Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Οργή Μόσχας για το αντιπυραυλικό σύστημα στη Ρουμανία
Οργή Μόσχας για το αντιπυραυλικό σύστημα στη Ρουμανία

Οργή Μόσχας για το αντιπυραυλικό σύστημα στη Ρουμανία

Λειτουργικό είναι από την Πέμπτη το αμερικανικής κατασκευής αντιπυραυλικό σύστημα άμυνας του ΝΑΤΟ στη Ρουμανία, σκοπός του οποίου είναι η των χωρών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας από την επιθετικότητα μη φιλικών κρατών. Το σύστημα είναι εγκατεστημένο στην κοινότητα Ντεβεσελού στη Νότια Ρουμανία και σκοπός του είναι η αναχαίτιση πυραύλων χαμηλού και μεσαίου βεληνεκούς, προερχόμενων κυρίως από τη Μέση Ανατολή. Η στρατιωτική βάση που φιλοξενεί το αντιπυραυλικό σύστημα είχε χτιστεί από τη Σοβιετική Ενωση κατά την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, γεγονός που σήμερα έχει έντονη συμβολική σημασία.

Οπως ήταν αναμενόμενο, η έναρξη λειτουργίας του συστήματος εξαγρίωσε τη Μόσχα, καθώς έγινε αντιληπτή ως κίνηση που απειλεί την ασφάλεια της Ρωσίας και υπονομεύει την άμυνά της. «Από την αρχή αυτής της ιστορίας είχαμε δηλώσει ότι, σύμφωνα με τη των ειδικών μας, είμαστε πεπεισμένοι ότι η εγκατάσταση του αντιπυραυλικού συστήματος είναι μια αληθινή για τη ρωσική ασφάλεια», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ντμίτρι Πεσκόβ, σε δημοσιογράφους στη Μόσχα. Οι σχέσεις ΝΑΤΟ – Ρωσίας έχουν διαταραχθεί από την περίοδο της ουκρανικής ς και έπειτα, και ιδίως μετά τη ρωσική προσάρτηση της Κριμαίας τον Μάρτιο του 2014, καθιστώντας το χθεσινό γεγονός ακόμη έναν παράγοντα ενίσχυσης των κακών σχέσεων και της αμοιβαίας καχυποψίας μεταξύ των δύο πλευρών. «Ενα βήμα προς τον πολιτικό και στρατιωτικό περιορισμό της Ρωσίας» χαρακτήρισε την κίνηση του ΝΑΤΟ ο ανώτατος αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Αντρέι Κελίν, αναδεικνύοντας τις έντονες ανησυχίες που εμφανίσθηκαν αμέσως στη Μόσχα.
Από την πλευρά του, ο αρχηγός του ΝΑΤΟ, ενς Στόλτενμπεργκ, προσπάθησε να καθησυχάσει τη ρωσική πλευρά, υπογραμμίζοντας τον ρόλο του αντιπυραυλικού συστήματος στην των ευρωπαϊκών συμμαχικών κρατών από πυραυλικές επιθέσεις και την ανικανότητά του να αναχαιτίσει ρωσικούς πυραύλους. Επίσης, ήταν ξεκάθαρος ότι το ΝΑΤΟ δεν λαμβάνει υπόψη του τη Ρωσία ως πιθανή , τονίζοντας ότι η πολύ νότια γεωγραφική θέση των εγκαταστάσεων καθιστούν την αναχαίτιση ρωσικών διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων σχεδόν αδύνατη. Αντίστοιχη αναφορά έκανε και για το αντίστοιχο σύστημα που βρίσκεται εγκατεστημένο στην . Τον καθαρά αμυντικό χαρακτήρα του νέου αντιπυραυλικού συστήματος έχουν τονίσει και άλλοι Αμερικανοί και νατοϊκοί , αναφέροντας ως κύριο κίνδυνο για τις χώρες του ΝΑΤΟ την επιθετικότητα χωρών όπως η Βόρεια και το Ιράν, και όχι η Ρωσία.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση