Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Οffshore στις Μπαχάμες διηύθυνε πρώην επίτροπος Ε.Ε.
Οffshore στις Μπαχάμες διηύθυνε πρώην επίτροπος Ε.Ε.

Οffshore στις Μπαχάμες διηύθυνε πρώην επίτροπος Ε.Ε.

Τη στιγμή που στις Βρυξέλλες τα πνεύματα άρχισαν να ηρεμούν μετά την αναγγελία ότι ο πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Μανουέλ Μπαρόζο ανέλαβε ως στην επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs, ένα άλλο σκάνδαλο βγήκε στην επιφάνεια εμπλέκοντας αυτή τη φορά τις επιχειρηματικές δραστηριότητες μιας πρώην επιτρόπου.

Το όνομα της Νέλι Κρους εμφανίστηκε στις νέες αποκαλύψεις εταιρειών στις Μπαχάμες και η συμμετοχή της σε διευθυντική θέση μιας εταιρείας από το 2000 έως το 2009 ενώ ήταν Ευρωπαία (το 2004 υπεύθυνη για τον Ανταγωνισμό και το 2010 για την Ψηφιακή Ατζέντα) προκαλεί νέο πονοκέφαλο στις Βρυξέλλες.

Η συμμετοχή της στην εταιρεία αυτή μπορεί να μην είναι παράνομη, όμως οι κανόνες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι ξεκάθαροι. «Οι επίτροποι (κατά τη διάρκεια της ς τους) δεν επιτρέπεται να συμμετάσχουν σε καμία άλλη επαγγελματική δραστηριότητα».

Επίσης, το πρόβλημα με τη δύο φορές επίτροπο Ολλανδή Ν. Κρους είναι ότι δεν είχε δηλώσει τη συμμετοχή της στην εταιρεία όταν ανέλαβε , κάτι το οποίο απαιτείται από τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκή Ενωση, παρόλο που είχε δηλώσει τη συμμετοχή της σε περισσότερες από 60 άλλες εταιρείες και οργανισμούς.

Ο δικηγόρος της σε γραπτή του δήλωση τόνισε ότι η πρώην επίτροπος έπρεπε να έχει δηλώσει τη συμμετοχή της στην εταιρεία, προσθέτοντας ότι η ίδια θα αναλάβει πλήρως τις ευθύνες που της αναλογούν.

Χθες στην αίθουσα Τύπου της Επιτροπής οι ερωτήσεις για την κ. Κρους ήταν συνεχόμενες, αλλά ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Μ. Σχοινάς δεν μπορούσε να επεκταθεί στο θέμα. Δήλωσε ότι η Επιτροπή δεν γνώριζε για τη συμμετοχή της κ. Κρους και ότι χθες ο κ. Γιούνκερ έστειλε επιστολή στην πρώην επίτροπο ζητώντας εξηγήσεις. «Μόλις έχουμε όλα τα στοιχεία, τότε η Επιτροπή θα μπορέσει να αποφασίσει τα επόμενα βήματα», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι υπάρχουν για τα θέματα αυτά πολύ αυστηροί κάνονες τους οποίους όλοι οι επίτροποι αναμένεται να σέβονται. Και παρόλο που το θέμα της κ. Κρους δεν αφορά την τωρινή Επιτροπή, οι αποκαλύψεις για τη συμμετοχή στο διοικητικό συμβούλιο μιας offshore εταιρείας στις Μπαχάμες αναμένεται να θέσουν για άλλη μία φορά το ερώτημα του πόσο κοντά βρίσκονται οι Βρυξέλλες στα συμφέροντα μεγάλων εταιρειών. Κάτι το οποίο η τωρινή Επιτροπή προσπαθεί να περιορίσει όσο περισσότερο μπορεί, με τα πρωτόγνωρα πρόστιμα σε εταιρείες κολοσσούς όπως η .

Συγχρόνως, η Επιτροπή, μετά την ανακοίνωση της καινούργιας θέσης του πρώην προέδρου της Μ. Μπαρόζο, αποφάσισε να ξεκινήσει για το κατά πόσον ο διορισμός του στην Goldman Sachs έρχεται σε αντίθεση με ηθικούς κανόνες, παρόλο που το συμβόλαιό του ξεκίνησε μετά τους 18 μήνες αποχής από επαγγελματικές δραστηριότητες, όπως καθορίζουν οι ευρωπαϊκοί κάνονες.

Η κ. Κρους είχε δεχθεί επίσης επικρίσεις, καθώς μετά το τέλος της ς της ανέλαβε σύμβουλος της παγκόσμιας εταιρείας Uber, την οποία είχε επαινέσει πολύ κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας της ως επιτρόπου.

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση