομο που είχε ταξιδέψει στην Βουχάν, Κίνα.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, δεν υπάρχουν περιορισμοί προς το παρόν, σε σχέση με ταξίδια ή συστάσεις για έλεγχο στις πύλες εισόδου.

Αν ένας επιβάτης σε αεροσκάφος ή σε πλοίο που αναχώρησε από την πόλη Βουχάν εμφανίσει συμπτώματα οξείας λοίμωξης του αναπνευστικού, συνιστάται η καταγραφή της κατάστασης της υγείας του σύμφωνα με τη Γενική Δήλωση Αεροσκαφών (παράρτημα 9, Διεθνής Υγειονομικός Κανονισμός) ή τη Ναυτιλιακή Δήλωση Υγείας (Παράρτημα 8, Διεθνής Υγειονομικός Κανονισμός) και η υποβολή της στις υγειονομικές αρχές των πυλών εισόδου όταν απαιτηθεί.

Αν ένας ταξιδιώτης νοσήσει κατά τη διάρκεια της πτήσης, στο αεροπλάνο μπορεί να χρησιμοποιηθεί το δελτίο εντοπισμού επιβάτη (passenger locator form).

Το συγκεκριμένο δελτίο είναι χρήσιμο για τη συλλογή πληροφοριών των επαφών των επιβατών με συμπτώματα, και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ενδεχόμενη διερεύνηση και παρακολούθηση, αν χρειαστεί.

Επίσης, οι επιβάτες χρειάζεται να ενημερώνονται για την άμεση αναφορά τυχόν συμπτωμάτων κατά την διάρκεια της πτήσης.

Το πλήρωμα του αεροσκάφους θα πρέπει να εφαρμόσει το επιχειρησιακό σχέδιο που συστήνει η Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (IATA) σχετικά με την διαχείριση ύποπτου κρούσματος λοιμώδους νοσήματος στο αεροσκάφος.

Στους ταξιδιώτες συστήνονται τα εξής:

Αν ταξιδεύετε προς την πόλη Βουχάν συνιστάται :

* Να αποφύγετε την επαφή με τα ζώα (ζωντανά ή νεκρά), τις αγορές ζώων και τα προϊόντα ζωικής προέλευσης (όπως μη μαγειρευμένο κρέας).

* Να αποφύγετε την επαφή με .

* Να πλένετε συχνά τα χέρια σας με νερό και σαπούνι.

Αν επιστρέφετε από την πόλη Βουχάν και εμφανίζετε συμπτώματα συνιστάται :

* Να παραμείνετε στο σπίτι και να αναζητήσετε άμεσα ιατρική φροντίδα αναφέροντας το πρόσφατο ταξίδι σας.

* Να αποφύγετε την επαφή με άλλα άτομα.

* Να αποφύγετε να ταξιδέψετε ενώ έχετε συμπτώματα.

* Να καλύπτετε το στόμα και τη μύτη σας με ένα χαρτομάντιλο ή με το μανίκι (όχι με το χέρι) όταν βήχετε ή φτερνίζεστε.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση