Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Ομπάμα – Ολάντ: Ενίσχυση επιδρομών κατά ISIS
Ομπάμα – Ολάντ: Ενίσχυση επιδρομών κατά ISIS

Ομπάμα – Ολάντ: Ενίσχυση επιδρομών κατά ISIS

Τη στήριξη του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε χθες στην Ουάσιγκτον, όπου μετέβη, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, στον πρώτο σταθμό της διπλωματικής του ς.

Ο Γάλλος πρόεδρος θα βρεθεί σήμερα στο , για να συναντηθεί με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, και αργότερα θα ταξιδέψει στη , για με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο , ενώ αύριο ο κ. Ολάντ θα μεταβεί στη Μόσχα, για συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν.

Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν χθες στην Ουάσιγκτον, ο πρόεδρος Ομπάμα με τον Γάλλο ομόλογό του εξήγησαν ότι το θέμα της πάταξης του «Ισλαμικού Κράτους» βρέθηκε στο επίκεντρο των συνομιλιών τους.

Στις δηλώσεις του, αφού επαίνεσε με λυρισμό τη Γαλλία και τον πολιτισμό της, ο Αμερικανός πρόεδρος εμφανίσθηκε ασυνήθιστα σκληρός, χαρακτηρίζοντας την επίθεση στο Παρίσι «επίθεση εναντίον όλων μας», «παράνοια» και τους δράστες της «μάστιγα». Λέγοντας ότι στέκεται απόλυτα αλληλέγγυος δίπλα στη Γαλλία, ο κ. Ομπάμα δήλωσε ότι θα ζητήσει από το Κογκρέσο την ψήφιση νόμου, εντός της εβδομάδας, που θα επιτρέπει την ενίσχυση της αποστολής στρατιωτικού υλικού στις φίλιες δυνάμεις στο έδαφος της ς, αλλά και την άμεση ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των αμερικανικών και των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών σε βαθμό που δεν γίνεται σήμερα, αποκλείοντας εμμέσως την αποστολή χερσαίων δυνάμεων των στην περιοχή.

Στο νομοθέτημα αυτό, οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών θα οφείλουν εφεξής να διαμηνύουν αμέσως στις ευρωπαϊκές κάθε στοιχείο σχετικά με τρομοκρατικές απειλές εναντίον ευρωπαϊκής χώρας.

Ο κ. Ομπάμα δεν παρέλειψε, όμως, να επικρίνει έμμεσα την Ευρωπαϊκή Ενωση για την άρνησή της να μοιρασθεί με τις τα στοιχεία επιβατών εμπορικών πτήσεων, υπογραμμίζοντας ότι οι πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις πρέπει να πείσουν την Ευρώπη ότι η προώθηση των στοιχείων αυτών καθίσταται πλέον επιτακτική «για την ασφάλεια όλων μας», όπως χαρακτηριστικά είπε. Από τη μεριά του, ο Γάλλος πρόεδρος, αφού εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στον Αμερικανό ομόλογό του για τη στήριξη των ΗΠΑ, δήλωσε ότι η Γαλλία, αν και καλωσορίζει τη μεγάλης συμμαχίας κατά του «Ισλαμικού Κράτους», δεν θα στείλει χερσαίες δυνάμεις στο έδαφος της ς.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση