Βρίσκεστε εδώ:  / ΚΟΣΜΟΣ / ΟΗΕ: Περισσότεροι από 800.000 οι μετανάστες που έφτασαν στην Ευρώπη το 2015
ΟΗΕ: Περισσότεροι από 800.000 οι μετανάστες που έφτασαν στην Ευρώπη το 2015

ΟΗΕ: Περισσότεροι από 800.000 οι μετανάστες που έφτασαν στην Ευρώπη το 2015

Περισσότεροι από 800.000 μετανάστες και πρόσφυγες έχουν φθάσει στην από τη Μεσόγειο φέτος, ανέφερε σε ανακοίνωσή του για το προσφυγικό ο ΟΗΕ.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, 806.000 μετανάστες και πρόσφυγες διέπλευσαν τη Μεσόγειο προκειμένου να φθάσουν στην το 2015 και στη μεγάλη πλειονότητά τους –660.700– πέρασαν από την και τα . Τρεις χιλιάδες τετρακόσιοι εξήντα έχασαν τη ζωή τους ή φέρονται ως .

Μόνο τον Οκτώβριο, παρά τις κακές μετεωρολογικές συνθήκες, 210.000 άνθρωποι έφθασαν στην , στην πλειονότητά τους στη Λέσβο, κύρια πύλη εισόδου των μεταναστών στην Ευρώπη.

Το ρεύμα αυτό δεν γνωρίζει καμία ανάπαυλα με 3.300 την ημέρα κατά μέσο όρο τον Νοέμβριο στο νησί, σύμφωνα με την UNHCR.

«Καθώς φθάνει ο χειμώνας, οι συνθήκες υποδοχής και οι δυνατότητες που υπάρχουν εκεί παραμένουν πολύ πιεστικές και ανεπαρκείς», δήλωσε εκπρόσωπος της υπηρεσίας του ΟΗΕ, ο Άντριαν Έντουαρντς, σε Τύπου στη Γενεύη.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, το νησί διαθέτει μόνο 2.800 θέσεις υποδοχής, ενώ αυτή τη στιγμή βρίσκονται εκεί περίπου 16.000 μετανάστες και πρόσφυγες.

Κατά συνέπεια, συνεχίζει η UNHCR, “πολλοί άνθρωποι, ανάμεσά τους γυναίκες, παιδιά και νεογέννητα δεν έχουν άλλη από το να κοιμούνται στο ύπαιθρο, ανάβοντας φωτιές για να ζεσταθούν”. Εξάλλου, συνεχίζει η οργάνωση, “αυτή η κατάσταση δημιουργεί προβλήματα ασφάλειας και είναι αιτία έντασης με τον τοπικό πληθυσμό”.

«Είναι μια εξαιρετικά δύσκολη πρόκληση για ένα μόνο νησί», υπογράμμισε η Νταϊάν Γκούντμαν, αναπληρώτρια διευθύντρια του UNHCR, σε τηλεδιάσκεψη από την Αθήνα. Εξήγησε πως η UNHCR είναι η μόνη υπηρεσία του ΟΗΕ στη Λέσβο, με μόνο τριάντα –σύντομα 40– εργαζόμενους.

Η Γκούντμαν κάλεσε τις τοπικές αρχές να κατανείμουν περισσότερες θέσεις για τη των μεταναστών και των προσφύγων και να βελτιώσουν το σύστημα καταγραφής.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διακρίσεις και θέσεις στο βάθρο από τους δρομείς του ΣΔΥ Βόλου στο Μέτσοβο Ursa Trail - https://t.co/Fa4FqjOWh6 -

  • Γενική Συνέλευση Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος #ΚυριάκοςΠιερρακάκης - https://t.co/LWIUXS3do8 -

  • Επικοινωνία Αγοραστού με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ #ΠαλαιοφάρσαλοςΚαλαμπάκα - https://t.co/G8LZQIJ28H -

"Αλιεύοντας" την είδηση