Βρίσκεστε εδώ:  / ΚΟΣΜΟΣ / Ολυμπιακή εκεχειρία με απειλή ζόφου
Ολυμπιακή εκεχειρία με απειλή ζόφου

Ολυμπιακή εκεχειρία με απειλή ζόφου

Μια ολυμπιακή εκεχειρία δεν φέρνει την άνοιξη. Η κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο παραμένει ζοφερή, παρά τη συμφωνία για συμμετοχή Βορειοκορεατών αθλητών στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στη Νότια Κορέα και την υπόσχεση της Ουάσιγκτον ότι δεν θα πραγματοποιήσει στρατιωτικές ασκήσεις στην περιοχή την περίοδο των Αγώνων. Η θερμή χειραψία των εκπροσώπων των δύο κορεατικών κρατών, στις πρώτες διμερείς επαφές μετά δύο χρόνια και η ταχύτητα με την οποία ανακοινώνονται καθημερινά νέα μικρά βήματα προσέγγισης έχει δημιουργήσει κλίμα αισιοδοξίας, το οποίο όμως δεν λαμβάνει υπόψη μία σειρά από παράγοντες, με κυριότερο τα γεωπολιτικά συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες έχουν όλες τις προϋποθέσεις να διεξαχθούν με επιτυχία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι αιτίες των εντάσεων έχουν αντιμετωπιστεί.

Η βασική επιδίωξη των ΗΠΑ στην περιοχή είναι να αντικατασταθεί το βορειοκορεατικό καθεστώς με άλλο, φιλικότερο προς τα αμερικανικά συμφέροντα, προκειμένου η ζώνη αμερικανικής επιρροής να αγγίξει τα χερσαία σύνορα της Κίνας. Παράλληλα, οι ΗΠΑ επιδιώκουν να εξαλειφθεί το βορειοκορεατικό πυρηνικό οπλοστάσιο, είτε με οικειοθελή παροπλισμό κατόπιν συμφωνίας είτε, όπως ζητούν οι πιο ριψοκίνδυνες εισηγήσεις, με «προληπτικό πλήγμα». Αντιθέτως, ο θεμελιώδης στόχος της Σεούλ είναι να μη σαρώσει τη χερσόνησο νέος πόλεμος και ο στόχος αυτός βρίσκεται στον πυρήνα της σκέψης του νέου Νοτιοκορεάτη προέδρου Μουν Τζάε-Ιν. Η εκλογή του Μουν την περασμένη άνοιξη είχε κομβική σημασία για την προσέγγιση Βορρά-Νότου που βρίσκεται σε εξέλιξη, με τον Βορειοκορεάτη Κιμ Γιονγκ Ουν να αναφέρεται στον Μουν σαν έναν άνθρωπο με τον οποίο θα μπορούσε να διαπραγματευθεί.

Πηγή: kathimerini
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Η Ανάβρα του Ν. Μαγνησίας, υπόδειγμα πράσινης ενέργειας και ανάπτυξης στην Ελλάδα της κρίσης … - https://t.co/Ln4ZMx6PGc -

  • Nέα Σχέδια Βελτίωσης στην Περιφέρεια Θεσσαλία - https://t.co/wFr8GgAxJ5 -

  • Νέα έργα νερού για άρδευση στην Περιφέρεια Θεσσαλίας - https://t.co/6HpBseufhB -

"Αλιεύοντας" την είδηση