Βρίσκεστε εδώ:  / ΚΟΣΜΟΣ / Οξεία κριτική της Κομισιόν στην Τουρκία
Οξεία κριτική της Κομισιόν στην Τουρκία

Οξεία κριτική της Κομισιόν στην Τουρκία

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή άσκησε στην Τουρκία για την οπισθοδρόμησή της σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις, όπως η ανεξαρτησία του δικαστικού συστήματος, η ελευθερία των και η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, επαίνεσε όμως τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει στη χώρα αλλά και τον τρόπο με τον οποίο έχει χειριστεί τα εκατομμύρια προσφύγων μέχρι στιγμής. Στην της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αναμενόταν εδώ και ημέρες και δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα, αξιολογήθηκε κατά πόσο οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και της Τουρκίας έχουν προχωρήσει στην εκπλήρωση των απαιτήσεων προσχώρησης στην Ε.Ε.

Για την Τουρκία, «η ανεξαρτησία του δικαστικού συστήματος και η αρχή της διάκρισης των εξουσιών έχουν υπονομευθεί από το 2014, ενώ δικαστές και εισαγγελείς βρίσκονται υπό ισχυρή πολιτική πίεση», αναφέρει η έκθεση. «Υπήρξε σημαντική οπισθοδρόμηση στους τομείς της ελευθερίας της έκφρασης και της δυνατότητας να γίνονται συγκεντρώσεις».

Η ετήσια αυτή έκθεση είχε καθυστερήσει να έρθει στη δημοσιότητα για εβδομάδες, καθώς υπήρχαν φόβοι στις Βρυξέλλες ότι η που συνοδευόταν στην έκθεση προς την Αγκυρα θα δυσκόλευε τις που γίνονταν ανάμεσα στην και την Τουρκία για να καταλήξουν σε ένα σχέδιο δράσης που θα σταματούσε τη ροή των μεταναστών προς την . Αιτία επίσης της καθυστέρησης ήταν και οι που εξελίσσονταν στην Τουρκία.

Ενώ Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μιλούν για λειάνσεις στον τόνο της έκθεσης, τονίζουν ωστόσο ότι στην ουσία δεν υπήρξαν στην κριτική που ασκείται στη γειτονική χώρα. Η Τουρκία έχει ζητήσει ως αντάλλαγμα για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης να ανοίξουν διαπραγματευτικά κεφάλαια ένταξής της στην Ε.Ε., τα οποία ήταν μέχρι τώρα παγωμένα. Στον τομέα της οικονομικής νομισματικής πολιτικής η Κομισίον διαπιστώνει ότι έχει γίνει «καλή πρόοδος».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιέζει επίσης την Αγκυρα να ξεκινήσει ειρηνευτικό διάλογο με τις κουρδικές δυνάμεις και εξέφρασε «σημαντικές ανησυχίες» για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά όπως τόνισε και ο αρμόδιος επίτροπος Χαν, «το μομέντουμ που έχει δημιουργηθεί με τις συνομιλίες στην Κύπρο θα μπορούσε να ενισχύσει τις ενταξιακές συνομιλίες με την Τουρκία», εννοώντας ότι αν λυθεί το Κυπριακό, αυτό θα βοηθούσε την ενταξιακή της διαδικασία.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Σύλληψη τριών αλλοδαπών με πέντε κιλά κάνναβης στην Αγιά Λάρισας #κάνναβη - https://t.co/E1HqbMMQ8D -

  • Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας στην εκδήλωση για την Εθνική Στρατηγική Αγροτικής Ανάπτυξης (Κ.Α.Π. 2021 -2027)… - https://t.co/4v1NlqxXAk -

  • H Λυρική στη Σκιάθο #ΕθνικήΛυρικήΣκηνή - https://t.co/fVAcKKVzkY -

"Αλιεύοντας" την είδηση