Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Οι ΗΠΑ «παγώνουν» προσωρινά την πώληση αμυντικού εξοπλισμού στην Τουρκία
Οι ΗΠΑ «παγώνουν» προσωρινά την πώληση αμυντικού εξοπλισμού στην Τουρκία

Οι ΗΠΑ «παγώνουν» προσωρινά την πώληση αμυντικού εξοπλισμού στην Τουρκία

Τι απαντά η Αγκυρα

Το προσωρινό πάγωμα πώλησης όπλων στην προβλέπεται μεταξύ άλλων στον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ ύψους 717 δισ. δολαρίων, λεπτομέρειες του οποίου έδωσε στη δημοσιότητα η Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, η Επιτροπή Άμυνας του Κογκρέσου αναμένεται να συζητήσει την επόμενη εβδομάδα την του αμυντικού προϋπολογισμού που όχι μόνο εξετάζει τις αμυντικές αλλά και τον τρόπο με τον οποίο αυτές θα χρησιμοποιηθούν.

Και όλα αυτά, όπως σημειώνεται, με το βλέμμα στραμμένο στον ανταγωνισμό με την Ρωσία και την Κίνα και στο ενδεχόμενο διακοπής πώλησης αμυντικών συστημάτων στην .

Στην Πράξη Εξουσιοδότησης Εθνικής Άμυνας των ΗΠΑ (NDAA) περιλαμβάνονται βασικές αρχές για την άσκηση πολιτικών, αλλά και για την έναρξη ή διακοπή προγραμμάτων εκσυγχρονισμού ή απόσυρσης πλοίων και αεροσκαφών.

Μεταξύ άλλων, μέσω του νομοσχεδίου αυτού, η Επιτροπή, ζητά από το υπουργείο Αμυνας να δώσει στο Κογκρέσο μια έκθεση για τις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας, ενώ μέχρι την ολοκλήρωση της έκθεσης θα «παγώσει» η πώληση εξοπλισμού, όπως τα αεροσκάφη τύπου F-35, προς την Τουρκία.

Απαντώντας στις ΗΠΑ ο Τούρκος Εξωτερικών, Μεβλούτ , χαρακτήρισε «παράλογη» την πρόταση των Αμερικανών νομοθετών για την επιβολή κυρώσεων στον τομέα της άμυνας. Σημείωσε δε ότι «η αμερικανική προσέγγιση δεν ταιριάζει στο πνεύμα της συμμαχίας και προειδοποίησε με αντίποινα.

«Η πρόταση των ΗΠΑ να διακόψουν προσωρινά την πώληση όπλων και εξοπλισμού προς την Τουρκία, περιλαμομένων των F-35, είναι παράλογη και εκτός πνεύματος της συμμαχίας του Ο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο στο CNN Turk.

Αν και η Τουρκία είναι σύμμαχος των ΗΠΑ στο Ο, οι σχέχεις μεταξύ Αγκυρας και Ουάσιγκτον έχουν επιδεινωθεί τελευταία. Η Τουρκία, σημειώνει το Reuters, υποστήριζε τη μάχη των ΗΠΑ κατά του Ισλαμικού Κράτους, ωστόσο έχει θορυβηθεί από τη στήριξη που οι ΗΠΑ παρέχουν στους Κούρδους μαχητές στη Συρία.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση