Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Οργιο διαφθοράς πίσω από την πολύνεκρη έκρηξη στην Κίνα
Οργιο διαφθοράς πίσω από την πολύνεκρη έκρηξη στην Κίνα

Οργιο διαφθοράς πίσω από την πολύνεκρη έκρηξη στην Κίνα

Ένς συνετίρος ήταν γιος αστυνομικού, ο άλλος στέλεχος σε κρατική εταιρεία χημικών. Συναντήθηκαν σε επαγγελματικό δείπνο και συμφώνησαν να ξεκινήσουν και να ιδρύσουν μία εταιρεία, η οποία θα ασχολείτο με την εξαγωγή των πιο επικίνδυνων χημικών ουσιών, που παράγονται στην . Δεσμεύτηκαν δε ότι θα παράσχουν «εξαιρετικές υπηρεσίες» και «υψηλά κέρδη». Σε διάστημα δύο ετών η Rui Ηai International Logistics με έδρα την ζώνη της περιοχής Μπινχάι στην περιφέρεια Τιανζίν (ανατολική ) έκτισε τη φήμη μιας εταιρείας, στην οποία μπορούν να προστρέξουν όσοι θέλουν να μεταφέρουν επικίνδυνα υλικά σε υπεράκτιους πελάτες χωρίς αυστηρές προϋποθέσεις.

Προσέφερε χαμηλά τιμές, γρήγορη έγκριση διαδικασιών από τις δημόσιες υπηρεσίες και αποφυγή της ς. Οι προ ολίγων ημερών θανατηφόρες εκρήξεις στις εγκαταστάσεις της, όπου φυλάσσονταν 3.000 τόννοι επικίνδυνων υλικών, θεωρούνται απόρροια της ραγδαίας εκβιομηχάνισης και της διαφθοράς στην Κίνα. Εν τω μεταξύ, πέραν των νεκρών και των τραυματιών, ακόμα παραμένει ασαφής η σοβαρή περιβαλλοντική καταστροφή και οι μεσοπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων.

Το εργοστάσιο της Rui Hai είχε κατασκευαστεί σε ανεπίτρεπτα κοντινή απόσταση από κατοικημένη περιοχή: σε απόσταση μισού μιλίου από σιδηροδρομικό σταθμό και ένα συγκρότημα διαμερισμάτων. Παρά ταύτα, η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, που είχε παραγγείλει η αρμόδια αρχή της Τιανζίν, δεν ανέφερε αυτή την εγγύτητα. Πρώην πελάτες της Rui Hai ανέφεραν, επιπροσθέτως, ότι ξεκίνησαν να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες της, ήδη από τον Φεβρουάριο του 2014. Εντούτοις, η Αρχή Μεταφορών και Λιμένος της Τιανζίν, στην οποία υπαγόταν η επιχείρηση, της χορήγησε προσωρινή άδεια λειτουργίας με αναδρομική ισχύ από τις 16 Απριλίου και για έξι μήνες. Η Rui Hai εξακολούθησε να λειτουργεί και μετά την εκπνοή της. Εν τω μεταξύ, το έγγραφο της προσωρινής αδείας έφερε ένδειξη να μη δημοσιοποιηθεί.

Ο καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής στο Νανκάι της Τιανζίν, Σάο Σαοφένγκ, μαζί με τους συνερ του είχαν εκπονήσει πάμπολλες εκθέσεις για την ήπια της ζώνης Μπινχάι, απαλλαγμένης από τοξικά , θανατηφόρα αέρια και μολυσμένα ύδατα, όπως συμβαίνει σε πολλές περιπτώσεις στην ανατολική Κίνα. Προ δεκαετίας είχε προσληφθεί από κρατικό φορέα, αλλά αποχώρησε απογοητευμένος – όχι γιατί δεν υπήρχαν πρόθυμοι αξιωματούχοι να ακούσουν τις προτάσεις του, αλλά γιατί εκείνοι δέχονταν ασφυκτικά μεγάλες πιέσεις για ταχεία της ζώνης Μπινχάι.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση