Βρίσκεστε εδώ:  / ΚΟΣΜΟΣ / Ολοκληρώθηκε η ανάκριση του Σαρκοζί
Ολοκληρώθηκε η ανάκριση του Σαρκοζί

Ολοκληρώθηκε η ανάκριση του Σαρκοζί

Για την υπόθεση παράνομης χρηματοδότησης

Ολοκληρώθηκε η ανάκριση του πρώην προέδρου της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος κρατούνταν από το πρωί της Τρίτης στο πλαίσιο έρευνας που διενεργεί η γαλλική εδώ και πέντε χρόνια για παράνομη χρηματοδότηση προεκλογικής εκστρατείας του 2007 από ξένη χώρα και συγκεκριμένα από το καθεστώς του δολοφονηθέντος ηγέτη της Λιβύης, Μουαμάρ αλ .

Για πάνω από 24 ώρες φαίνεται πως ο κ. Σαρκοζί έδινε κατάθεση στους αστυνομικούς του Κεντρικού Γραφείου Καταπολέμησης της Διαφθοράς και των Χρηματιστικών και Φορολογικών Παραβάσεων (OCLCIFF) στη Ναντέρ, κοντά στο Παρίσι.

Σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, τώρα έγκειται στην του δικαστή τι θα επακολουθήσει.

Υπενθυμίζεται ότι από την πλευρά του ο Γάλλος πρώην πρόεδρος είχε αρνηθεί κατά το παρελθόν κατηγορίες για οποιαδήποτε παράνομη χρηματοδότηση της καμπάνιας του, ενώ είχε απορρίψει τους ισχυρισμούς για τη Λιβύη ως «γκροτέσκο».

Στο νέο αυτό στάδιο της έρευνας, οι δικαστές του οικονομικού εγκλήματος που έχουν αναλάβει τη διερεύνηση της συγκεκριμένης υπόθεσης, ενδιαφέρονται για χρηματοοικονομικές ροές, στις οποίες ενέχονται πρωταγωνιστές που συνδέονται με το καθεστώς του .

Η γαλλική έχει ήδη εγκαινιάσει έρευνα το 2013 για την υπόθεση χρηματοδότησης από τη Λιβύη, μετά τις αποκαλύψεις του επιχειρηματία και μεσάζοντα Ζιάντ Τακεντίν, ο οποίος υποστηρίζει ότι παρέδωσε 5 εκατ. το 2006 σε μετρητά στον οικονομικό υπεύθυνο της προεκλογικής εκστρατείας του Σαρκοζί, Ερίκ Βερθ.

Η υπόθεση ξέσπασε το 2012 μετά τη δημοσιοποίηση από τον Mediapart ενός σημειώματος που αποδίδεται στον Μούσα Κουσά, πρώην επικεφαλής των υπηρεσιών εξωτερικών πληροφοριών της Λιβύης, που υπονοεί μια λιβυκή χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του Νικολά Σαρκοζί.

Ωστόσο, αυτή δεν είναι είναι η μόνη έρευνα εν εξελίξει αναφορικά με τον πρώην πρόεδρο. Ο Σαρκοζί που διετέλεσε αρχηγός  του γαλλικού κράτους από το 2007 έως το 2012, έχει ήδη παραπεμφθεί σε δίκη όταν  ο οικονομικός εισαγγελέας απήγγειλε εις βάρος του κατηγορίες για «ωφέλεια από » αναφορικά με την υπέρβαση κατά 20 εκατ. του ορίου προεκλογικών δαπανών στις προεδρικές του 2012.

Ακόμη, σε εξέλιξη βρίσκεται υπόθεση για την επιρροής από τον Σαρκοζί στον δικαστή Αζιμπέρ, που ερευνούσε δικές του υποθέσεις, αλλά και για την απευθείας ανάθεση συμβολαίων από το Προεδρικό Μέγαρο.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Υπογραφή σύμβασης για προώθηση ηλεκτροκίνησης στον Δήμο Νοτίου Πηλίου #ηλεκτροκίνηση - https://t.co/b06UOXwDOy -

  • Συνεργασία Δήμων Σκιάθου-Θεσσαλονίκης #ΔήμοςΘεσσαλονίκης #ΔήμοςΣκιάθου - https://t.co/pdhi5u2D5s -

  • Νέα  αρδευτικά δίκτυα στην Κάρλα από την Περιφέρεια Θεσσαλίας   #λίμνηΚάρλα - https://t.co/zoRFQlX82X -

"Αλιεύοντας" την είδηση