Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Οικονομική καταστροφή το «άτακτο» Brexit
Οικονομική καταστροφή το «άτακτο» Brexit

Οικονομική καταστροφή το «άτακτο» Brexit

Η Τράπεζ της Αγγλίς προειδοποίησε χθες ότι σε περίπτωση εξόδου της ς από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία, το ΑΕΠ της χώρας θα χάσει 7,7 ποσοστιαίες μονάδες, η θα ανεβεί στο 7,5%, ο πληθωρισμός στο 6,5%, ενώ οι τιμές των ακινήτων θα πέσουν κατά 30% και η στερλίνα θα χάσει το 25% της αξίας της. Tο σενάριο αυτό είναι χειρότερο για τη από ό,τι η παγκόσμια χρηματοπιστωτική .

Μεγαλύτερη οικονομική απώλεια (-9,3% μονάδες) προβλέπεται σε περίπτωση που η άτακτη έξοδος της Βρετανίας συνδυαστεί με διακοπή της ς υπηκόων χωρών της Ε.Ε. προς τη Βρετανία. Μεταξύ των σεναρίων που εξετάστηκαν περιλαμβάνεται η συμφωνημένη έξοδος με βάση το Τσέκερς (το οποίο προέβλεπε στενή σχέση Βρετανίας – Ε.Ε. αλλά εγκαταλείφθηκε τον Ιούλιο), το σενάριο συμφωνίας τύπου ς και το σενάριο τύπου Καναδά.

Κανένα από αυτά, ωστόσο, δεν προσομοιάζει με τη συμφωνία που τελικά επετεύχθη ανάμεσα στην Ε.Ε. και τη Βρετανία και η οποία θα τεθεί προς ψήφιση στη βρετανική Βουλή στις 11 Δεκεμβρίου. Ετσι, οι βουλευτές της χώρας θα κληθούν να αποφασίσουν για ένα που δεν συνοδεύεται από πρόβλεψη οικονομικών επιπτώσεων.

«Σήμερα η κυβέρνηση επιβεβαίωσε όχι μόνο ότι αδυνατεί να εκτιμήσει τις οικονομικές επιπτώσεις της δικής της συμφωνίας για το Brexit, αλλά και ότι με όλα τα σενάρια εξόδου με κυβέρνηση Συντηρητικών, η χώρα γίνεται φτωχότερη», είπε ο αρμόδιος Οικονομικών του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος, Τζον Μακ Ντόνελ.

Οι περισσότεροι αναλυτές προσδοκούν ότι η Βουλή των Κοινοτήτων θα καταψηφίσει στις 11 Δεκεμβρίου τη συμφωνία, αλλά ότι θα υπάρξει και δεύτερη ευκαιρία έγκρισης προτού η χώρα οδηγηθεί στο καταστροφικό σενάριο της άτακτης εξόδου, στα τέλη Μαρτίου.

 

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση