Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Ουκρανός ΥΠΕΞ κατά Κρεμλίνου: Ένοπλη επίθεση κατά της Ουκρανίας
Ουκρανός ΥΠΕΞ κατά Κρεμλίνου: Ένοπλη επίθεση κατά της Ουκρανίας

Ουκρανός ΥΠΕΞ κατά Κρεμλίνου: Ένοπλη επίθεση κατά της Ουκρανίας

Την έντονη διαμαρτυρία του προς τη Ρωσική Ομοσπονδία εξέφρασε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Πάβλο Κλίμκιν με δήλωσή του, μετά την ένοπλη και την κατάληψη ουκρανικών πολεμικών πλοίων από Ρώσους στρατιώτες.

«Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία στη Ρωσική Ομοσπονδία σε σχέση με την ένοπλη επίθεση και την κατάληψη των ουκρανικών στρατιωτικών πλοίων «Μπερδιάνσκ», «Νίκοπολ» και του ρυμουλκού «Ιάνα Κάπου», καθώς και τον τραυματισμό και την σύλληψη των μελών του πληρώματός τους», αναφέρει αρχικά στη δήλωσή του ο Κλίμκιν και συνεχίζει:

«Η επίθεση στα ουκρανικά , που πραγματοποιούσαν τη θαλάσσια διέλευση από το λιμάνι της Οδησσού στο λιμάνι της Μαριούπολης σύμφωνα με τις διατάξεις, που προκύπτουν από όλες τις ισχύουσες πολυμερείς και διμερείς διεθνείς συμφωνίες και τους κανόνες πλοήγησης, είναι μια ακόμα πράξη ένοπλης επίθεσης κατά της Ουκρανίας από την Ρωσική Ομοσπονδία, όπως προκύπτει στο άρθρο 2 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και στις διατάξεις της απόφασης 29/3314 της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών από τις 14η Δεκεμβρίου 1974 για τον ορισμό της επιθετικότητας. Πράγματι η Ρωσία επέκτεινε στη θάλασσα τις στρατιωτικές της  δράσεις κατά της Ουκρανίας».

Ο κ. Κλίμκιν συνέχισε λέγοντας ότι «Σήμερα το εγκληματικό καθεστώς του Κρεμλίνου απέδειξε για ακόμη μια φορά ότι η επιθετική του πολιτική δεν έχει όρια καθώς και την ετοιμότητα για οποιαδήποτε ενέργεια επιθετικότητας εναντίον του Κράτους μας» και τόνισε ότι «η Ουκρανία απαιτεί τη χορήγηση της επείγουσας ς βοήθειας στους στρατιώτες που τραυματίστηκαν καθώς και την εξασφάλιση της άμεσης και  ασφαλούς επιστροφής τους στην Πατρίδα. Η Ουκρανία επίσης απαιτεί  την επιστροφή των πολεμικών πλοίων που έχουν συλληφθεί και την αποζημίωση της ουκρανικής πλευράς για τις ζημίες που έχει υποστεί».

«Το καθεστώς του Κρεμλίνου φέρει  εξ' ολοκλήρου την ευθύνη για την περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης στην περιοχή της Αζοφικής και της Μαύρης Θάλασσας και για την υπονόμευση της ειρηνικής διευθέτησης της Ρωσο-Ουκρανικής ένοπλης σύρραξης», προσθέτει ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας και καταλήγει:

«Απευθύνουμε έκκληση προς τους συμμάχους και τους εταίρους μας να λάβουν όλα τα απαραίτητα για να αποτρέψουν τον επιτιθέμενο, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής νέων και την ενίσχυση των υφιστάμενων κυρώσεων, καθώς και να παράσχουν στην Ουκρανία τη στρατιωτική βοήθεια για την προστασία της εδαφικής της ακεραιότητας και κυριαρχίας εντός των διεθνών αναγνωρισμένων συνόρων της».

Επιθέσεις σε ρωσικά κτίρια στην Ουκρανία – Διάταγμα για στρατιωτικό νόμο υπέγραψε ο Ποροσένκο

Η ένταση κλιμακώνεται επικίνδυνα στην Ουκρανία, μετά το τελευταίο θερμό επεισόδιο στο στενό του Κερτς και την κατάληψη χθες τριών ουκρανικών πολεμικών πλοίων από το ρωσικό πολεμικό ναυτικό. Ο Πέτρο Ποροσένκο υπέγραψε διάταγμα για την επιβολή στρατιωτικού νόμου, ο οποίος θα έχει ισχύ 60 ημερών, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του Ουκρανού προέδρου.

Νωρίτερα, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Πάβλο Κλίμκιν δήλωσε πως η Ουκρανία διατηρεί το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό της απέναντι στη Ρωσία και δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η Μόσχα να προβεί και σε άλλες επιθετικές ενέργειες στην ξηρά ή στη θάλασσα.

Η Ρωσία έχει συλλάβει 24 Ουκρανούς ναύτες που βρίσκονταν χθες πάνω σε τρία του ουκρανικού πολεμικού ναυτικού στον Πορθμό Κερτς, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο τη Ρωσίδα επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Τατιάνα Μοσκάλκοβα.

Η επίτροπος είπε πως τρεις από τους ναύτες τραυματίστηκαν κατά το συμβάν και αναρρώνουν στο νοσοκομείο, αλλά πως η κατάστασή τους δεν είναι κρίσιμη.

Η Ρωσία συνέλαβε δύο μικρά πλοία και ένα ρυμουλκό του ουκρανικού πολεμικού ναυτικού, τα οποία, σύμφωνα με τη Μόσχα, είχαν εισέλθει στα ρωσικά χωρικά ύδατα.

Το Κίεβο υποστήριξε πως τα πλοία του δεν έκαναν τίποτε επιλήψιμο και κατηγόρησε τη Ρωσία για στρατιωτική επιθετικότητα.

 

Embedded video

Παρόμοια κινητοποίηση σημειώθηκε επίσης μπροστά στη ρωσική πρεσβεία στο Κίεβο. Και σε αυτή τη διαδήλωση, ο βασικός όγκος των συμμετεχόντων ήταν μέλη διαφόρων ουκρανικών εθνικιστικών οργανώσεων.

Οι διαδηλωτές πέταξαν δεκάδες καπνογόνα στο κτίριο, αλλά η προσπάθεια τους να βάλουν φωτιά σε λάστιχα και κατόπιν να τα κυλήσουν προς το κτίριο εμποδίστηκε από την αστυνομία.

Κρεμλίνο: Νόμιμη η κατάσχεση των ουκρανικών πολεμικών πλοίων

Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα πως η κατάληψη από τη Ρωσία τριών μικρών πλοίων του ουκρανικού πολεμικού ναυτικού ανοικτά της -προσαρτημένης από τη Ρωσία- Κριμαίας την Κυριακή συνάδει πλήρως με το διεθνές και το εσωτερικό δίκαιο.

Σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ κατηγόρησε τα ουκρανικά πλοία ότι εισήλθαν στα ρωσικά χωρικά ύδατα και ότι αγνόησαν τις προσπάθειες των Ρώσων συνοριοφυλάκων να επικοινωνήσουν μαζί τους.

Το Κίεβο υποστήριξε πως τα πλοία του δεν έκαναν τίποτα επιλήψιμο και κατηγόρησε τη Ρωσία για στρατιωτική επιθετικότητα.

Απαντώντας σε ερώτηση αν οι συνέπειες του συμβάντος μπορεί να επηρεάσουν μια σχεδιαζόμενη ανάμεσα στον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της G20 στην Αργεντινή αργότερα αυτό τον μήνα, ο Πεσκόφ είπε πως τα σχέδια για την πραγματοποίηση της ς εξακολουθούν να ισχύουν.

Από την πλευρά του, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε την Ουκρανία ότι προκάλεσε σκόπιμα το συμβάν στον Πορθμό Κερτς κοντά στη χερσόνησο της Κριμαίας την Κυριακή προκειμένου να δημιουργήσει πρόσχημα για την επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας.

Η Ρωσία κατέλαβε δύο μικρά πλοία και ένα ρυμουλκό του ουκρανικού πολεμικού ναυτικού. Σύμφωνα με την Μόσχα, είχαν εισέλθει παράνομα στα ρωσικά χωρικά ύδατα.

Το υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι θα απαντήσει σκληρά σε οποιεσδήποτε προσπάθειες να υπονομευτεί η κυριαρχία και η ασφάλεια της Ρωσίας.

Σύμφωνα με τη Μόσχα, τραυματίστηκαν τρεις Ουκρανοί ναύτες, ενώ σύμφωνα με το Κίεβο τραυματίστηκαν έξι Ουκρανοί.

Συγκαλείται εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών θα συνεδριάσει σήμερα εκτάκτως για να συζητήσει σχετικά με τη σοβαρή στρατιωτική κλιμάκωση ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία.

Την έκτακτη σύγκληση του ΣΑ του ΟΗΕ ζήτησαν τόσο η Ρωσία, όσο και η Ουκρανία, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Το Κίεβο κατήγγειλε μια «άφρονα ενέργεια της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας» και υποστήριξε ότι αυτή η «επίθεση» ήταν «προμελετημένη».

Το στενό του Κερτς, η μοναδική θαλάσσια οδός που συνδέει τη Μαύρη Θάλασσα με την Αζοφική Θάλασσα, αποτελεί πόρο τεράστιας στρατηγικής σημασίας για τη Ρωσία όσο και για την Ουκρανία.

Η ΕΕ και το NATO απηύθυναν έκκληση να υπάρξει άμεσα «αποκλιμάκωση» στη Θάλασσα του Αζόφ και απαίτησαν από τη Ρωσία να «αποκαταστήσει την ελευθερία της διέλευσης» στο στενό του Κερτς.

«Αναμένουμε από τη Ρωσία να αποκαταστήσει την ελευθερία της διέλευσης στο στενό του Κερτς και καλούμε όλα τα μέρη να ενεργήσουν με τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση προκειμένου να υπάρξει άμεση αποκλιμάκωση της κατάστασης», ανέφερε η Ευρωπαϊκή Ένωση σε ανακοίνωσή της.

«Οι εξελίξεις στη Θάλασσα του Αζόφ δείχνουν σε τι μπορεί να οδηγήσει «η περιφρόνηση βασικών κανόνων της διεθνούς ς», έκρινε η ΕΕ σε ανακοίνωσή της, τονίζοντας ότι «η κατασκευή της γέφυρας του Κερτς (σ.σ. από τη Ρωσία) έγινε χωρίς τη συναίνεση της Ουκρανίας και αποτελεί νέα παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας» της χώρας αυτής.

Η ΕΕ «δεν αναγνωρίζει και δεν θα αναγνωρίσει την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία», καταλήγει η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ).

Το NATO από την πλευρά του απηύθυνε επίσης έκκληση προς τα δύο μέρη να επιδείξουν «αυτοσυγκράτηση» ώστε να υπάρξει «αποκλιμάκωση», μέσω μιας εκπροσώπου του.

Ο Οργανισμός του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού τόνισε ότι «υποστηρίζει απόλυτα την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος πλοήγησης στα χωρικά της ύδατα» και προέτρεψε «τη Ρωσία να εγγυηθεί ανεμπόδιστη πρόσβαση στα ουκρανικά λιμάνια στη Θάλασσα του Αζόφ, συμμορφούμενη προς το διεθνές δίκαιο».

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση