Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Οι ευρωπαϊκές τράπεζες μπροστά σε νέο γύρο περικοπών
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες μπροστά σε νέο γύρο περικοπών

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες μπροστά σε νέο γύρο περικοπών

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες ετοιμάζονται για νέο γύρο περικοπής δαπανών, αλλά και για εξαγορές και συγχωνεύσεις μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να συνδέσει το επίπεδο των επιτοκίων δανεισμού με την επίτευξη του στόχου για πληθωρισμό 2%.

Σύμφωνα με τους , το μέτρο που παρουσίασε η την περασμένη εβδομάδα, εξαιρώντας μέρος της πλεονάζουσας ρευστότητας των τραπεζών από το αρνητικό επιτόκιο, μόλις και μετά βίας αντισταθμίζει το επιπλέον κόστος από τη των επιτοκίων δανεισμού.

Την περασμένη εβδομάδα, η είχε αποφασίσει μεταξύ άλλων τη του επιτοκίου για τις καταθέσεις των τραπεζών στην ίδια την κεντρική τράπεζα στο -0,5%. Οι αγορές προβλέπουν μάλιστα πως η ΕΚΤ θα μειώσει ακόμη περισσότερο το επιτόκιο δανεισμού το 2020, κίνηση που αναμένεται να οδηγήσει σε νέα υποχώρηση του επιτοκίου Euribor με βάση το οποίο τιμολογούνται πολλά δάνεια. Οι ευρωπαϊκές τράπεζες που ήδη δυσκολεύονταν να εμφανίσουν ικανοποιητική κερδοφορία θα πιεστούν ακόμη περισσότερο να περικόψουν δαπάνες και να περιορίσουν το κόστος λειτουργίας τους προκειμένου να ενισχύσουν την κερδοφορία τους. «Το σύστημα με τις βαθμίδες (με διαφορετικό επιτόκιο)… είναι σταγόνα στον ωκεανό», λέει στους FT, η Μαγκνταλένα Στόκλοσα, αναλύτρια της Morgan Stanley. «Η ενίσχυση της κερδοφορίας μάλλον θα είναι ελάχιστη για τις περισσότερες τράπεζες, διότι η επίδραση του Euribor θα είναι πολύ ισχυρότερη από αυτά που θα κερδίσουν οι τράπεζες από τα αποθεματικά ρευστού που έχουν παρκαρισμένα στην ΕΚΤ», προσθέτει.

Ο χρηματιστηριακός δείκτης αναφοράς για τις ευρωπαϊκές τράπεζες βρίσκεται κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 20 ετών, η μέση απόδοση ιδίων κεφαλαίων των τραπεζών είναι μόλις γύρω στο 6%, ενώ το κόστος ιδίων κεφαλαίων (δηλαδή η εκτιμώμενη ελάχιστη απόδοση που απαιτεί η ώστε να κάνει την επένδυση) υπολογίζεται στο 11%, περίπου η μισή από αυτή που έχουν οι αμερικανικές τράπεζες. «Το σύστημα με τις διαφορετικές βαθμίδες επιτοκίων δεν μας βοηθάει επαρκώς», υποστηρίζει στους FT υψηλόβαθμο στέλεχος μεγάλης γερμανικής τράπεζας. «Οι αποφάσεις της ΕΚΤ καθιστούν αδύνατη την επίτευξη απόδοσης ιδίων κεφαλαίων 10% ή υψηλότερη. Σε αυτό το περιβάλλον θα είναι ικανοποιητικό αν φτάσουμε το 7%», προσθέτει. Αναλυτές των Morgan Stanley και Citi υπολογίζουν πως τα καθαρά κέρδη των ευρωπαϊκών τραπεζών θα αυξηθούν κατά μέσον όρο 2%, ωστόσο η μείωση του επιτοκίου δανεισμού κατά 10 μονάδες βάσης, στο -0,5%, θα αφαιρέσει το 1,5%.

Πόλεμος τιμών

Την αυτή ασπάζεται και ο Κίαν Αμπουχουσεΐν, αναλυτής της JPMorgan, ο οποίος προβλέπει ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα εμπλακούν σε πόλεμο τιμών γύρω από τα επιτόκια δανείων στην προσπάθεια να κερδίσουν μεγαλύτερο μερίδιο σε μια στην οποία οι καταθέσεις αυξάνονται ταχύτερα από τα δάνεια. «Στην πράξη, η ΕΚΤ μειώνει τη μακροπρόθεσμη κερδοφορία των ευρωπαϊκών τραπεζών, ενώ το σύστημα με τις βαθμίδες βοηθάει μόνο βραχυπρόθεσμα». Ο αναλυτής της JPMorgan προβλέπει μάλιστα ότι οι τράπεζες μπορούν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση μόνο εάν μειώσουν το κόστος λειτουργίας τους ή μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων. Η ΕΚΤ είχε επιβάλει πρώτη φορά αρνητικό επιτόκιο καταθέσεων για τράπεζες το 2014 με στόχο να τις αναγκάσει να διοχετεύσουν την πλεονάζουσα ρευστότητα που είχαν τοποθετημένη στην ΕΚΤ σε δάνεια προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Το οι ευρωπαϊκές τράπεζες είχαν καταβάλει 7,2 δισ. ευρώ ως τόκο για τις καταθέσεις τους στην ΕΚΤ, όπως αναφέρουν στοιχεία της Ενωσης ερμανικών Τραπεζών. Σύμφωνα με την ομάδα λόμπι, το σύστημα με τις διαφορετικές βαθμίδες που αποφάσισε η ΕΚΤ θα μειώσει το κόστος στα 5 δισ. ευρώ ετησίως.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση