Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Οξυνση έντασης μεταξύ Τουρκίας και Κούρδων
Οξυνση έντασης μεταξύ Τουρκίας και Κούρδων

Οξυνση έντασης μεταξύ Τουρκίας και Κούρδων

«Η ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ Τουρκίας και Κούρδων ανταρτών βρίσκεται σε βαθιά », δήλωσε χαρακτηριστικά χθες ο του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, επιμένοντας ότι η της ειρηνευτικής προσπάθειας θα αποτελούσε ολέθριο σφάλμα. Ο ίδιος κάλεσε και τις δύο πλευρές της σύρραξης να θέσουν τα όπλα παρά πόδα και να προσέλθουν εκ νέου στο διαπραγματευτικό τραπέζι.

Την περασμένη εβδομάδα, βομβιστική , που αποδόθηκε στο «Ισλαμικό Κράτος», προκάλεσε τον θάνατο 32 Κούρδων μαχητών Πεσμεργκά στην κωμόπολη Σουρούτς στα σύνορα Τουρκίας – ς. Το κουρδικό αντάρτικο μέτωπο του ΡΚΚ κατηγόρησε την Αγκυρα ως ηθικό αυτουργό της επίθεσης, ισχυριζόμενο ότι η Τουρκία βοηθά το «Ισλαμικό Κράτος» σε μία προσπάθεια ανάσχεσης της εξάπλωσης της κουρδικής επιρροής.

Στο μεταξύ, τρεις Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν χθες στην επαρχία Σιρνάκ της Νοτιοανατολικής Τουρκίας, σε ενέδρα Κούρδων μαχητών του ΡΚΚ, ενώ το βράδυ της Τετάρτης, ένας Τούρκος και ένας πολίτης βρήκαν τον θάνατο σε επίθεση στην περιοχή του . Χθες τα ξημερώματα, σμήνος τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 πραγματοποίησε πολλαπλούς βομβαρδισμούς εναντίον θέσεων Κούρδων ανταρτών στο βόρειο . Την ίδια στιγμή, οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας συνεχίζουν τις επιχειρήσεις σε ολόκληρη τη χώρα, με στόχο τον εντοπισμό και τη σύλληψη υποστηρικτών του ΡΚΚ.

Αναλυτές εκτιμούν ότι οι επιχειρήσεις αυτές εντάσσονται στην προσπάθεια του πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου να εξασφαλίσει κυβερνητικούς εταίρους για τον σχηματισμό ς, η οποία θα στηριχθεί σε βουλευτές του κεμαλικού κόμματος CHP

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση