Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Ομπάμα – Πούτιν για το Συριακό
Ομπάμα – Πούτιν για το Συριακό

Ομπάμα – Πούτιν για το Συριακό

Το συριακό πρόβλημα κυριάρχησε στη χθεσινή εναρκτήρια συνεδρίαση της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του , με τους ηγέτες των Ηνωμένων Πολιτειών και της ς να διασταυρώνουν τα ξίφη τους, αλλά και να αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας για την αντιμετώπιση του «Ισλαμικού Κράτους». Ενδεχόμενο, το οποίο αναμενόταν να διερευνήσουν οι και Βλαντιμίρ Πούτιν σε κατ' ιδίαν συνάντησή τους -την πρώτη μετά την ψυχροπολεμική υποτροπή στις μεταξύ τους σχέσεις λόγω της ουκρανικής κρίσης- η οποία επρόκειτο να πραγματοποιηθεί μετά τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδος).

Ανοίγοντας τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, ζήτησε για πρώτη φορά ευθέως να παραπεμφθούν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο όσοι ευθύνονται για εγκλήματα πολέμου στον συριακό εμφύλιο. Ο Νοτιοκορεάτης διπλωμάτης υποστήριξε επίσης ότι πέντε χώρες -Ρωσία, , , και Ιράν- κρατούν το κλειδί για την επίλυση του συριακού δράματος.

Από τους πρώτους ομιλητές που παρήλασαν από το βήμα του διεθνούς οργανισμού, ο χαρακτήρισε τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ Ασαντ «τύραννο, ο οποίος ρίχνει βόμβες-βαρέλια για να σφαγιάσει αθώους αμάχους», υπογραμμίζοντας ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός από τη συντριπτική πλειονότητα των Σύρων πολιτών. Παρ' όλα αυτά, ο Αμερικανός ηγέτης εξέφρασε την ετοιμότητά του να συνεργαστεί με όλες τις ενδιαφερόμενες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας και του Ιράν, για την επίλυση του προβλήματος.

Απαντώντας, ο Βλαντιμίρ Πούτιν επέρριψε ευθύνες στις μεγάλες δυνάμεις της Δύσης, υποστηρίζοντας ότι διέπραξαν «πελώριο σφάλμα» εξοπλίζοντας δήθεν «μετριοπαθείς» αντικαθεστωτικούς αντάρτες στη , οι οποίοι πέρασαν στις γραμμές των τζιχαντιστών. Ο Ρώσος ηγέτης δήλωσε πως ο κυβερνητικός στρατός του Ασαντ και οι Κούρδοι αντάρτες είναι οι μόνες μάχιμες και αξιόπιστες δυνάμεις απέναντι στο «Ισλαμικό Κράτος» και τάχθηκε υπέρ μιας ευρείας αντιτρομοκρατικής συμμαχίας για την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση