Βρίσκεστε εδώ:  / ΚΟΣΜΟΣ / Ολλανδία – Εκλογές: Η αμφίρροπη μάχη που θα κρίνει το μέλλον της Ευρώπης
Ολλανδία – Εκλογές: Η αμφίρροπη μάχη που θα κρίνει το μέλλον της Ευρώπης

Ολλανδία – Εκλογές: Η αμφίρροπη μάχη που θα κρίνει το μέλλον της Ευρώπης

Οι Ολλανδοί ψηφοφόροι πηγαίνουν σήμερα στις κάλπες για να ψηφίσουν σε μία εκλογική μάχη που οι διαφορές αναμένονται να είναι πολύ οριακές. Μετά από μία καμπάνια που οι πολιτικοί αντίπαλοι συγκρούστηκαν στο θέμα της μετανάστευσης και της οικονομίας και η οποία στιγματίστηκε από το διπλωματικό με την Τουρκία, φόβους για ξένες παρεμβολές  αλλά και για την ασφάλεια του ισλαμοφοβικού Γκερτ Βίλντερς, το μόνον βέβαιο είναι ότι πρόκειται για μία οριακή εκλογή που θα κρίνει το της Ευρώπης.

Το Λαϊκό Φιλελεύθερο και Δημοκρατικό Κόμμα (VVD) του Μαρκ Ρούτε αποκτά ένα μικρό προβάδισμα από το για την Ελευθερία (PVV) του Γκέερτ Βίλντερς αν και οι δημοσκόποι προειδοποιούν ότι η διαφορά είναι τόσο μικρή που δεν μπορούν να προβλέψουν το αποτέλεσμα. Στο σύνολο 6 κόμματα προβλέπεται να αποσπάσουν πάνω από 10% των ψήφων αλλά δύσκολα κάποιο πάνω από 20% με αποτέλεσμα να χρειαστεί μία κυβέρνηση συνασπισμού περίπου έξι κομμάτων και μήνες πολύπλοκων διαπραγματεύσεων για να σχηματιστεί κυβέρνηση.

Τα περισσότερα κόμματα έχουν ήδη δηλώσει ότι δεν θα συνεργαστούν με το του κ. Βίλντερς καθώς αυτός σε όλη την προεκλογική εκστρατεία εξέφρασε την άποψη να κλείσουν τα τζαμιά, να απαγορευτεί το Κοράνι σε μία χώρα που το 5% του πληθυσμού είναι μουσουλμάνοι αλλά και να γίνει δημοψήφισμα για την έξοδο της χώρας από την Ευρώπη. Παρόλο που ο κ. Βίλντερς φαίνεται να χάνει στις δημοσκοπήσεις, το του προβλέπεται να κερδίσει 20 θέσεις από τις 150 σύμφωνα με την της Ipsos. Όμως καθώς όλα τα βασικά κόμματα έχουν αρνηθεί να συνεργαστούν κυβερνητικά μαζί του είναι δύσκολο για τον κ. Βίλντερς, που πλέον ζει με 24ωρη προστασία να βρεθεί στην κυβέρνηση.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διαδικτυακή συνεδρίαση του #ΣΟΠΠ ενόψει χιονιά #ΣΟΠΠ - https://t.co/UEcElOtkJj -

  • Ρύθμιση 72 δόσεων: Πώς θα ενταχθείτε - https://t.co/5wcUuJVdQF -

  • Άμεση Δημοσιοποίηση των επιδημιολογικών στοιχείων από τις Νοσοκομειακές Μονάδες της Θεσσαλίας… - https://t.co/fYDYDx1FvT -

"Αλιεύοντας" την είδηση