Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Ολμέρτ, ο πρώτος αιρετός ηγέτης που φυλακίζεται
Ολμέρτ, ο πρώτος αιρετός ηγέτης που φυλακίζεται

Ολμέρτ, ο πρώτος αιρετός ηγέτης που φυλακίζεται

Την εξαετούς κάθειρξης του πρώην πρωθυπουργού του Ισραήλ, Εχούντ Ολμέρτ, μείωσε χθες το ανώτατο δικαστήριο του Ισραήλ, σε 18 μήνες, ακυρώνοντας την του για δωροδοκία.

Ο 70χρονος Ολμέρτ, που θα παρουσιαστεί στις φυλακές τη 15η Φεβρουαρίου για να εκτίσει την του, θα γίνει ο πρώτος αιρετός πρώην αρχηγός του κράτους. Η του Ολμέρτ βασίστηκε σε ατασθαλίες από τη θητεία του ως δήμαρχος της Ιερουσαλήμ, μεταξύ 1992 και 2003. Ο πρώην πρωθ (2006-2009) αρνείται την ενοχή του για παράνομες προμήθειες γύρω από την πώληση μεγάλης έκτασης, στην οποία κτίσθηκε το συγκρότημα κατοικιών «Χόλιλαντ». Το συγκρότημα χαρακτηρίζεται ως τερατούργημα από μεγάλη μερίδα των κατοίκων της πόλης, εξαιτίας του τεράστιου όγκου και της θέσης του, πάνω σε ύψωμα νότια της Ιερουσαλήμ.

«Ενα τεράστιο βάρος έφυγε από τους ώμους μου, με την του Ανωτάτου Δικαστηρίου να με απαλλάξει από την καταδίκη της δωροδοκίας. Ουδέποτε δωροδοκήθηκα και ουδέποτε δεν αποδέχθηκα προϊόν δωροδοκίας» είπε ο πρώην πρωθ.

Τον Μάρτιο του 2014, το εφετείο του Τελ Αβίβ κήρυξε τον Ολμέρτ ένοχο για δύο περιπτώσεις δωροδοκίας. Η πρώτη για την κατασκευή του «Χόλιλαντ» και η δεύτερη για άλλη υπόθεση ύποπτης οικοδομικής ς.

Στη χθεσινή του το ανώτατο δικαστήριο επεσήμανε ότι το εφετείο δεν απέδειξε πέρα από κάθε αμφιβολία ότι ο Ολμέρτ είχε ζητήσει από τον κατασκευαστή του «Χόλιλαντ» το ποσόν των 500.000 σέκελ (150.000 ευρώ), σε μία προσπάθεια να αποπληρώσει τα χρέη του επιχειρηματία αδελφού του. Το ανώτατο δικαστήριο, όμως, ενέκρινε την ποινή του εφετείου για τη δωροδοκία των 60.000 σέκελ, εις βάρος του Εχούντ Ολμερτ.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση