Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » ΟΗΕ: «O μεγαλύτερος λιμός των τελευταίων δεκαετιών», αν δεν αρθεί ο αποκλεισμός της Υεμένης
ΟΗΕ: «O μεγαλύτερος λιμός των τελευταίων δεκαετιών», αν δεν αρθεί ο αποκλεισμός της Υεμένης

ΟΗΕ: «O μεγαλύτερος λιμός των τελευταίων δεκαετιών», αν δεν αρθεί ο αποκλεισμός της Υεμένης

Το Συμβούλιο Ασφλείς του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών προέτρεψε την Τετάρτη τη συμμαχία αραβικών κρατών υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αρας να άρει τον αποκλεισμό που επιβάλλει από τη Δευτέρα στην , η οποία απειλείται από τον «μεγαλύτερο λιμό» των τελευταίων δεκαετιών.

Κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης του ΣΑ κεκλεισμένων των θυρών, τα 15 κράτη μέλη του εξέφρασαν «την ανησυχία τους» για την «καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση στην », δήλωσε ο πρεσβευτής της Ιταλίας στα Ηνωμένα Έθνη, ο Σεμπαστιάνο Κάρντι, ο οποίος ασκεί αυτόν τον μήνα την προεδρία στο σημαντικότερο όργανο του ΟΗΕ.

Τα κράτη μέλη υπογράμμισαν ότι έχει «σημασία να παραμείνουν όλα τα λιμάνια και τα της Υεμένης σε λειτουργία», πρόσθεσε ο Κάρντι απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση του ΣΑ.

Λίγη νωρίτερα, ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδιος για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις, ο Μαρκ Λόουκοκ, δήλωσε στα ΜΜΕ ότι παρεμβαίνοντας στη συνεδρίαση του ΣΑ, τόνισε τον κίνδυνο να ξεσπάσει στην Υεμένη ο «μεγαλύτερος λιμός» των τελευταίων δεκαετιών, που θα έχει «εκατομμύρια », εάν δεν αρθεί ο αποκλεισμός που επέβαλε το Ριάντ.

Ο αποκλεισμός των λιμανιών, των αεροδρομίων και των οδικών προσβάσεων στην Υεμένη αποτελεί συνέπεια μιας σύγκρουσης ανάμεσα στη Σαουδική Αρα και το Ιράν. Η διένεξη αυτή άρχισε μετά την εκτόξευση ενός πυραύλου το Σαββατοκύριακο από τους υεμενίτες αντάρτες Χούθι, που αναχαιτίστηκε κοντά στο Ριάντ. Η εκτόξευση του πυραύλου αυτού καταδικάστηκε από τα κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Πηγή: kathimerini
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση