Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » ΟΗΕ: Περίπου 8.000 οι νεκροί στην ανατολική Ουκρανία
ΟΗΕ: Περίπου 8.000 οι νεκροί στην ανατολική Ουκρανία

ΟΗΕ: Περίπου 8.000 οι νεκροί στην ανατολική Ουκρανία

Σχεδόν 8.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν από την έναρξη των συγκρούσεων στην ανατολική Ουκρανία, τον Απρίλιο του 2014, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών. Πρόκειται για μια συντηρητική εκτίμηση και οι πραγματικοί αριθμοί ενδέχεται να είναι πολύ υψηλότεροι όπως σημειώνεται. Ο αριθμός των άμαχων που σκοτώθηκαν αυξήθηκε τους τελευταίους τρεις μήνες λόγω των βομβαρδισμών στη γραμμή του μετώπου, υπογραμμίζεται στην έκθεση.

Από την 16η Μαΐου έως την 15η Αυγούστου ο αριθμός των θυμάτων διπλασιάστηκε σε σύγκριση με τους τρεις προηγούμενους μήνες: τουλάχιστον 105 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 308 τραυματίστηκαν, ενώ ο απολογισμός ήταν 60 και 102 τραυματίες το διάστημα μεταξύ Φεβρουαρίου- Μαΐου, εξήγησε η Υπάτη Αρμοστεία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. «Η απόσυρση των βαρέων όπλων από τη γραμμή επαφής μεταξύ των ενόπλων ομάδων (αντάρτες) και των κυβερνητικών δυνάμεων παραμένει μερική» σημειώνουν οι παρατηρητές του ΟΗΕ. Η πλειονότητα των άμαχων θυμάτων των βομβαρδισμών καταγράφθηκε στις περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο των αυτονομιστών, επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ.

Την κατάσταση συνεχίζουν να σηματοδοτούν οι στις περιοχές Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, που τροφοδοτούνται από τη «συνεχιζόμενη εισροή ξένων μαχητών και (μεταφορά) τεχνολογικά εξελιγμένων όπλων και πυρομαχικών (που προέρχονται) από τη Ρωσία» προσθέτουν οι συντάκτες της έκθεσης.
Η καταγγέλλει επίσης το γεγονός ότι η Ρωσία «συνεχίζει να στέλνει αυτοκινητοπομπές που αποτελούνται από φορτηγά τα οποία είναι βαμμένα λευκά χωρίς να υπάρχει πλήρης συναίνεση ούτε επιθεώρηση από την Ουκρανία και χωρίς να μπορεί να επιβεβαιωθεί ο ακριβής τους προορισμός και το περιεχόμενό τους».

Η πρόσβαση των ανθρωπιστικών οργανώσεων στις περιοχές Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ έχει περιπλεχθεί από τον Ιούνιο, έπειτα από την των αυτονομιστικών αρχών να εισαγάγουν μια διαδικασία καταγραφής. «Από τα μέσα Ιουλίου, η έχει μειωθεί σε μεγάλο βαθμό διότι οι ένοπλες ομάδες θεωρούν την καταγραφή ως προαπαιτούμενο» καταγγέλλεται στην έκθεση.
Η κατάσταση των πολιτών που διαμένουν πλησίον της ζώνης του μετώπου επιδεινώνεται, περιλαμβανομένης της πρόσβασης σε νερό και τρόφιμα. Περίπου τρία εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ανταρτών. Στην έκθεση επισημαίνονται περιστατικά απαγωγών, εκτελέσεων, βασανιστηρίων, κακομεταχειρίσεων, σεξουαλικών επιθέσεων, αναγκαστικής εργασίας, εκβιασμών στις περιοχές που ελέγχουν οι φιλορώσοι. Οι αρχές του Κιέβου προβαίνουν επίσης σε αυθαίρετες κρατήσεις.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση