Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Ουκρανία: 18 νεκροί από συντριβή ελικοπτέρου σε παιδικό σταθμό
Ουκρανία: 18 νεκροί από συντριβή ελικοπτέρου σε παιδικό σταθμό

Ουκρανία: 18 νεκροί από συντριβή ελικοπτέρου σε παιδικό σταθμό

Σκοτώθηκν τρεις υπουργοί

Ελικόπτερο έπεσε σε κτίριο νηπιγωγείου στην πόλη Μπρόβαρι, βόρεια του Κιέβου, το πρωί της Τετάρτης, με αποτέλεσμα 18 άνθρωποι να σκοτωθούν και 29 να τραυματισούν σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές. Ανάμεσα στους νεκρούς είναι ο υπουργός, ο αναπληρωτής υπουργός και ο υφυπουργός Εσωτερικών της ς, αλλά και τρία παιδιά.

Ο επικεφαλής της Εθνικής Αστυνομίας της χώρας, Ιχόρ Κλιμένκο, δήλωσε ότι ξεκληρίστηκε η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών – ο υπουργός Ντένις Μοναστίρσκι, ο πρώτος αναπληρωτής υπουργός Γεβγέν Γένιν και ο υφυπουργός Γιούρι Λουμπκόβιτς.

Στο ελικόπτερο επέβαιναν εννέα άτομα, περιλαμβανομένων δύο πιλότων, και όλοι σκοτώθηκαν. Στο τοπικό νοσοκομείο νοσηλεύονται δεκάδες τραυματίες, ανάμεσά τους και πολλά παιδιά.

«Κατά τη διάρκεια της τραγωδίας, παιδιά και υπάλληλοι του ιδρύματος βρίσκονταν στον κήπο. Μέχρι τις 10.30, υπάρχουν 18 νεκροί, μεταξύ των οποίων τρία παιδιά. Υπάρχουν 29 τραυματίες, εκ των οποίων 15 παιδιά», έγραψε σε αναρτήσεις του ο επικεφαλής της περιφερειακής διοίκησης του Κιέβου, Ολέξιι Κουλέμπα.

Βίντεο που αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν ένα κτίριο να φλέγεται, ενώ υπάρχουν αναφορές ότι ένα αντικείμενο που έμοιαζε με ελικόπτερο ή έπεσε στο κτίριο αυτό όπου στεγάζεται παιδικός σταθμός.

«Το ελικόπτερο έκανε τρεις γύρους πάνω από το Φόρα [ένα σούπερ μάρκετ], πέταξε στο κέντρο, άρχισε να πέφτει απότομα, συνετρίβη και πήρε », ανέφερε στην ουκρανική τηλεόραση κάτοικος του Μπρόβαρι.

Ουκρανία: 18 νεκροί από συντριβή ελικοπτέρου σε παιδικό σταθμό – Σκοτώθηκαν τρεις υπουργοί-1

Πληροφορίες κάνουν λόγο για ένα ουκρανικό ελικόπτερο Eurocopter EC 225 LP Super Puma. Φέρεται να είναι ελικόπτερο της υπηρεσίας εκτάκτου ανάγκης του υπουργείου Εσωτερικών. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν πιθανότητα σφάλματος εκ μέρους της αντιαεροπορικής άμυνας της ς.

«Κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να διαπιστωθούν τα αίτια αυτής της τρομερής τραγωδίας το συντομότερο δυνατό», διαβεβαίωσε η εκπρόσωπος της Εθνικής Αστυνομίας Μαριάνα Ρέβα, σημειώνοντας ότι «είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για τα αίτια του δυστυχήματος και να προβάλουμε οποιεσδήποτε εκδοχές».

Ουκρανία: 18 νεκροί από συντριβή ελικοπτέρου σε παιδικό σταθμό – Σκοτώθηκαν τρεις υπουργοί-2
Το σημείο της τραγωδίας λίγα λεπτά μετά τη συντριβή του ελικοπτέρου (φωτ.: Reuters).

«Ερευνητές και εμπειρογνώμονες εργάζονται επί τόπου αυτήν τη στιγμή. Γίνονται επείγουσες ανακριτικές ενέργειες. Προς το παρόν, εξετάζουμε όλες τις πιθανές εκδοχές του δυστυχήματος», δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας Αντρίι Κόστιν.

Στο σημείο της πτώσης του ελικοπτέρου βρίσκονται ασθενοφόρα, αστυνομία και . «Η Κρατική Υπηρεσία Έκτακτης Ανάγκης και όλες οι υπηρεσίες είναι ήδη εκεί», ενημέρωσε ο Κίριλο Τιμοσένκο, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου. Πρόσθεσε ότι το ελικόπτερο είχε προσεγγίσει σημείο όπου διεξάγονται εχθροπραξίες.

«Ο σκοπός της πτήσης ήταν επαγγελματικός, σε ένα από τα σημεία, θα λέγαμε, καυτά που έχουμε στη χώρα. Ο υπουργός Εσωτερικών κατευθυνόταν εκεί», είπε ο κ. Τιμοσένκο.

«Κατά τη συντριβή του ελικοπτέρου, έπεσαν ταβάνια στο νηπιαγωγείο, εκεί γίνονται σωστικές εργασίες. Παράλληλα μετράμε τα παιδιά. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κανένα παιδί στους αγνοούμενους», είπε.

Ο Ντένις Μοναστίρσκι ήταν 42 ετών, από τα ανερχόμενα στελέχη στην ουκρανική πολιτική που μόλις το 2022 διορίστηκε στη θέση του υπουργού Εσωτερικών. Ηταν υπεύθυνος για την αστυνομία και την εσωτερική ασφάλεια της Ουκρανίας και είναι ο πιο υψηλόβαθμος Ουκρανός αξιωματούχος που σκοτώνεται από τότε που άρχισε ο .

Με ανάρτησή του ο πρόεδρος της ουκρανικής βουλής Ρουσλάν Στεφαντσούκ αποχαιρέτησε τον Ντένις Μοναστίρσκι, κάνοντας λόγο για τρομερή τραγωδία στο Μπρόβαρι.

«Ανείπωτο πόνο» εξέφρασε ο Ζελένσκι

Ο πρόεδρος εξέφρασε τη λύπη και τον «ανείπωτο πόνο» του για την «τρομερή τραγωδία, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στους φίλους και τις οικογένειες των θυμάτων.

«Σήμερα μια τρομερή τραγωδία σημειώθηκε στην Μπρόβαρι. Ο πόνος είναι ανείπωτος. Το ελικόπτερο κατέπεσε στους χώρους νηπιαγωγείου», σημείωσε ο Ζελένσκι σε μήνυμά του στο Telegram.

Ο Ζελένσκι επιβεβαίωσε ότι τουλάχιστον 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν, μεταξύ των οποίων 3 παιδιά και ο υπουργός Εσωτερικών, όταν το ελικόπτερο συνετρίβη στους χώρους νηπιαγωγείου στην πόλη Μπρόβαρι, προκαλώντας πυρκαγιά στην περιοχή και σημείωσε ότι τώρα διεξάγεται έρευνα για τον ακριβή αριθμό των νεκρών.

«Έδωσα εντολή στην υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας, σε με την Εθνική Αστυνομία της Ουκρανίας κι άλλους αρμόδιους οργανισμούς, να διερευνήσουν όλες τις συνθήκες για να εξακριβώσουν τι συνέβη», προσθέτει στο μήνυμά του στο Telegram.

Ο θάνατος του υπουργού Εσωτερικών κατά τη συντριβή του ελικοπτέρου που τον μετέφερε στο μέτωπο συνιστά «μεγάλη απώλεια», δήλωσε παράλληλα ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Ντενίς Σμιχάλ.

«Τραγωδία στο Μπρόβαρι. (…) Μια μεγάλη απώλεια για την κυβέρνηση και όλο το κράτος της Ουκρανίας», ανέφερε σε μήνυμά του στο Telegram, στο οποίο ζήτησε να «συσταθεί αμέσως ειδική ομάδα για τη διεξαγωγή ενδελεχούς έρευνας για τις συνθήκες της τραγωδίας».

Παράλληλα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ εξέφρασε τη λύπη του για τον θάνατο του υπουργού Εσωτερικών της Ουκρανίας, ενός «σπουδαίου φίλου της ΕΕ» και εξέφρασε τα «πιο ειλικρινή συλλυπητήριά του» στον ουκρανικό λαό.

«Συναισθανόμαστε τον πόνο της Ουκρανίας», αναφέρει σε μήνυμά του στο Twitter ο Σαρλ Μισέλ, ο οποίος εκπροσωπεί τις 27 χώρες μέλη της ΕΕ.

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση