Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Οι δυνάμεις του Χάφταρ κατέλαβαν πλοίο με Τούρκους ναυτικούς
Οι δυνάμεις του Χάφταρ κατέλαβαν πλοίο με Τούρκους ναυτικούς

Οι δυνάμεις του Χάφταρ κατέλαβαν πλοίο με Τούρκους ναυτικούς

Οι δυνάμεις της ανατολικής Λιβύης, που είναι πιστές στον στρατάρχη Χαλίφα , κατέλαβαν ένα με σημαία Γρενάδας και με πλήρωμα αποτελούμενο από Τούρκους ναυτικούς στα ανοιχτά της Λιβύης, όπως ανέφερε ένας εκπρόσωπός τους, εν μέσω της κλιμακούμενης έντασης με την Άγκυρα, η οποία στηρίζει την αντίπαλη, διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση (GNA) που εδρεύει στην Τρίπολη.

Ένα πολεμικό σκάφος του Εθνικού Λιβυκού Στρατού του σταμάτησε το στα χωρικά ύδατα της Λιβύης, στα ανοιχτά της πόλης Ντέρνα, και το ρυμούλκησε στο λιμάνι Ρας Ελ Χιλάλ «για επιθεώρηση και να εξακριβωθεί το φορτίο του», είπε ο εκπρόσωπος Άχμεντ Μισμάρι στο πρακτορείο Reuters.

Οι δυνάμεις που στηρίζουν τον Χάφταρ έδωσαν στο πρακτορείο ένα βίντεο που δείχνει να σταματούν το πλοίο και να ανακρίνουν τρία μέλη του πληρώματος. Έδωσαν επίσης στη δημοσιότητα φωτογραφίες με τα διαβατήρια τριών Τούρκων υπηκόων.

Μέχρι στιγμής, δεν έχει διευκρινιστεί ποιο είναι το φορτίο του πλοίου. Σύμφωνα με μια έκθεση εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ, την οποία επικαλείται το πρακτορείο Reuters, η Τουρκία έχει στείλει στρατιωτικό εξοπλισμό στη Λιβύη, κατά παράβαση του εμπάργκο πώλησης όπλων που έχει επιβάλει ο Οργανισμός.

Η τουρκική Βουλή επικύρωσε το στρατιωτικό μνημόνιο Τρίπολης – Αγκυρας

Ενέκρινε το Σάββατο η τουρκική Βουλή το στρατιωτικό μνημόνιο μεταξύ της κυβέρνησης της Τρίπολης και της Αγκυρας, το οποίο έχει προκαλέσει σημαντικές διεθνείς , λίγες εβδομάδες μετά και τη συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών για τις θαλάσσιες ζώνες, η οποία καταδικάστηκε πολυπλεύρως.

Το μνημόνιο Αγκυρας – Τρίπολης έχει, εν τω μεταξύ, πυροδοτήσει ένταση μεταξύ Τουρκίας και ς, με το ρωσικό ΥΠΕΞ να εκφράζει χθες την «ανησυχία» του για την εξέλιξη και τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να διαμηνύει ότι η Τουρκία δεν μείνει θεατής την ώρα που, όπως ανέφερε, ρωσικά συμφέροντα «μέσω της επονομαζόμενης Wagner, εργάζονται πραγματικά ως μισθοφόροι του Χαφτάρ στη Λιβύη».

Η κυβέρνηση του Φαγέζ αλ Σαράζ της Τρίπολης έχει ήδη ζητήσει την ενεργο του στρατιωτικού μνημονίου, το οποίο υπενθυμίζεται ότι έχει επικριθεί και από τις ΗΠΑ. Επιπλέον, το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ, συναντά επικρίσεις για το συγκεκριμένο σκέλος της συμφωνίας και από την αντιπολίτευση στο εσωτερικό της Τουρκίας.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι η συμφωνία δεν δίνει στην Αγκυρα το δικαίωμα να στείλει στη Λιβύη μάχιμες δυνάμεις. Σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους, επιτρέπει στις δύο πλευρές να στέλνουν η μία στην άλλη στρατιωτικό και για αποστολές εκπαίδευσης και επιμόρφωσης.

Προκειμένου να εγκριθεί η ανάπτυξη μάχιμων δυνάμεων στη Λιβύη, η τουρκική εθνοσυνέλευση πρέπει να εγκρίνει μια ξεχωριστή εντολή, όπως το κάνει κάθε χρόνο για την αποστολή στρατιωτών στο Ιράκ και τη Συρία.

Η συμφωνία προβλέπει επίσης τη στενή συνεργασία Τουρκίας και Λιβύης στους τομείς των πληροφοριών, την ς της τρομοκρατίας, της αμυντικής ς και της μετανάστευσης.

Ανησυχία ΗΠΑ για την κλιμάκωση των πολεμικών συγκρούσεων στη Λιβύη

Οι ΗΠΑ ανησυχούν πολύ από την κλιμάκωση των πολεμικών συγκρούσεων στην Λιβύη, αλλά και με τον αυξανόμενο αριθμό των Ρώσων μισθοφόρων που φέρονται να υποστηρίζουν τις δυνάμεις του Χαλίφα Χαφτάρ στο έδαφος, σύμφωνα με σημερινή δήλωση αξιωματούχου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να αναγνωρίζουν την κυβέρνηση της Τρίπολης υπό Φαγιέζ αλ Σάρατζ, δήλωσε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι η Ουάσιγκτον παραμένει ουδέτερη στην διαμάχη, ενώ συνομιλεί με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, οι οποίες θα μπορούσαν να επιβάλλουν κάποια συμφωνία.

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση